HaberlerSağlıkVirüsün bulaş riski arttığı için tek değil çift maske takılmalı!

Virüsün bulaş riski arttığı için tek değil çift maske takılmalı!

Mutasyona uğrayan Covid-19'un Türkiye’de görülmesinin ardından halkı virüse karşı uyaran Siirt Üniversitesi Dekanı Vefik Arıca, virüsün bulaş riskinin arttığını bu nedenle tek değil çift maske takılması gerektiğini belirtti.

Virüsün bulaş riski arttığı için tek değil çift maske takılmalı!

Mutasyona uğrayan Covid-19'un Türkiye’de de ortaya çıkmasının ardından endişeler giderek artıyor. Son günlerde Coronavirus hasta sayısındaki artışın en büyük etkenlerden biri olan mutasyonlu virüs, şimdiden Türkiye'nin birçok şehrinde görülmeye başlandı.

Covid-19’un son mutasyonları ile beraber daha bulaşıcı hale gelmesi yüzünden çift maske takılması tavsiyesinde bulunan Arıca, “Cerrahi maske takıyorsanız her zamanki gibi özellikle burun kısmını tamamen kapatmanız lazım. Bunun üzerine ikinci bir cerrahi maskeyi takabilirsiniz. 3 kat yerine 6 katlık bir korunma olmuş olur.” dedi.

video

Mutasyonlu virüs bütün dünyaya yayılır mı?

Salgının Çin’in Vuhan kentinde bir kişiyle başladığına dikkat çeken Arıca, mutasyonlu virüsün bütün dünyaya yayılabileceğini kaydetti.

Arıca “Covid-19 virüsü bir RNA virüsüdür. Bu virüslerde mutasyon olağan bir durumdur. O yüzden bir panik havasına kapılmamamız gerekiyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre bazı illerde tam yaygın olmamakla birlikte 128 vaka olduğuna dair elimizde bir veri var. Bu haftaki verileri tam olarak bilmiyoruz, şu anda Türkiye’de yaygın bir hal yok ama şunu da unutmayalım Covid-19 Çin’in Vuhan kentinde bir kişiyle başladı ve bütün dünyaya yayıldı. Bu nedenle, Bakanlık gerekli önlemleri aldı, vakalarla ilgili teması kesti ve temaslı kişileri takip ediyor.” şeklinde konuştu.

Mutasyonlu virüs ülkemizde de yayılırsa neler yapılmalı?

Cerrahi maske takıldığında özellikle burun kısmının tamamen kapanması gerektiğini belirten Arıca, “ikinci bir cerrahi maskeyi takabilirsiniz. 3 kat yerine 6 katlık bir korunma olmuş olur.” dedi.

Arıca, “Yapılacak çok basit önlemler var. 3 katlı cerrahi maskeleri takıyoruz, özellikle çengeli olan maskeleri takıyoruz. Bu maskeleri çift olarak taktığımızda koruyuculuk oranı yüzde 90’ların üzerine varmaktadır. Mutasyonun olduğu illerimizde bez maskelerin koruyuculuk oranı çok düşük olduğu için cerrahi maskeleri kullanmalıyız. Özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde toplu taşımadaki sosyal mesafenin sıfıra yakın olduğu yerleri çözemediğimiz zaman bu salgın bitmeyecektir. Bu nedenle büyük şehirlerde toplu taşımaya dikkat edilmeli.” diye konuştu.

Aşı ile mutasyonlu virüsün etkisinin azalacağını düşünüyorum

Türkiye’ye getirilen 10 milyon doz aşının vurulmaya başlanmasıyla mutasyonlu virüsün etkisinin azalacağını düşündüğünü ifade eden Arıca, şunları söyledi:

“Aşılama konusunda ülke olarak şanslıyız. Çin aşısı dediğimiz ölü inaktif aşısının mutasyona da etkili olabileceği kanısındayım. Bunu hiçbir bilim insanı şunda bilemiyor ama virüsün tamamını öldürüp vücuda koyuyoruz. Bu nedenle aşının mutasyonda etkisinin azalacağını düşünmüyoruz. Önümüzdeki haftadan itibaren 10 milyon doz aşının piyasaya sürülmesiyle mutasyon kırılacaktır. Panik havasına girmemeliyiz. Özellikle kalabalık alanlara girdiğimizde çift cerrahi maske takmalı ve sosyal mesafemize dikkat etmeliyiz.”

Rehavet nedeniyle vaka sayıları 5 ile 7 bin arasında sıkıştı

Kış ayında insanların kapalı ortamlarda fazla kalması ve sosyal mesafeye dikkat etmemeleri nedeniyle vaka sayılarının düşmediğini dile getiren Arıca, aşının ülkemize gelmesiyle halkın rehavete kapıldığına dikkat çekti.

Arıca, “Kış ayı olması nedeniyle vaka sayıları 5 ile 7 bin arasında sıkışmış durumda. Yaklaşık bir aydır vaka sayılarını düşüremedik ama bunu da mutasyona bağlayamıyoruz. Elimizde buna dair bir veri yok. Muhtemelen sosyal mesafeye uymamamız, kapalı alanlarda daha fazla durmamız ve en önemlisi de 'aşı geldi, Türkiye’de vurulmaya başlandı' bahanesine sarılarak bir rehavet havası başladı. Bu rehavet nedeniyle vaka sayıları 5 ile 7 bin arasında sıkıştı.  Şu an itibarı ile önümüzdeki günlerde, şubat ayı içerisinde vefat sayılarının düşmesini bekliyoruz.” dedi.

İLGİLİ HABERLER

Malatya’da yapımı süren 300 yataklı devlet hastanesi 2022’de hizmete girecekMalatya’da yapımı süren 300 yataklı devlet hastanesi 2022’de hizmete girecekDoç. Dr. Araç: Sıvı ihtiyacının yeterince karşılanmaması böbreklerin iflasına neden olabilirDoç. Dr. Araç: Sıvı ihtiyacının yeterince karşılanmaması böbreklerin iflasına neden olabilirProf. Dr. Vural: Aşıya karşı tereddüdün nedeni bilgi kirliliğiProf. Dr. Vural: Aşıya karşı tereddüdün nedeni bilgi kirliliğiAyak sağlığına özen gösterenler yemeni ayakkabıları tercih ediyorAyak sağlığına özen gösterenler yemeni ayakkabıları tercih ediyorUygulanan Coronavirus aşı sayısı 36 milyonu geçtiUygulanan Coronavirus aşı sayısı 36 milyonu geçti
SIRADAKİ HABER