OHCHR'nin verdiği bilgilere göre, Çin'in Hong Kong'da yürürlüğe koyduğu yeni "Ulusal Güvenlik Yasası" kapsamında 53 siyasi aktivist, akademisyen, eski milletvekili, görevdeki bölge meclis üyeleri ve avukatlar çarşamba günü tutuklandı.
OHCHR Sözcüsü Liz Throssell, söz konusu tutuklamaların Hong Kong'da "barışçıl gösteri hakkı" dahil olmak üzere temel özgürlüklerin kullanılmasıyla ilgili gerçekleştiğini söyledi.
Throssell yaptığı açıklamada, "Hong Kong Özel İdari Bölgesi'ndeki 53 siyasi aktivistin, akademisyenin, eski milletvekillerin, mevcut bölge meclis üyelerinin ve avukatların çarşamba günü tutuklanmasından derin endişe duyuyoruz ve bunların derhal serbest bırakılması çağrısında bulunuyoruz." dedi.
OHCHR Sözcüsü, BM İnsan Hakları Ofisi ve bağımsız BM insan hakları uzmanlarının, Haziran 2020'de kabul edilen Ulusal Güvenlik Yasası kapsamındaki suçların belirsiz ve aşırı geniş olduğu, kötüye kullanım veya keyfi uygulamaları kolaylaştırdığı konusunda defalarca uyarıda bulunduğunu hatırlattı.
Sözcü Throssell, "Çarşamba günkü tutuklamalar, Hong Kong'da barışçıl toplanma hakkı da dahil olmak üzere temel özgürlüklerin kullanılmasıyla ilgili bir dizi tutuklamanın sonuncusuydu. Kamu işlerinin yürütülmesine doğrudan ve dolaylı olarak katılma hakkının kullanılması gerektiğinin altını çiziyoruz." dedi.
Throssell, "Çinli yetkilileri Uluslararası Sözleşme kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmeye ve ifade özgürlüğü, barışçıl toplanma ve örgütlenme haklarını bastırmak için Ulusal Güvenlik Yasasını kullanmaktan vazgeçmeye çağırıyoruz. Yetkilileri de hakkı güvence altına almaya çağırıyoruz. Gazetecilere ve haber kuruluşlarına meşru işlevlerini tam ve özgürce yerine getirme izninin verilmesi de dahil olmak üzere devam eden tüm soruşturmalarda ifade özgürlüğünün sağlanmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.