HaberlerGündem​Yılbaşı kutlamaları ve piyango bileti almak İslam'a aykırıdır

​Yılbaşı kutlamaları ve piyango bileti almak İslam'a aykırıdır

​Yılbaşı kutlamalarının ve piyango bileti almanın İslam'a aykırı olduğunu belirten Elazığlı alimler, devlet eliyle de olsa kumar oynamanın haram olduğunu söyledi.

​Yılbaşı kutlamaları ve piyango bileti almak İslam'a aykırıdır

Mil-sen Kovancılar İlçe Başkanı ve Diyanet-sen Palu İlçe Başkanı konuyla ilgili İLKHA'ya değerlendirmelerde bulundu.

Mil-sen Kovancılar ilçe Başkanı Ferhat Suiçer, yılbaşı kutlamalarının millattan önce yaşayan putperest paganlara ait olduğunu, güneşe tapan bu kavimlerin güneşin yaklaştığı zamanda şükür göstergesi olarak kutlamalar yaptığını ve bu putperest kavimlerin Hristiyan olması ile birlikte adetlerini de dinin içerisine taşıdıklarını belirti.

Hristiyanlar arasında, 25 Aralık-5 Ocak tarihleri arasında Hazreti İsa'nın yeryüzüne ineceğine inanarak kutlamalar yapıldığını belirten Suiçer, "Hristiyanlar bu yılbaşı gecesinde ve noel olarak adlandırdıkları bayramda içki içerler, her türlü pisliği yaparlar, her türlü rezilliği işlerler. Bu adeti televizyon ve internet ile Müslümanlara da maalesef bulaştırdılar. Bu, aslında Müslümanların inançlarına çok ters bir inanış ve Hristiyanlara bir nevi benzemedir. Peygamber Efendimiz Hadis-i şerifinde buyurduğu gibi 'Kim bir kavme benzerse O da onlardandır.' dolayısıyla Müslümanların Hristiyanlar gibi yılbaşında hindi kesmesi, kutlamalar yapması, tebrik mesajları göndermesi, Hristiyan adetleridir. Müslümanlar şekil olarak Hristiyanlara benzemektedirler, bu durum bir süre sonra zihni benzeşmeye yol açmaktadır. Zihni benzeşme de kalbi benzeşmeye doğru yol almaktadır. Bu şekil devam ederse, kişinin itikadına zarar verecektir. Dolayısıyla yılbaşı kutlamaları, yılbaşında yapılan işler tamamı ile Müslümanların itikadına aykırıdır." dedi.

İnsanların piyango bileti almak için kuyruklara girdiğini belirten Suiçer, "Fetvada piyango bileti almak ve çekilişe katılmak haramdır, diye zikredilmektedir. Dolayısıyla devlet eliyle oynatılan milli piyangonun bir an önce toplumumuzdan uzaklaştırılarak, kaldırılması gerekmektedir. Çünkü ülkemizde kumar oynatılması yasaktır. Ama devlet kendi eliyle işlettiği zaman, devlet bunu kendine mubah kılıyor. Şans oyunları olsun, piyango olsun, devlet bunları milli olarak sayıyor. Bunlar milli değildir. Bizim milletimiz inançlıdır, Müslümandır.  Müslüman ve inançlı olan bir toplumun kendisine kumarı adet olarak görmesi mümkün değildir. Piyango bileti "Bana çıkarsa şunu yapacağım, şu hayrı işleyeceğim." demek, bu insanların itikadına zarar verir ve kesinlikle de haramdır." ifadelerini kullandı.

"Din İşleri Yüksek kurulunun da bu konuda fetvası nettir"

Diyanet-sen Palu İlçe Başkanı Hayrettin Aydemir milli olarak adlandırılan ve devlet eliyle oynatılan kumarın Din İşleri Yüksek Kurulu`nun açık fetvasıyla haram olduğunu, aynı geleneğin Arap müşrikler tarafından da oynatıldığını belirterek, "Milli olarak adlandırılan ve devlet eliyle işletilen milli piyango, Arapça bir kelime olup “din” anlamına gelmektedir. Bunu Türkçeye çevirdiğimizde “Dini Piyango” alamını kazanması ve birde bunun da devlet eliyle işletilmesi pek manidardır. Kumar, iki veya daha fazla kişinin kendi aralarında anlaşarak doğrudan veya dolaylı olarak bir araya gelip bir tarafın kazanıp, diğer tarafın kaybetmesi ile meydana gelen bir oyun türüdür bu haramdır. Din İşleri Yüksek kurulunun da bu konuda fetvası nettir. Allah-u Teala kumar oynamayı, kumar ile bir araya gelmeyi yasaklamıştır. Eğer bir tarafın kazanması, diğer tarafın kaybetmesi varsa burada bir kumar işletilmekte, milli piyango olarak adlandırılmaktadır. Bir de bu devlet eliyle işletilmektedir. " şeklinde konuştu. 

Hayır işlemek için haramdan kazanılacak parayı beklemenin doğru olmadığını belirten Aydemir, "Güya milli piyango ile fakirlere veriliyor. Fakirler kala kala buna mı kaldı? Sosyal devlet anlayışı diyoruz. Sosyal devlet milli piyangolar kurup, insanları oraya sürükleyip, elde avuçta bir şey bırakmadan o insanlardan soyduğu şeylerle mi fakirleri beslemektedir. Yapılacak bir iyiliği, kötü yollardan elde etmemek lazım. Yani bu neye benzer, bale, dans veyahut çıplak kıyafetli mankenlerin hayır toplama işine benzer. Yani her ne kadar gaye iyi olsa da niyet iyi olsa da sonuçta elde edilen vasıta kötü bir yoldur yani iyilik elde ederken, elde etmek isterken bir nevi kötülüğe meyil veriyor. Halbuki dinimiz 'ilk önce kötülüğü önle daha sonra iyiliği emret.' Diyor. Kötülüğü önlemek, iyilikten önce geliyor. Biz Müslümanlar yılbaşı yerine Mekke`nin fethini kutlasak ve bu konuda halkımızı bu bilinçlendirsek daha doğru olur diye düşünüyorum." dedi.

İLGİLİ HABERLER

Şehid Hasan'ın babası Mehmet Gökgüz: Azmettiriciler de yargılanmalıŞehid Hasan'ın babası Mehmet Gökgüz: Azmettiriciler de yargılanmalıMısır'daki idam kararları​ Şanlıurfa'da protesto edildiMısır'daki idam kararları​ Şanlıurfa'da protesto edildiMevsimlik tarım işçileri insanca bir yaşam istiyorMevsimlik tarım işçileri insanca bir yaşam istiyor​PKK'nin Mersin'de katlettiği muhterem bir alim: Molla Fehim Yönden​PKK'nin Mersin'de katlettiği muhterem bir alim: Molla Fehim Yönden​Mısır’daki idam kararları Mardin’de protesto edildi​Mısır’daki idam kararları Mardin’de protesto edildi
SIRADAKİ HABER