HaberlerGündemGaziantep Gazeteciler Cemiyetinden yerel basına destek çağrısı

Gaziantep Gazeteciler Cemiyetinden yerel basına destek çağrısı

Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İbrahim Ay, ekonomik şartlar nedeniyle çok zor günlerden geçen yerel medyanın var olan sorunlarının pandemi sürecinde daha da arttığına dikkat çekti.

Gaziantep Gazeteciler Cemiyetinden yerel basına destek çağrısı

Ay, “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” dolayısıyla İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, Covid-19 sürecinin gazetecilere ve sektöre olan olumsuz etkilerine değindi.

Dünya genelinde 600’e yakın, Türkiye’de ise 20 gazetecinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğine dikkat çeken Ay, gazetecilerin pandemi döneminde ekonomik sıkıntılarını bir kenara bırakarak başta Covid-19 süreci olmak üzere canı pahasına halka en doğru ve sağlıklı haberi ulaştırmak için sahaya çıktığını ve özveriyle görevini sürdürdüğünü vurguladı.

Yerel basının zor bir süreçten geçtiğini belirten Ay, ayakta kalmaya çalışan sektörlerin başında gelen yerel medyanın Covid-19 pandemisi sürecinde nefes alamaz hale geldiğini ifade etti.

Pandemi sürecinin bütün sektörler gibi yerel basını da etkilediğine dikkat çeken Ay, İletişim Başkanlığı ve Basın İlan Kurumu’nun acilen yerel basına destek sağlaması çağrısında bulundu. TV, radyo ve gazetelerin desteklenmesi için çözüm talep eden Ay, yerel basın çalışanlarının önemine vurgu yaptı.

Covid-19 pandemisi ile mücadele kapsamında alınan tedbirlerin birçok sektörde olduğu gibi medya alanında da olumsuz etkiler oluşturduğunu belirten Ay, özellikle gazetelerin en önemli gelir kaynağının resmi (ihale) ilanlar olduğunu ve bu süreçte bu gelir kaynağında büyük oranda düşüşler yaşandığına dikkat çekti.

İbrahim Ay

Radyo ve televizyonların da en önemli gelir kaynağının reklamlar olduğunu belirten Ay, resmi ve özel kurumlar başta olmak üzere özel firmaların pandemi sürecinde reklamlarını askıya alması veya iptal etmesinden dolayı radyo ve televizyonların da çok zor günlerden geçtiğini ifade etti.

Pandemi sürecinin tüm sektörleri etkilediğini belirten Ay, ancak en fazla zorluk yaşayanların ise halka pandemi haberleri dahil her türlü haberi hiç aksatmadan vermeye gayret eden basın mensuplarının olduğuna dikkat çekti.

Ay, basın mensuplarının daha iyi koşullarda çalışabilmesi için de basın kuruluşlarının kendi ayaklarının üzerinde durabilmesiyle doğrudan bağlantılı olduğunu ifade ederek Covid-19 sürecinin ortaya çıktığı 2020 Mart ayından bu yana basın sektörü üzerindeki zorlukların daha da arttığına işaret etti.

“Pandemi sürecinden en çok yerel basın olumsuz etkilendi”

Mart ayından bu yana yaşanan pandemi sürecine dikkat çeken Ay, “Televizyonlarımız, radyolarımız ve gazetelerimiz zor bir süreçten geçiyordu. Pandemi süreci, zor günlerden geçen medya sektörünü daha da olumsuz etkiledi. Türkiye genelinde bu süreçte birçok televizyon, gazete ve radyo kapandı. Bu süreçte 125 tane gazete kapandı veya birleşti. Pandemi sürecinden en çok yerel basın olumsuz etkilendi. Çünkü firmalar, pandeminin başlamasıyla birlikte bütçelerini kısarken ilk başta yapılmaması gerekeni yaparak radyolardan, televizyonlardan ve gazetelerden reklamlarını kıstılar. Aslında tam tersi olması lazım. Gazetelerimizin, radyolarımızın ve televizyonlarımızın bu süreçte desteklenmesi lazım. Çünkü gerçekten yerel basın çok önemli bir görevi icra ediyor. Yerelde yaptığımız haberlere sadece yerel olarak bakmamak lazım. Haberlerimiz yerelden ulusala aktarılıyor. Bu dönemde tüm kurumlarımızın özellikle özel şirketlerimizin tüm basıın kuruluşlarına destek olması lazım. Bu dönemi hep birlikte el birliğiyle atlatmamız lazım.” dedi.

“Gazeteciler pandemi döneminin kahramanlarıdır”

Gazetecilerin halkı bilinçlendirmek için zorlu şartlarda, mesai saati gözetmeksizin çalıştıklarını belirten Ay, “Özellikle pandemi gibi zorlu bir süreçte gazeteciler en az sağlık görevlileri kadar döneminin kahramanlarıdır. Sahada çalışan tüm arkadaşlarımızı yürekten kutluyorum. Arkadaşlarımız zor görevi icra ediyorlar. Çoğu zaman kendi sağlıklarını ve canlarını riske atıyorlar. Bu dönemi de hep birlikte el birliğiyle atlatmamız lazım.” ifadelerini kullandı.

