HaberlerYaşamFiyatı ikiye katlanan motosiklet satışları durdu

Fiyatı ikiye katlanan motosiklet satışları durdu

Covid-19 bahanesiyle her sektörde yaşanan fahiş fiyat artışı, bu kez motosiklet fiyatlarına da yansıdı. Salgın nedeniyle motosiklet fiyatı iki katına çıkarken sektör temsilcileri ise iş yapamamanın sıkıntısını yaşıyor.

Fiyatı ikiye katlanan motosiklet satışları durdu

Salgın sürecinde bireysel kullanımlı araçlara ilgi arttı. Bu süreçte en çok tercih edilen ulaşım araçlarından biri de motosiklet.

Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de vatandaşlar, salgından korunmak için şehir içi toplu taşıma araçların yerine en sağlıklı ulaşım aracı olarak motosiklet kullanmayı tercih etti. Ancak bireysel ulaşım talebinin artması motosiklet fiyatlarını da olumsuz yönde etkiledi. Motosiklet satışları artarken fiyatları ise iki katına çıktı.

Motosiklet fiyatlarının son bir yılda neredeyse iki katının üstüne çıktığını söyleyen sektör temsilcileri, motosiklet satışlarının büyük oranda düştüğüne dikkat çekiyor.

Ekonomik ve kullanışı nedeniyle halkın tercih ettiği motosikletin fiyatının neredeyse ikinci el otomobil fiyatına geldiğini belirten sektör temsilcileri, artan fiyatlar nedeniyle satış yapamadıklarını ifade etti.

Fiyatı ikiye katlanan motosiklet satışları durdu

Bir yıl içinde 5 bin lira civarındaki bir motosiklet fiyatının 10 bin liraya çıktını, bu nedenle satışlarının durma noktasına geldiğini belirten sektör temsilcileri, yetkililerden fiyatlara müdahale etmelerini istedi.

“Satış yapamaz hale geldik”

Motosiklet satıcısı ve tamir ustası Cüneyt Uğurlu, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, fiyat artışı nedeniyle motosiklet satmakta güçlük çektiklerini söyledi.

Uğurlu “15 yıldır motosiklet sektöründe çalışıyorum. 9 yıl çıraklık ve ustalıktan sonra 6 yıldır kendi iş yerimi işletiyorum. Önceleri işlerimiz iyi gidiyordu. Son 2 yıldır işlerimiz düşmüş durumda. Salgın önce ayda bazen 10 motosiklet satabiliyorken şu anda ayda 2 veya 3 tane ancak satabiliyoruz. İşlerimizin düşme nedeni motosikletlerdeki fiyat artışıdır. 2017 yılında 3 bin 250 liraya verdiğimiz motosiklet şu anda 9 bin 500 liraya yükselmiş durumda. Fiyatların bu denli yükselmesi bizi satış yapamaz hale getirdi.” diye konuştu.

Fiyatı ikiye katlanan motosiklet satışları durdu

Cüneyt Uğurlu

“Yetkililer fiyatlara müdahale etmeli”

Salgın sürecinde motosiklet fiyatlarının iki katına çıktığını belirten Uğurlu şöyle devam etti:

“Motosikleti genelde lokantacılar servis için tercih ederken, kimileri ise ekonomik olduğu için tercih ediyor. Şu anda bir motosiklet fiyatı ikinci el bir otomobile eşdeğer durumdadır. Salgın sürecinde motosiklet fiyatları iki katına çıktı. Salgından önce 5 bin 500 liraya sattığımız motosiklet şu anda 10 bin lira olmuş durumda. Halk, vergilerin ve benzin fiyatlarının yüksekliğinden dolayı elektrikli motosikletleri daha çok tercih ediyor. Fakat onlarında fiyatı diğerleri gibi yükselmiş durumda. Sattığımız motosikletlerin çoğu Çin, Hindistan, Japonya gibi ülkelerden geliyor. Önceleri Çin motosikletlerin fiyatı uygundu ama şu anda diğer markalar gibi onlarında fiyatı yükseldi. Yetkilerin artan bu fiyatlara bir el atmasını istiyoruz.”

Fiyatı ikiye katlanan motosiklet satışları durdu

“Motosiklet satışı durma noktasında”

Motosiklet fiyatlarının çok fazla yükselmesine anlam veremediklerini ifade eden bir diğer motosiklet satıcısı ve tamir ustası Osman Yılmaz ise şunları söyledi:

“Pandemi nedeniyle motosiklet satışlarımız durma noktasına gelmiş durumda. 25 yıldır motosiklet tamir ve satış sektöründeyim. Millet daha önce 4-5 bin liraya aldığı motosikleti şu anda 10 bin liraya alamıyor. Anlamadığımız konu dış ülkelerde neler değişti de motor fiyatları bu kadar yükseldi? Daha öce yılda 300 veya 400 lira zamlanan motosiklet fiyatları şu anda en az 3 bin lira zamlandı. Şu anda en düşük elektrikli motosiklet fiyatı 11 bin lira civarındadır.”

Fiyatı ikiye katlanan motosiklet satışları durdu

Osman Yılmaz

“Zorda olsa tamir yaparak geçimimizi sağlıyoruz”          

Motosiklet tamiriyle geçimlerini sağlamaya çalıştıklarını belirten Yılmaz “Herkesin araba alama gücü yok. Fakir ve durumu olmayanlar genelde motosiklet kullanmayı tercih ediyor. İnşaatçılar ve lokantacılar artık bir motosiklet alamayacak durma gelmişler. Lokantalar artık motosiklet yerine bisikletle servis yapmaya başladılar. Motosiklet alışverişleri durma noktasına gelmiş. Şu anda tamir yaparak geçimimizi zor sağlıyoruz. Millet artık bir motosiklet almak için bile kredi çekmeye başladı. Artık taksitle bile kimse motosiklet alamıyor. Yetkililerden ricamız aşırı yükselen motosiklet fiyatlarına müdahale etmeleridir.” dedi.

İLGİLİ HABERLER

İŞKUR Batman İl Müdürü Eviz: Kadın istihdamında Batman Türkiye’de 4’üncü sıradaİŞKUR Batman İl Müdürü Eviz: Kadın istihdamında Batman Türkiye’de 4’üncü sıradaBeyaz et fiyatlarındaki artış hem alıcıyı hem de satıcıyı tedirgin ediyorBeyaz et fiyatlarındaki artış hem alıcıyı hem de satıcıyı tedirgin ediyorEngelli baba çocuklarının hafız olması için engel dinlemiyorEngelli baba çocuklarının hafız olması için engel dinlemiyorİLKHA muhabiri Hindistan’daki yarışmada “Altın Madalya” ödülünü aldıİLKHA muhabiri Hindistan’daki yarışmada “Altın Madalya” ödülünü aldıBatman Umut Kervanından hayırseverlere kurban çağrısıBatman Umut Kervanından hayırseverlere kurban çağrısı
SIRADAKİ HABER