Türkiye genelinde olduğu gibi Gaziantep’te de artan Covid-19 vaka sayıları sonrası alınan sıkı tedbirler ile vaka sayısında ciddi düşüş sağlandı.
Salgın sürecinin ilk dönemlerinde vaka sayılarının yüksek olduğu ve geçtiğimiz aylara kadar Covid-19 risk haritasında ise “çok yüksek riskli” iller arasında yer alan Gaziantep'te alınan sıkı önlemlerle vaka sayılarının son haftalarda düşüşe geçmesi yüzleri güldürüyor.
Sosyal mesafe ve maske kullanım oranının arttırılması başta olmak üzere Covid-19’un önlenmesi için sıkı tedbirlerin alındığı Gaziantep'te, vaka artışlarının tekrar düşmeye başlaması sevince neden oldu.
Salgın sürecinin ilk dönemlerinde Türkiye'nin en çok Covid-19 vakalarının görüldüğü illerden biri olan Gaziantep’te son bir ay içerisinde vaka sayılarının düşüşe geçmesi hastanelerdeki yoğunluğu da ciddi oranda azalttı.
Gaziantep'te vaka sayılarındaki düşüş devam ediyorGaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki, Covid-19 ile mücadele sürecinde alınan önlemlerin kendini göstermeye devam ettiğini belirtti.
Gaziantep’te vaka sayısında ciddi bir düşüş sağlandığına dikkat çeken Tiryaki, vaka sayısının azalması nedeniyle hastanelerde ise hissedilir şekilde bir rahatlama olduğunu söyledi.
Salgınla mücadele noktasında yapılan taramalar ve uyarılar ile çok önemli başarı sağlandığını belirten Tiryaki, vatandaşların da verdiği destek ile önemli bir ivme yakaladıklarını vurguladı.
Tiryaki, sağlık çalışanlarının fedakar ve özverili çalışmaları sonucunda Covid-19 servislerinin ve yoğun bakım hasta sayılarında çok ciddi düşüş olduğunu bildirerek rakamlarda yarı yarıya düşüş olduğunu ve yüzde 90'ları bulan yoğun bakım doluluk oranlarının da yüzde 60’a düştüğünü söyledi.
Gaziantep'in son vaka artışlarına hazırlıklı yakalandığını ifade eden Tiryaki, alınan tedbirler sayesinde durumun önceki yaşanan pikler gibi kötü olmadığını ve sürecin çok iyi yönetildiğine dikkat çekti.
“3 defa pik yaşadık”
Zorlu bir süreç geçirdiklerine dikkat çeken Tiryaki, “Sadece Gaziantep değil Türkiye ve dünya olarak zorlu bir süreç geçirdik. Ama bu süreçten çok şükür alnımızın akıyla çıktık ve çıkmaya da devam ediyoruz. 16 aydan beri çok zorlu süreçler geçirdik. 3 defa pik yaşadık. Bu pik dönemlerinde zorlandığımız dönemlerde oldu. Özellikle göreve ilk başladığımda ili yeni yeni tanıyordum. Dolayısıyla planlamalar yapmakta belki biraz zorlandık ama iyi ve gayretli bir ekibimiz var. Ekibimizle birlikte güzel işler başardık. O dönemi çevremizdeki illerle kıyasladığımızda bu süreci son derece çok rahat atlattık. Çok fazla yoğun bakımda bekleyen hastamız olmadı. Acillerde sıkıntı çeken hastalarımız çok fazla olmadı, hastalarımızı en fazla 48 saat içerisinde yoğun bakımlarımızı yerleştirerek tedavilerini yapmayı başardık. O dönem yaşadıklarımızdan ciddi bir tecrübe kazandık, ne yapmamız gerektiğini deneyimledik. Biraz daha hazırlıklı olmamız gerektiğine karar verdik. Çünkü biliyorduk ki yeni bir pik daha yaşama olasılığımız var. Bunu zaten sayın bakanımız da sık sık dile getiriyordu. Fakat suresini bilmiyorduk. Tedbir almamız gerektiğine inandık. Buna göre tedbirlerimizi aldık.” dedi.
“Yoğun bakım hastasında zorlanmadık”
En önemli önlemlerinden bir tanesinin hastanelerdeki yoğun bakım kapasitesini arttırmak olduğunu ifade eden Tiryaki, “Bu yönde ciddi bir karar aldık ve kararlarımızı eyleme geçirdik. Sağlık Bakanlığımız da bize gerçekten büyük destek verdi. Yoğun bakım, oksijen gereksinimi, acil sağlık hizmeti ihtiyaçları planlaması yaptık. Dr. Ersin Aslan Uygulama ve Araştırma Hastanesi Mücahitler Ek Binası’nda boş bir alanımız vardı. Bir planlama yaptık ve Sağlık Bakanlığımız bu konuda bize destek verdi, hızlı bir şekilde 50 yataklı bir yoğun bakım alanı oluşturduk. Bu 50 yataklı yoğun bakım alanı ikinci pik başladığında ise bize çok büyük bir avantaj sağladı. En azından yoğun bakım hastasında zorlanmadık. İlimizde de ne yapacağımızı bildik, elimiz ayağımız dolanmadı. Hatta pike rağmen civar illerden hasta kabul edebilir duruma gelebildik. Süreci kademeli ve güzel işlettik. Geçen seferki gibi kentteki tüm hastanelerimizi aniden pandemi hastanesine çevirmedik. Son pikte süreci iyi işlettik. Sadece Dr. Ersin Aslan Uygulama ve Araştırma Hastanesi Mücahitler Ek Binası pandemi hastanemiz oldu. Bu şekilde diğer hastanelerin de yükünü aldık.” ifadelerini kullandı.