Dünya genelinde 20 binin üzerinde gazetecinin pandemi sürecinde Covid-19’a yakalandığını ve 600’e yakın gazetecinin de Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini anımsatan Ay, Türkiye genelinde 20 ve Gaziantep’te de bir gazetecinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtti.

Pandemi sürecinin çok zor bir süreç olduğuna dikkat çeken Ay, gazetecilerin bu zor süreçte bile tüm zor koşullara rağmen sahada görev yaptıklarını ifade etti.

“Radyolarımız zorluklarla mücadele ediyor”

Basına özellikle de yerel basına destek verilmesi çağrısında bulunan Ay, yerel basını bir şehrin aynası olarak nitelendirerek şunları söyledi:

“Gaziantep’te 14 tane gazetemiz resmi ilan alıyor. Basın İlan Kurumu gelirlerinde son yıllarda artarak devam eden bir düşüş var. Basın İlan Kurumuna bağlı 14 tane gazetemiz devletten Basın İlan Kurumu aracılığıyla resmi ilan alıyor. Bu ilanlarda da anormal derecede bir düşüş var. Bu konuda şartlar ve yapılması gereken koşullar var. Bu şartlar ile kıyas edildiğinde bir getirisinin olmadığını görüyoruz. Bu süreçte özellikle radyolarımız ve televizyonlarımız çok zor durumda. radyolarımız ve televizyonlarımız, reklam ile ayakta durmaya çalışıyorlar. Ama şu anda radyo ve televizyonlarımızın reklam geliri sıfır denilecek kadar düştü. Gaziantep’te uydudan yayın yapan sadece bir tane televizyonumuz var. Birçok televizyonumuz uydu ve karasal yayınını da kapatarak yayın hayatını internet üzerinden devam ettiriyor. Radyolarımız zorluklarla mücadele ediyor. Birçok radyo isim haklarını ulusala kiraya veriyor. Çünkü radyolarımızın gelir kaynakları yetersiz. Kurumlar da bu dönemde reklamlarını kıstı. Gerçekten yerel basın çok zor durumda. Verilecek bir teşvik ile yerel basına destek verilmesi lazım.”

Basın Kanunu'nun değişmesi gerektiğini ifade eden Ay, “Basın İlan Kurumu mevzuatına baktığımızda, örneğin resmi ilan bir gazetenin 6 tane sigortalı çalışanının olması gerekiyor. Fakat maalesef birçok gazetede üzülerek belirtmek gerekir ki kadroya baktığımızda sigortalı olmak için çalışanlar var. İletişim Başkanlığının internet sitesi üzerinde basın kartı listesine bakıyoruz; çoğu kişiyi hiçbirimiz tanımıyoruz. Ancak bu mesleği 15-20 yıldır en güzel şekilde icra eden gazeteci arkadaşlarımızın sarı (turkuaz) basın kartları yok. Aslında her şeyin sarı (turkuaz) basın kartı üzerinden değerlendirilmemesi gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

Devletin zor günlerden geçen gazetelere, radyolara ve televizyonlara ayakta kalabilmeleri için birçok alanda olduğu gibi özel teşvik vermesi çağrısında bulunan Ay, yerel basının desteklenmesi özellikle de Anadolu basınına yönelik destek paketleri hazırlanmasını talep etti.

7 yıldır geleneksel olarak yapılan ve her yıl ülkenin saygın ve duayen gazetecilerin katılımıyla ülkedeki sayılı basın kutlamalarından birisine dönüşmeyi başaran etkinliğe, bu yıl pandemi koşulları nedeniyle ara vermek zorunda kaldıklarını da hatırlattı.

Pandemi nedeniyle “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü”nün bu yıl buruk geçirildiğini anımsatan Ay, tüm gazetecilerin gününü kutladı.

İLGİLİ HABERLER

Şehid Hasan'ın babası Mehmet Gökgüz: Azmettiriciler de yargılanmalıŞehid Hasan'ın babası Mehmet Gökgüz: Azmettiriciler de yargılanmalıMısır'daki idam kararları​ Şanlıurfa'da protesto edildiMısır'daki idam kararları​ Şanlıurfa'da protesto edildiMevsimlik tarım işçileri insanca bir yaşam istiyorMevsimlik tarım işçileri insanca bir yaşam istiyor​PKK'nin Mersin'de katlettiği muhterem bir alim: Molla Fehim Yönden​PKK'nin Mersin'de katlettiği muhterem bir alim: Molla Fehim Yönden​Mısır’daki idam kararları Mardin’de protesto edildi​Mısır’daki idam kararları Mardin’de protesto edildi
SIRADAKİ HABER