Telif Hakları Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, QRkod sistemine sahip yeni nesil bandrollerin orijinalliğinin tespiti ve esere ilişkin bilgilere ulaşılmasını sağlayan QRkod okuyucu cihazlar ile lazer şifreleri okuyabilen ve denetim komisyonlarının kurulduğu belirtildi.
Açıklamada, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince; Türkiye'de korsanlığın önlenmesi, telif hakkı ihlallerinin tespitinin kolaylaşması amacıyla kitaplarda, müzik ve sinema eserlerinin çoğaltılmış nüshalarında bandrol uygulaması yürütüldüğü hatırlatıldı.
Bakanlık tarafından temin edilen ve korsanla mücadelenin en önemli araçlarından olan bandroller, yüksek güvenlik özelliklere sahip olduğu belirtilen açıklamada, "Kimyasal işaretleyici, lazer şifre, mikro ve nano text yazılar, 3D hareketli logo ve UV mürekkep gibi güvenlik özellikleri, bandrolün taklit edilmesini yüksek oranda zorlaştıran güvenlik özelliklerinden yalnızca birkaçıdır. Bunların dışında, güvenlik amacıyla kamuoyu ile paylaşılmayan güvenlik özellikleri de ayrıca mevcuttur. Bakanlığımız, Uluslararası Hologram Üreticileri Birliği IHMA üyeleri tarafından geliştirilen yeni teknolojileri de düzenli olarak takip etmekte, bandrolün taklit edilebilirliğinin önüne geçmek için korsan üretim tekniklerinin çok ilerisinde teknolojilere ve güvenlik özelliklerine sahip bandrollerin üretimi için titizlikle çalışmaktadır.
Yüksek güvenlik özelliklerine sahip söz konusu bandrollerin, sektör temsilcileri tarafından incelenmesi ve değerlendirilmesi bakımından Bakanlığımızca sektör temsilcilerini bir araya getiren çalışmalar yapılmakta ve bandrol güvenliği hususunda sektörün de uygulamaya güven duymasına önem verilmektedir. Bu doğrultuda, son olarak 2020 yılının Şubat ayında yayımcı meslek birlikleri ve eser sahiplerini temsil eden meslek birlikleri temsilcilerinden oluşan bir heyet, bandrol üretiminin gerçekleştirildiği üretim tesisinde yerinde incelemelerde bulunmuşlardır. Sektör temsilcileri, üretim hattını ve tesis laboratuvarlarını ziyaret ederek bandrol üretim aşamaları, kullanılan teknoloji, bandrol üzerinde yer alan güvenlik özellikleri hakkında geliştirici firma yetkililerinden detaylı bilgi edinmişlerdir." denildi.
Açıklamanın devamında, "Bandrollerde bulunan güvenlik özelliklerinin yanı sıra bandrol ihlallerini tespit etmek amacıyla denetimler gerçekleştirmek üzere 81 ilde Denetim Komisyonları faaliyet göstermektedir. QRkod sistemine sahip yeni nesil bandrollerin orijinalliğinin tespitini ve esere ilişkin bilgilere ulaşılmasını sağlayan QRkod okuyucu cihazlar ile lazer şifreleri okuyabilen ve denetimlerin daha hızlı yapılmasını sağlayan lazer şifre okuyucu elektro-optik cihazlar faaliyetlerini daha etkin yürütebilmelerini teminen İl Denetim Komisyonlarının hizmetine sunulmuştur. Bunlara ek olarak, akıllı telefonlarda kullanılabilen uygulama ile yurttaşların da bandrollerin üzerindeki QRkodların okutulması ile esere ilişkin bandrol bilgilerini sorgulama imkanı bulunmaktadır." ifadelerine yer verildi.