HaberlerDünyaTürkiye'ye yönelik yaptırımları da içeren 2021 Savunma Bütçe Tasarısı'nı Trump veto etti

Türkiye'ye yönelik yaptırımları da içeren 2021 Savunma Bütçe Tasarısı'nı Trump veto etti

Trump, daha önce veto edeceğini açıkladığı, savunma bütçesine 740 milyar dolar ayıran Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) Tasarısı'nı veto etti.

Türkiye'ye yönelik yaptırımları da içeren 2021 Savunma Bütçe Tasarısı'nı Trump veto etti

Temsilciler Meclisi ve Senatodan 3'te 2'den büyük oy çokluğuyla geçen tasarı, tekrar Kongreye dönecek ve aynı çoğunluğu yakalarsa Trump'ın vetosu geçersiz kılınabilecek. Bu karar sonrası 2021 Savunma Bütçesi Senato'da yeniden görüşülecek.

Tasarıda neler var?

ABD Senatosu, Kuzey Akım 2 boru hattı projesine ve Türkiye'ye Rusya'dan S-400 füze savunma sistemlerini satın alması nedeniyle yaptırımların önünü açan Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) Tasarısı'nı 13'e karşı 84 oyla kabul etmişti.

Yasa tasarısı, 740 milyar dolarlık savunma bütçesini, 12 bin ABD askerinin Almanya'dan geri çekilmesini, Ukrayna'ya daha fazla silah satışını ve Rusya-ABD askeri iş birliğinin yasaklanmasını içeriyor.

Tasarıda, ABD ordusunun Rus ordusu ile ilişkilerine yönelik kısıtlamalarının artırılması ve Rusya'nın Kırım'daki egemenliğini tanıyacak fiil ve faaliyetlerin yasaklanmasına ilişkin maddeler de yer alıyor.

Tasarıda, gerekli şartlar teyit edilmediği sürece Güney Kore'deki asker sayısının 28 bin 500'ün altına, Almanya'daki asker sayısının ise değerlendirme süreci tamamlanmadan 34 bin 500'ün altına düşürülmesi yasaklanıyor.

Tasarıda dikkat çekici maddelerden biri de, "ABD özel kuvvetlerinin ABD ortaklarına gayrinizami harp için destek yetkisini artırmasına" ilişkin  madde. ABD, hibrit savaş ve gayrinizami harbe ilişkin strateji belgesini daha önce yayımlamıştı. ABD askerlerinin, Finlandiya'daki Avrupa Hibrit Tehditlerle Mücadele İçin Eğitim Merkezinin eğitimlerine katılması şart koşuluyor.

ABD Hava Kuvvetlerinin, gücünün ortalama 386 filo veya 3 bin 850 savaş uçağına ulaştırılmasını öngören tasarı, birçok savaş uçağının yanı sıra 93 F-35 uçağının alınması için yetki veriyor. Tasarıda, Türkiye'nin aldığı 6 F-35 uçağının da ABD Hava Kuvvetlerince kullanılması için gerekli yetkilendirme yapılıyor.

Tasarının ilgili maddelerinde, Konfederasyoncu generallerin isimlerinin üslern kaldırılması için bir komisyon kurulması ve bu komisyonun 3 yılda gerekli tavsiyeleri içeren rapor hazırlaması şartı konuldu.

Savunma bütçesi tasarısında, Türkiye'ye yaptırım uygulanmasını öngören bir bölüm de yer alıyor. Tasarıda, Türkiye'nin S-400'leri teslim almasının ABD Hasımlarına Yaptırım Yoluyla Mücadele Yasası (CAATSA) kapsamında, Rusya ile önemli bir işlem olarak kabul edildiği ve NDAA'nın yasalaşmasından sonra 30 gün içinde Türkiye'de S-400 alımına müdahil olanlara CAATSA yaptırımlarının uygulanması talep edildi.

İLGİLİ HABERLER

Direniş gruplarından Gazze'ye yönelik ablukaya tepkiDireniş gruplarından Gazze'ye yönelik ablukaya tepkiSiyonist işgal rejiminin saldırılarında 20'den fazla Filistinli yaralandıSiyonist işgal rejiminin saldırılarında 20'den fazla Filistinli yaralandıDiyanet İşleri Başkanı Erbaş Kur'an kursu öğrencilerini ziyaret ettiDiyanet İşleri Başkanı Erbaş Kur'an kursu öğrencilerini ziyaret ettiSiyonist işgal rejiminden Kudüs'te provokatif saldırı: 5 Filistinli yaralıSiyonist işgal rejiminden Kudüs'te provokatif saldırı: 5 Filistinli yaralıCumhurbaşkanı Erdoğan Brüksel'de ikili temaslarda bulunduCumhurbaşkanı Erdoğan Brüksel'de ikili temaslarda bulundu
SIRADAKİ HABER