Bakır ürünlerinin hem yöresel hem de insan vücuduna zararsız ve sağlıklı olması nedeniyle Covid-19 salgını sürecinde halkın bakıra olan ilgisi arttı.
Bakır işlemeciliğinin coğrafi patentini elinde bulunduran Gaziantep'in geleneksel yöntemlerle üretilen bakır eşyaları, salgın sürecinde daha çok tercih edilmeye başlandı. Halkın bakır tencere, tava ve fincan gibi bakır eşyalara yönelmesi bakıra olan talebi de artırdı.
Bakır ürünlerine artan talep nedeniyle bakır işlemeciliğinin önemli merkezlerinden olan Gaziantep'te ustaların mesaisi de arttı.
Gaziantep Bakırcılar, Saatçiler ve Sedefçiler Odası Başkanı Celal Açık, İLKHA muhabirine, daha sağlıklı olduğu için salgın sürecinde bakır mutfak eşyalara talebin arttığını söyledi.
Bakırın sağlıklı olmasından dolayı tercih edildiğini ifade eden Açık, halkın bu süreçte sağlık konusuna daha çok dikkat ettiği için bakır ürünleri tercih ettiğini belirtti.
Türkiye’nin yanı sıra Avrupa ülkelerinde de bakır ürünlere ilginin arttığını ifade eden Açık, uzmanların da bakır ürünleri tavsiye ettiğini söyledi.
“Uzmanlarımız virüsün bakırda 4 saat barındığını söylüyor”
Salgın sürecinde bakır ürünlerin kullanımın arttığına dikkat çeken Açık, “Bakır virüse de etken oldu. Uzmanlarımız virüsün bakırda 4 saat barındığını söylüyor. Plastikte virüs 3-4 gün barınıyor. Şu anda Amerika'da kapı kolları bile bakıra çevrildi. İngiltere'de banyo küvetleri bakıra çevrildi. Avrupa'ya su matarası satıyoruz. Avrupa çelik tencerenin içerisine kalaylı bakır koyuyor. Artık bakır sağlık açısından iletkenlik bir sıraya yerleşti.” dedi.
“Bakır sağlıklı bir ürün olduğu için çok fazla talep oluyor”
Salgın sürecinde birçok kişinin bakıra yöneldiğini belirten Açık, “İnşallah şu zamlarda durursa, istikrar sağlanırsa çok şükür ürün satma sorunumuz yok, üretme sorunumuz var. Allah'ın izniyle istikrarımızı bir yakalarsak bakırcıları kimse durduramaz. Bakırın önemini yıllarca anlatıyordum. Bakır her yönden faydalıdır. Bakır sağlıklı bir ürün olduğu için çok fazla talep oluyor.” ifadelerini kullandı.
“Bakırın hurdası bile para ediyor”
Evlerde bakır ürünlerin kullanılmasını tavsiye eden Açık, “Bakır aynı zamanda borsadır. Çünkü bakırı kullandıktan bir yıl sonra aynı fiyata satabiliyorsunuz. Bakırın hurdası 50-60 liraya satılıyor ve bakırın eskidikçe değeri artıyor. Bakır hiçbir zaman zarar ettirmez. Hatta ben çırakken bir kilogram altın bir kilogram bakırdı. Bakır hem evde kullanılıyor hem sağlık açısından faydalı hem de verdiğiniz parayı koruyorsunuz. Bakırın hurdası bile para ediyor. Bakırın sağlığını artık ben anlatmıyorum, uzmanlarımız anlatıyor.” şeklinde konuştu.
“Esnafın yüzde 80’ni tekrar mutfağa döndü”
Bakırın öneminin salgın sürecinde fazlasıyla anlaşıldığını belirten Açık, “Bakıra talep arttı. Özellikle de mutfak ürünlerinde talep daha çok arttı. Eskiden paslanmaz çelik çıktıktan sonra bakır inişe geçti ve o dönem paşa mangalı yapıyorduk. Görsel bakır ürünler yapıyorduk. Şu anda esnafın yüzde 80’ni tekrar mutfağa döndü. Mutfak dediğinizde bardak, cezve, çaydanlık ve tencere gibi ürünlerin hepsi yapılıyor. Hatta sitelerde bakırı öyle gösteriyorlar. Bakırın değerli olduğunu yıllardır söylüyoruz. Bakırın modası da geçmez. Eskidikçe bakırın tarihi yönü de vardır. Zaten öyle bir sanat yapıyoruz ki hem tarihimizi hem kültürümüzü canlandırıyoruz hem de bakırcılık yapıyoruz.” diye konuştu.
Bakırın sağlıklı olduğu için tüm dünyada tercih edildiğini belirten Açık, son yıllarda Avrupa'da da bakır kullanıldığını ifade etti.