HaberlerGündemVan'da sokak hayvanlarına yönelik ilaç tedavisi çalışmaları başlatıldı

Van'da sokak hayvanlarına yönelik ilaç tedavisi çalışmaları başlatıldı

Van Büyükşehir Belediyesi ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, kent genelinde sokak ve çoban köpeklerini parazitlerden kaynaklı zoonoz hastalıklarından korumak için ilaç vermeye başladı.

Van'da sokak hayvanlarına yönelik ilaç tedavisi çalışmaları başlatıldı

Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez’in talimatları doğrultusunda Büyükşehir Belediyesi ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ortak bir projeye imza attı. ‘Daha Sağlıklı İnsan İçin, Daha Sağlıklı Hayvan’ projesi kapsamında 13 ilçede sokak ve çoban köpekleri, ecinococus gronulosus parazitinin sebep olduğu hastalıklara karşı tedavi ediliyor.

Yıl boyunca 3’er aylık periyotlar halinde 4 doz şeklinde uygulanacak olan proje ile on bin köpeğin parazit ilacı ile tedavi edilmesi planlanıyor.

Projenin başlamasıyla birlikte Büyükşehir Belediyesi ve ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne bağlı ekipler, Çatak İlçesinin Görentaş Mahallesine giderek köpeklere parazitten korunmaları için ilaç verdi. İlaçlar, veteriner hekimlerin kontrolünde sosis ve mamalara karıştırılarak verildi. Yapılan uygulamadan duydukları memnuniyeti dile getiren vatandaşlar ekiplere teşekkür etti.

Ecinococus gronulosus paraziti insan sağlığını da tehdit ediyor

Hastalığının koyun ve sığırlardan köpeklere, köpeklerden de tekrar koyun, sığır ve insanlara bulaşarak insanlarda ölümle sonuçlanabilecek hastalıklara yol açtığını belirten Tarım ve Orman İl Müdür yardımcısı Neşe Uğurlu Çabuker, paraziter bir hastalık olan Ecinococus gronulosus’a karşı özellikle hayvancılıkla uğraşan vatandaşların dikkatli olması yönünde uyarılarda bulundu.

Çabuker “Bu parazitler, köpeklerin ince bağırsaklarına yerleşerek dışkı yolu ile dış ortama aktarılır. Dış ortamdaki yumurtalar da rüzgâr ve yağmurun etkisiyle etrafa yayılır. Bu yumurtalar dış ortamda uygun koşullarda uzun süre canlılığını koruyabildiği için tekrar sığır, koyun ve insanlara bulaşabiliyor. Koyun ve sığırlara çayır ve meralarda otlanırken, insanlara da çiğ meyve ve sebzelerin iyi yıkanmadan tüketilmesi, kirli suların içilmesi, toprak veya köpek ile temas ettikten sonra ellerin yıkanmadan ağza götürülmesi ile bulaşır.” dedi.

Van ilinin küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde Türkiye birincisi olduğunu da ifade eden Çabuker, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Van’ı seçmemizdeki en büyük amaç bu hastalığın koyunculukla uğraşan bölgelerde daha sık görülmesidir. Koyunlar ile iç içe olan çoban köpeklerinin kırsalda paraziter mücadelesinin yapılması gerekmektedir. Paraziter mücadelenin yapılması halinde daha verimli, daha sağlıklı ve ekonomik değeri daha iyi hayvanlar yetiştirilebilir. Ayrıca halk sağlığını tehdit eden parazitin neden olduğu Kist Hidatik hastalığının da insanlarda görülme oranı böylece düşürülebilir. Bu hastalığı engellemenin en önemli yolu da parazit-köpek döngüsünü engellemektir.”

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile birlikte 13 İlçede sürdürülecek projenin hayvancılığa büyük katkı sunacağını söyleyen Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanı Adil Allahverdi “Başıboş sokak hayvanlarının barınaklarda tedavi ve paraziter mücadele kapsamında veteriner hekim kontrolünde aşılarının düzenli yapılması gerekmektedir. Bunu Büyükşehir Belediyemiz uzun yıllardır büyük bir özveri ile yerine getirmektedir. Yine koyunlar ile iç içe olan çoban köpeklerinin kırsalda paraziter mücadelesinin yapılması gerekmektedir. Bu proje ile Tarım ve Orman İl-İlçe Müdürlüklerimiz, veteriner hekimlerimiz, veteriner sağlık tekniker ve teknisyenlerimiz aracılığıyla saha çalışmaları ile paraziter mücadelenin yerine getirilmesi amaçlanmaktadır. Bir diğer husus ise bu hastalığın en çok yayıldığı dönemler olan kurban bayramlarında uygun olmayan yerlerde kesimlerin yapılarak enfekte hayvan atıklarının sokak köpeklerine yedirilmesi nedeniyle hastalık artışı görülmektedir. Bunun için kurban bayramlarında belediyelerimiz, il ve ilçe müdürlüklerimiz ve diğer kurumlarımızın ortaklaşa belirlediği yerlerde veteriner hekim kontrolünde kesimlerin yapılarak enfekte organların uygun koşullarda imha edilmesi, bu hastalığı önlememiz de büyük yarar sağlayacaktır. Hayvan kesimlerini veteriner hekim kontrolünde bu kesimhanelerde yapılmasının sağlanması, hastalığı önlememize büyük fayda sağlayacaktır.” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

Şehid Hasan'ın babası Mehmet Gökgüz: Azmettiriciler de yargılanmalıŞehid Hasan'ın babası Mehmet Gökgüz: Azmettiriciler de yargılanmalıMısır'daki idam kararları​ Şanlıurfa'da protesto edildiMısır'daki idam kararları​ Şanlıurfa'da protesto edildiMevsimlik tarım işçileri insanca bir yaşam istiyorMevsimlik tarım işçileri insanca bir yaşam istiyor​PKK'nin Mersin'de katlettiği muhterem bir alim: Molla Fehim Yönden​PKK'nin Mersin'de katlettiği muhterem bir alim: Molla Fehim Yönden​Mısır’daki idam kararları Mardin’de protesto edildi​Mısır’daki idam kararları Mardin’de protesto edildi
SIRADAKİ HABER