HaberlerKültür SanatMersin'deki tarihi yerler kısıtlaması sonrası ziyaretçilerini bekliyor

Mersin'deki tarihi yerler kısıtlaması sonrası ziyaretçilerini bekliyor

​Mersin’in Tarsus ilçesinde pazar günleri insanların akın ettiği tarihi mekanlar da salgından nasibini alıyor.

Mersin'deki tarihi yerler kısıtlaması sonrası ziyaretçilerini bekliyor

Coronavirus tedbirleri kapsamında uygulanan sokağa çıkma yasağında, hafta sonları halkın akın ettiği Ulu Camii, Eshab-ı Kehf, Danyal Peygamberin Mezarı ve Tarsus Şelalesi gibi tarihi mekanlarda uzun süredir hafta sonları sessizlik yaşanıyor.

Halk, hafta sonu sokağa çıkma yasağı nedeniyle görmek istedikleri tarihi yerleri ziyaret edemememin üzüntüsünü yaşıyor. Halk, kısıtlamanın bir an önce kaldırılıp eskiden olduğu gibi ailece bu tarihi mekanların ziyaret etmeyi iple çekiyor.

Ulu Camii

Mersin'deki tarihi mekanların en önemlilerinden biri şüphesiz Cami-i Nur adıyla anılan Ulu Camii. Cami, Tarsus merkezinde yer alan Türk-İslam sanatının önde gelen eseridir. 1579 yılında Ramazanoğlularından Piri Paşanın oğlu İbrahim Bey tarafından yaptırılmıştır. Selçuk-Osmanlı üslubunda tek şerefeli minaresi olan camii yapımında tümüyle kesme taş kullanılmıştır.

Eshab-ı Kehf

Kur'an-ı Kerim'de Kehf Suresi'nde sözü edilen bu mağara Müslüman ve Hıristiyanlarca kutsal sayılır. Mağaraya 15-20 merdivenle inilir. Eshab-ı Kehf Mağarası'na ait bir efsane halk arasında anlatılır.

Tek bir yaratıcıya inandıkları için eziyet edilmekten kaçan Hıristiyan dinine mensup Yemliha, Mekseline, Mislina, Mernuş, Sazenuş, Tebernuş ve Kefeştetayuş adında yedi genç, Putperestliğe dönmeyi kabul etmediklerinden Rum Hükümdar Dakyanus'un huzuruna çıkarılırlar. Bu hükümdar, Putperestlik dinine bağlı kalmalarını, aksi takdirde kendilerini öldürteceğini söyleyerek birkaç günlük zaman verir. Köpekleri Kıtmir ile birlikte bu yedi genç ölümden kurtulmak için verilen süreden faydalanarak kaçarlar ve bu mağaraya sığınırlar. Allah tarafından kendilerine 300 yıl süre bir uyku verilir. İlk uyanan, yiyecek almak için kente gider ama elinde bulunan zamanı geçmiş para yüzünden yakalanır. Yakalayan parayı nerede bulduğunu sorar ve kendisini oraya götürmesini ister. O da yalnız olmadığını yedi arkadaşıyla beraber mağarada kaldığını söyler. Onunla birlikte mağaraya geldiğinde yedi yavru kuşun tünediği bir yuvadan başka bir şey göremezler. Bu nedenle burası Yedi Uyurlar Mağarası diye anılır.

Danyal Peygamberin Mezarı

Danyal Peygamber, 2. Babil Kralı Nebukadnesar (MÖ 605-562) zamanında yaşamış, Yahudileri Babil esaretinden ilmi ve kehanetleriyle kurtarmış bir peygamberdir. Rivayete göre; Babil Kralı rüyasında İsrailoğullarından gelecek bir erkek çocuğun kendi tahtını sarsacağını görmesi üzerine İsrailoğulları'ndan doğan erkek çocukların öldürülmesini emretmiştir. Bu nedenle Danyal Peygamber doğunca, ölümden kurtulması için dağ başında bir mağaraya bırakılmıştır. Mağarada bir erkek ve bir dişi aslan himayesinde büyüyen Danyal, delikanlı olunca kavmi arasına karışmıştır. Bir kıtlık senesinde Tarsus'a davet edilen Danyal Peygamber'in Tarsus'a gelmesiyle birlikte bolluk olmuştur. Bu nedenle Danyal Peygamber Babil'e geri gönderilmemiş, ölünce de Tarsus'ta şimdiki Makam Camisi olarak anılan yere gömülmüştür.

Tarsus Şelalesi

Taşıdığı alüvyonlarla Çukurova Deltası'nın ortaya çıkışında önemli rol oynayan Berdan Irmağı, Orta Toroslar'ın güneydoğu yamaçlarından (Bolkar Dağları) doğan derelerden meydana gelmektedir. Seyhan ve Ceyhan ırmaklarının aksine Çukurova'da kısa bir yol kat ederek Akdeniz'e dökülür. Toplam uzunluğu 142 kilometreyi bulan ırmağı oluşturan derelerin en önemlileri ise Can, Pamuklu ve Kusun dereleridir.

Akdeniz'e dökülmeden önce Tarsus ovasında geniş yaylar çizen Berdan, (antik Kydnos) aynı zamanda Tarsus'un kurulmasında önemli tercih sebebidir. Soğuk su anlamına gelen Berdan, aynı zamanda kentin 4 kilometre kuzeyinde doğal bir güzelliği de barındırmaktadır. Bizans imparatoru Justinyen (M.S. 527-565) tarafından yatağı değiştirilirken, aslında Roma Dönemi sonlarına dek kullanılmış nekropol alanında geniş ve yüksek bir çağlayana dönüşmüştür. Kenti su taşkınlarından korumak için yapılan bu çalışma sonunda bugün yaklaşık 15 metre yükseklikteki konglomera kayalıklardan dökülen su, özellikle kış ve bahar aylarında karların erimesiyle en yoğun debisine ulaşmaktadır. Bugün aynı noktada yer alan nekropoldeki basamaklı ya da rampalı (dromos) oda mezarlar, oyuldukları konglomera kayaların zayıf oluşuyla güçlü akıntılara karşı koyamayarak büyük ölçüde tahrip olmuştur. Günümüzde Şelale ve çevresi, Tarsusluların özellikle sıcak yaz günlerinde ilgi gösterdikleri yerlerin başında gelmektedir.

İLGİLİ HABERLER

Minia Kudüs tırını ziyaret eden Adanalılar duygularını paylaştıMinia Kudüs tırını ziyaret eden Adanalılar duygularını paylaştıBalık Gölü Festivali hazırlıkları başladıBalık Gölü Festivali hazırlıkları başladıSiirt 1'inci Ulusal Foto Safari Yarışması başladıSiirt 1'inci Ulusal Foto Safari Yarışması başladıSiirt'te "Hayat Boyu Öğrenme Haftası" etkinliği düzenlendiSiirt'te "Hayat Boyu Öğrenme Haftası" etkinliği düzenlendiTeknoloji bağımlılığı arttıkça kitap okuma oranlar düşüyorTeknoloji bağımlılığı arttıkça kitap okuma oranlar düşüyor
SIRADAKİ HABER