Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, İngiltere ile ABD’nin kısa ve orta menzilli füze konuşlandırma planlarının, olası bir gerilimi önlemeyi daha da güçleştirdiği uyarısında bulunarak, “Amerikalılar ile Avrupa ve Asya-Pasifik’teki müttefiklerinin, karaya konuşlandırılmış kısa ve orta menzilli füze cephaneleri oluşturması karşısında pratikte alınabilecek tedbirleri incelemeye devam ediyoruz. İngiltere’nin planları da bunlara dahil” dedi.
Zaharova, “Diyalog için kapıyı hiçbir şekilde kapatmıyoruz ancak içinde bulunduğumuz mevcut durumda, Rusya’nın ortaya çıkan füze tehditleri karşısında Rusya’nın odağını, askeri-teknik yanıt tedbirleri almaya kaydırmak zorunda kalacağını dışlamıyoruz. Bu tip askeri programların uygulamaya konulması ivme kazanmış durumda, bu da INF sonrası füze alanında ciddi bir gerilim yaşanması durumunda sorunun diplomatik yollardan çözülmesi ihtimalini zayıflatıyor.” ifadelerine yer verdi.
ABD, INF Anlaşması’ndan 2019’da çekilmişti. Rusya da bunu takiben anlaşmadan çekilmişti. O dönem Sovyetler Birliği ile ABD arasında 1987’de imzalanan INF, olası bir nükleer çatışmayı önleyebilecek başlıca anlaşmalardan sayılıyordu.
İngiltere de geçtiğimiz ay, nükleer cephaneliğini 2030 yılına kadar 180 füze başlığından 260’a çıkarmayı planladığını duyurmuştu. İngiliz ordusu ‘artan teknolojik ve doktrinsel tehditler nedeniyle daha küçük bir askeri genişlemenin artık mümkün olmadığı’ açıklamasında bulunmuştu.