Endonezya'nın Doğu Nusa Tenggara eyaletinde sel ve heyelan nedeniyle şu ana kadar onlarca kişi hayatını kaybetti, bir o kadar kişiden de haber alınamıyor.
Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde sel, heyelan ve fırtınanın oluşturduğu tahribat gözler önüne seriliyor.
Paylaşılan görüntülerde bazı evlerin suya gömüldüğü, birçok hayvanın akıntıya kapıldığı, ağaçların devrildiği görülüyor.
İzleyenler hayrete düştü
Amatör kameralara yansıyan ve Doğu Nusa Tenggara açıklarında çekildiği belirtilen bir video ise izleyenleri hayrete düşürdü.
Görüntülerde, büyük bir yağmur kütlesinin adeta aşağı doğru boşaldığı ve deniz suyunun yükseldiği görülüyor.
Uzmanlar: Bu bir "Downburst" olayı
İLKHA'nın görüştüğü Diyarbakır Meteoroloji Bölge Müdürlüğündeki hava uzmanları, söz konusu hava olayının "aşağı doğru hava patlaması" olduğunu ve literatürde " Downburst " olarak geçtiğine dikkat çekti.
Uzmanlar, hava olayının bir benzerinin ancak daha küçük boyutuyla 2017 yılında İstanbul'da dolu ile birlikte görüldüğünü hatırlattı.
Downburst nedir?
Downburst, çok sıcak hava kütlesiyle çok soğuk hava kütlesinin çarpışması sonucunda meydana gelmektedir. "Downburst" olarak adlandırılan bu meteorolojik hadise, kasırga boyutunda hasarlar doğurabilmektedir. Etkisi bu sebeple tehlikeli boyutlardadır.
Bu meteorolojik hadisede, hızla yere çöken hava, yere çarpmasıyla birlikte daha fazla gidemeyeceği için aynı hızla yanlara doğru yön alır. İstanbul’da 27 Temmuz 2017 dolu felaketinde yaşanan hadise bu şekildeydi. Yer seviyesinde gerçekleşen şiddetli yatay rüzgarlarla büyük dolu tanelerini adeta bir mermi gibi insanlara, araçlara, evlere savurdu.
Çoğu kişi o dönem "downburst" ile ilk defa tanışmıştı.