Salgın krizi nedeniyle dünyanın her yerinden insanları tek kullanımlık maske ve eldiven gibi koruyucu ekipman kullanmak zorunda kaldı. Bu ürünler çevrede en çok dikkat çeken atıkların başında geliyor.
Uzmanlar, maske ve eldiven atıkların bertaraf edilmesi bulaşın enfekte riskini düşürmek için hayati önem arz ettiğine dikkat çekiyor.
Gündelik yaşamın ayrılmaz parçası haline gelen tek kullanımlık çevreye saçılmış maske ve eldivenler, oluşturduğu görüntü kirliliğinin yanı sıra kuşlardan deniz canlılarına kadar tüm hayvanların hayatı riske atıyor.
Coronavirus ile mücadele ve hastalıktan korunmak için kullanılan koruyucu ekipmanlar, dünya genelinde giderek büyüyen bir çevre sorununa dönüşüyor.
Türkiye dahil birçok ülkede zorunlu olan maske kullanımı ile birlikte eldiven ve diğer koruyucu ekipman atıklarının katlanarak büyümesi kaçınılmaz.
Tüm dünyada sokaklar, parklar, bahçeler hatta denizler maske ve eldivenlerle doldu taştı. Alışveriş arabalarında, otoparklarda, sahillerde, yeşil alanlara atılmış maske ve eldivenlerin dünya genelinde çekilen fotoğraflarını sosyal medyada görmek mümkün.
Bakanlık genelge yayımlamıştı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Tek Kullanımlık Maske, Eldiven Gibi Kişisel Hijyen Malzeme Atıklarının Yönetiminde Covid-19 Tedbirlerine İlişkin 2020/12 Genelgesi yayımlanmıştı.
Genelgede salgın sürecinde tek kullanımlık maske, eldiven gibi kişisel hijyen malzeme atıklarının yönetimine ilişkin alınması gereken tedbirleri açıklamıştı. Yine genelgeye göre atıklar çift kat poşetlenerek ağzı kapalı şekilde 72 saat bekletildikten sonra evsel atıklarla birlikte düzenli depolama tesislerine gönderilmeliydi.