Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ) Genel Müdürü Sönmezler,“22 Mart Dünya Su Günü” dolayısıyla bir mesaj yayınladı.
Temiz suya erişimin temel insanlık hakkı olduğunu belirten Sönmezler, iklimlerin değişimiyle sağlıklı suya erişimin zorlandığını söyledi.
Temiz suya erişim hakkının temel insan hakkı olduğunu vurgulayan Sönmezler, tüm dünyanın bir yandan Covid-19 salgını sorunuyla mücadele ettiğini ve bir yandan da sağlıklı suya erişimin tüm dünyada önemli bir mesele haline geldiğine dikkat çekti.
Sönmezler, su konusunun ülkenin ve şehrin içerisinde bulunduğu coğrafik konumu göz önüne aldığında, Gaziantep için daha hassas bir alan olduğunun altını çizdi.
2016 yılında “Düzbağ İçme Suyu “Projesi”ni hayata geçirmek için ilk adımları attıklarını hatırlatan Sönmezler, “Kentimizin uzun yıllar içme suyu sorununu ortadan kaldıracak projemizi hayata geçirdik. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın açılışını yaptığı Düzbağ suyunu gazi şehir ile buluşturmanın sevincini siz değerli Gaziantepliler ile paylaştık. Birkaç yıl önce bir hayal, bir proje olan, gazi şehrimizi Düzbağ suyu ile buluşturmak fikri bugün iklim değişikliği nedeniyle ülkemizdeki birçok ilde yaşanan su sıkıntısını şehir olarak bizim yaşamayacağımız gerçeğini yansıtıyor. Öte yandan şehrimizi Düzbağ’dan önce besleyen Kartalkaya Barajı’nı olası olumsuz senaryolar için yedek kaynak olarak değerlendiriyoruz. Şu an şehrimize verdiğimiz suyun kaynaklarına göre dağılımına baktığımızda şehrin yüzde 92’sini Düzbağ suyu ile beslenmektedir. Kartalkaya Barajı’nda doluluk oranımız yüzde 90 mertebesindedir.” diye konuştu.
Sönmezler, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) hazırladığı Dünya Su Raporu’na göre iki milyardan fazla insanın evlerinde güvenli içme suyu olmadan yaşadığını belirterek, şunları söyledi:
“Su kaynaklarının kısıtlı olması, suya olan ihtiyacın her gün artması, yeryüzünde suyun eşit dağılım göstermemesi, iklim değişiklikleri ve artan çevre kirliliği, insanımızı ‘en temel insanlık hakkı’ olan yeterli-kaliteli sudan mahrum bırakmaktadır. 2040 yılına kadar su ihtiyacının yüzde 50‘den fazla artması beklenmektedir. Önümüzdeki süreçte Dünya’da 700 milyon insanın yoğun su kıtlığı nedeniyle yerlerini yurtlarını terk etmek zorunda kalacakları gerçeği bizi beklemektedir.”
1993’de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 22 Mart tarihini “Dünya Su Günü” olarak ilan ettiğini hatırlatan Sönmezler, bugünün her yıl farklı bir tema ile kutlandığını ve bu yılın temasının ise “Suyun Değeri” olduğunu bildirdi.