HaberlerDünyaİdlib'de 50 bin briket evin inşaatında sona gelindi

İdlib'de 50 bin briket evin inşaatında sona gelindi

Suriye'de iç savaşta mağdur olup evlerini kaybeden ailelerin güvenli bir bölgede yaşaması için İdlib kırsalında 124 farklı noktada yapımına başlanan briket evlerin inşasının büyük bir kısmı tamamlandı.

İdlib'de 50 bin briket evin inşaatında sona gelindi

Suriye'nin İdlib kentindeki sığınmacılara Türkiye'nin yardım eli uzanıyor. Kentin çevresinde yer alan bölgelerde kış mevsiminin çetin şartlarında çadır çilesi çeken aileler briket evlere geçebilmek için gün sayarken, evlerin inşasında son aşamaya gelindi.

Yapılması planlanan 52 bin 772 briket evden 27 bin 665'inin inşası tamamlandı. Bu evlere dul, yetim ve engelliler öncelikli olmak üzere şimdiden 80 binden fazla kişi yerleştirildi.

Konutların büyük çoğunluğu İdlib'den Türkiye'ye açılan Cilvegözü Sınır Kapısı'na giden yoldaki ilk büyük yerleşim yeri olan ve birçok tüccarın faaliyet gösterdiği Sarmada ile Barişa köyü arasındaki alanlara; Atme, Killi, Meshed Ruhin, Deyr Hassan, Tel Kerema, Şeyh Bahr, Babiska ve Bab el Hava bölgelerine inşa edildi. Suriyelilerin isteği doğrultusunda 2 oda, mutfak, banyo, tuvalet ve avlu olarak 39 metrekareye projelendirilen konutların çatılarına 1 tonluk su depoları da yerleştirildi.

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, beraberindeki heyetle İdlib kırsalında kurulan briket evlerde yaşayan aileleri ziyaret edip, evlerin yapımı devam eden bölgelerde de incelemelerde bulundu.

Avrupa başta olmak üzere batı dünyasının savaş mağdurlarına yönelik verdiği taahhütleri yerine getirmediğini vurgulayan Çataklı, "Bu insanların tamamının bir an evvel başlarını sokabilecekleri evlerinin olması çok önemlidir" dedi.

Çataklı şunları söyledi: "Der Hassan bölgesine 2 bin 100 ev yapıyoruz. Evler blok blok yapıldı. İki oda ve lavabosu var. 52 bin konuttan sonra, yeni inşa edilecekler bahçeli yapılacak. Bir briket evin fiyatı alt yapısı hariç 2 ila 7 bin lira arasında değişiyor. Bu fiyatların farklılık göstermesinin nedeni farklı organizasyonların/STK'ların rol almasından kaynaklanıyor. Ancak alt yapı ve kanalizasyon hizmetlerinin tamamını AFAD üstlendi. Şubat ortasına doğru bölgede yerleşim başlayacak. Yaklaşık 2 bin 100 aile yani 12-13 bin kişi yaşayacak. Bu alanların hepsi sosyal alanlar düşünülerek yapılıyor; cami, okul, sağlık ocağı, idare binasına da yer ayrılıyor. Her STK'nın farklı okul projeleri de var. Briket fiyatları, STK'ların kampanyadan elde ettiği fiyatlarla eş değer oranlandı. STK'lar taahhütleri vatandaştan aldı. İlk yapılan evlerin çatıları çadırdı, şimdi beton yapılıyor bu sebeple fiyat fark ediyor. Burada yaklaşık 3 milyon 750 bin insan var. İdlib'de İş sahası yaratmak şu an için zor, öncelik güvenliğin tesis edilmesi. Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Barış Pınarı'nda operasyon bölgelerimiz var, oralar önceliğimiz. Hareket alanımız sınırlı. Bir hafta önce yoğun bir yağmur oldu bu bölgede. Yaklaşık bine yakın çadır kullanılamaz hale geldi. Sahadaki 11 STK ve Bakanlığımızın da koordinasyonu ile bölgeye 900 çadır, battaniye ve yatak gönderildi. Bu çadırları İzmir'deki depremde kullanmıştık. Oradan buraya getirdik."

İLGİLİ HABERLER

Direniş gruplarından Gazze'ye yönelik ablukaya tepkiDireniş gruplarından Gazze'ye yönelik ablukaya tepkiSiyonist işgal rejiminin saldırılarında 20'den fazla Filistinli yaralandıSiyonist işgal rejiminin saldırılarında 20'den fazla Filistinli yaralandıDiyanet İşleri Başkanı Erbaş Kur'an kursu öğrencilerini ziyaret ettiDiyanet İşleri Başkanı Erbaş Kur'an kursu öğrencilerini ziyaret ettiSiyonist işgal rejiminden Kudüs'te provokatif saldırı: 5 Filistinli yaralıSiyonist işgal rejiminden Kudüs'te provokatif saldırı: 5 Filistinli yaralıCumhurbaşkanı Erdoğan Brüksel'de ikili temaslarda bulunduCumhurbaşkanı Erdoğan Brüksel'de ikili temaslarda bulundu
SIRADAKİ HABER