“Bu süreci çok rahat ve kolay atlattık”
Bu süreçte vatandaşların diğer sağlık hizmetlerinden geri kalmaması için Dr. Ersin Aslan Uygulama ve Araştırma Hastanesi Mücahitler Ek Binası'nın yanı sıra Abdulkadir Yüksel ve Şehitkamil Devlet hastanelerinin pandemi hastanesine çevrildiğini bildiren Tiryaki, şunları söyledi:
“Vatandaşın mağdur olmasını istemedik ve pik sürecinde vaka sayıları çok artana kadar bu hastaneler üzerinden işlemlerimizi yürütmeyi başardık. Tabi ki daha sonra ister istemez rakamlar arttı ve hastane kapasitemizi artık dolmaya başlayınca diğer hastanelerimizi de pandemi hastanesi ilan etmeye başladık. Fakat buna rağmen geçen seferki pik ile kıyasladığımızda, kademeli normalleşme ve vaka sayılarının düşmeye başladığı dönemi de katarak söylüyorum; 25 Aralık Devlet Hastanesi, Dr. Ersin Aslan Uygulama ve Araştırma Hastanesi ile Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi temiz hastane olarak kaldı. Geçen defa bu hastaneleri kullanmak zorunda kalmıştık ama bu defa ihtiyacımız olmadı. Bu süreci çok rahat ve kolay atlattık. Sahada çalışan filyasyon ekiplerimizi ve araç sayısını ona göre planlandık. Sağlık Bakanlığımızdan da bize ona göre destek verildi. Bölgeyi bilen şoförlerle çalışmak bize çok büyük avantajlar sağladı. Bunlarla birlikte bu süreci biraz daha güzel biraz daha rahat atlattık. Kentte de çok büyük sıkıntılar yaşanmadı.”
Son dönemlerde kent olarak süreci çok iyi yönettiklerini aktaran Tiryaki, son hafta en fazla yüzde 15 daha vaka sayısının azaldığını belirterek bu durumunda 100 bin de vaka sayısında 1-2 puan düşmeye neden olacağını ifade etti.
“Vaka sayılarında 100 binde 51 civarındayız”
Yoğun bakım ve servis hastalarında da aynı şekilde gerileme olduğunu belirten Tiryaki, “Çünkü artık yeni bir sürece giriyoruz, aşılanma ile ilgili çok ciddi bir süreç başlayacak. Bununla birlikte bu süreci çok daha rahat atlatacağımızı belki de gelecek yıl bu zamanlar artık başka konuları konuşacağımızı umut ediyorum. Şu anda vaka sayılarında 100 binde 51 civarındayız. Şu an günlük vaka sayımız 200’ün altına düştü. Şu an için aslında biz ölçeğimizdeki bir il için yeterli ama biz görmüyoruz bunu da yeterli görmüyoruz. İnşallah çalışmalarımız ve gayretimizle bu sayıyı daha da aşağıya çekeceğiz.” diye konuştu.
“Yazın herkese rahat bir ortam sunmak istiyoruz”
Gaziantep’in çalışan nüfus sayısının Kocaeli ve Kayseri gibi sanayi şehri olan şehirlere göre daha fazla olduğuna dikkat çeken Tiryaki, “Çünkü Organize Sanayi Bölgemizde çalışan, küçük esnafımız, kamuda ve çiftçilikle uğraşanlarımız vardı. Dolayısıyla aslında biz biraz daha diğer illerle kıyasladığımızda ise bu anlamda hem şanslı hem de şanssız bir iliz. Çünkü ekonomisi güçlü bir iliz şanslıyız ama buna bağlı olarak dışarı da bulunan nüfus sayımı fazla. Bunu hesapladığımızda ister istemez oranlarımızda diğer illerle kıyasla biraz daha yavaş düşüyor. Ama yine de süreç kontrol altına alındı. Vakalarda düşüyor ve düşmeye devam edecek. İnşallah biz bununla ilgili sahadaki çalışmalarımızdan ödün vermedik. Halen çalışan birçok arkadaşımız var. Onların ve hastanede çalışan arkadaşlarımızın emekleri var. Bunlara baktığımızda bu oranlar biraz yavaş düşüyor gibi gözükse de iyi bir rakama geleceğimizi görüyorum. Tabi bunda vatandaşlarımızın bize katkısı, desteği önemlidir. Halen maske takmaları, sosyal mesafeye uymaları ve temizliğe gayret göstermeleri bizim için çok büyük bir avantajdır. Belki açık havada bu gidişle maskeye gerek kalmayacak ama en azından sosyal mesafeyi koruduğumuzda, bazı kurallara uyduğumuzda daha rahat edeceğiz gibi gözüküyor. Şu an için fena değiliz, başarılıyız ama biz daha çok iyisini istiyoruz. Yazın herkese rahat bir ortam sunmak istiyoruz. İnşallah bunun için de bizler gayret göstermeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.