Batman’ın Hasankeyf ilçesi Suçeken köyü civarında baraj göletinde tuttuğu balıkları satan Çeken, inşaat sektörünün durmasıyla zor şartlar altında ailesinin geçimini sağlamaya çalışıyor.
Baraj göletine şişme bot ile girerek günlük 10 ila 15 kilogram arasında balık tuttuğunu söyleyen Çeken, tuttuğu balıkları Batman’da kilosunu 15 ile 20 lira arasında sattığını belirtti.
Baraj göletinden önce Dicle Nehrinde balık çeşidinin daha fazla olduğunu dile getiren Çeken, akıntılı suda hem balık çeşidinin fazla olduğunu hem de tadının daha güzel olduğunu ifade etti.
“Balık tutarak geçimimi sağlıyorum”
İnşaat sektörü durduğu için ek olarak balıkçılık yaparak ailesinin geçimini sağladığını belirten Revan Çeken, “Benim mesleğim sıhhi tesisatçılıktır. İnşaat sektörü durduğundan dolayı başka işim olmadığından boş zamanlarımda balık tutarak geçimimi sağlıyorum. Batman’dan Hasankeyf’in Suçeken köyüne yakın baraj suyuna geliyorum. Önceleri burası Dicle Nehri iken sular akıntılıydı ve balık çeşidi hem çoktu hem de balığın tadı daha güzeldi. Dicle Nehri baraja döndüğünden su durgunlaştı. Su durgun olunca da haliyle balıkların tadı da değişiyor.” şeklinde konuştu.
“Günlük 10 ile 15 kilogram arasında balık tutuyorum”
Baraj suyu nedeniyle balık çeşidinin azaldığını söyleyen Çeken, “Dicle Nehrinin baraja dönmesiyle birlikte bazı balık çeşidi azalırken bazı balık çeşitleri de çoğaldı. Örneğin sazan balığı çoğaldı ama tatlı su balığı azaldı. Yakaladığım bazı ender balıkları tekrar suya salıyorum. Ortalama günlük 10 ile 15 kilo arasında balık tutuyorum. Kilosunu da 15 ila 20 lira arasında satıyorum. Bu şekilde geçimimi sağlıyorum.” dedi.