İl Tarım ve Orman Müdürü Dinler, yaptığı yazılı açıklamada, son yıllarda gerçekleştirilen aşılamalarla kuduza karşı büyük ilerleme kaydedildiğini açıkladı.
Dinler, “Kuduz hastalığı toplum sağlığı, gıda güvenliği ve hayvancılık ekonomisi konularında çok ciddi riskler oluşturduğu için biz bu hastalığı çok hassas biçimde ele almaktayız. Hastalıkla mücadele kapsamında İl Müdürlüğümüz tarafından her yıl kedi ve köpeklerde ücretsiz aşılama yapmaktadır ve bu aşılamalar, kuduz vakalarını çok ciddi bir şekilde geriletmiştir. Bununla birlikte kırsal ve ormanlık alanlarda yer yaşayan tilkiler arasında bir kuduz salgını mevcut ve bu durumu çok büyük bir problem olarak görüyorduk. Çünkü bu hayvanlar insan denetiminin dışında olan hayvanlar ve bunları tek tek aşılamamız mümkün değildi. Tilkiler, meralarda bulunan büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarla ile kırsal alanlarda bulunan başıboş köpeklere hastalığı bulaştırıyorlardı. İnşallah yapmış olduğumuz çalışma ile tilkilerdeki bu hastalık bitecek ve kuduz hastalığı Mardinli hemşerilerimiz için bir tehdit olmaktan çıkacak.” dedi.
Dinler, yapılan çalışmada vatandaşların zarar görmemesi ve çalışmanın başarıya ulaşması için şu uyarılarda bulundu:
“Doğaya bırakacağımız aşı, içinde canlı, zayıflatılmış virüs bulunan; dışı kokusuyla tilkileri kendine çeken yem ile kaplı bir kapsüldür. Tilki bu aşıyı yemesiyle birlikte kuduz hastalığına karşı bağışıklık kazanıyor. Aşı otuzdan fazla hayvan türü üzerinde denenmiş ve olumsuz bir etkiye rastlanılmamış, yani vatandaşlarımızın içi ferah olsun, doğaya bırakacağımız bu aşı evcil hayvanlara bir zarar vermeyecek. Her ne kadar insanlar açısından bildirilen herhangi bir risk olmasa da, aşı canlı virüs ihtiva etmektedir. Bundan ötürü vatandaşlarımızın bu aşıya rastlamaları halinde kesinlikle dokunmamalarını, istemeden dokundukları takdirde ise ellerini bol su ve sabun ile yıkayıp en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalarını rica ediyorum. Aşıya dokunmamak vatandaşlarımızın kendi sağlıklarının yanı sıra, aşılamanın başarılı olabilmesi açısından da önem arz etmektedir. Çünkü bu aşılara insan tarafından dokunulduğu takdirde, insan kokusu aşıya siniyor, böylelikle aşı tilkiler için daha az cazip hale geliyor. Biz daha önce bu hususlarda bilgilendirmeyi muhtarlıklar ve müftülükler yoluyla gerçekleştirdik. Çalışmada görevli personellerimiz de aşının bırakıldığı alanlara yakın yerleşim yerlerine gidip vatandaşlarımızı bu hususlarda bilgilendiriyorlar. Vatandaşlarımızın bu husussularda hassasiyet göstermelerini rica ediyorum.”