Diyanet-Sen Şube Başkanı Cihan açıklamasında, Kur’an-a hürmetsizlik sayılacak veya yanlış anlaşılmaya sebebiyet verecek davranışlardan uzak durmaya çağırdı.
Eskiyen veya yıpranan Kur’an-ı Kerimlerin özensiz bir şekilde suya atılması veya yakılması olayları halkı rahatsız ediyor. Kur’an-a saygı konusunda hassas olan halk, Kur’an-a hürmet konusunda gereken özenin gösterilmesini istiyor.
Konuyla ilgili uyarılarda bulunan Diyanet-Sen Batman Şube Başkanı Ahmet Cihan, pis mekanlara, ayak altına ve kirli sulara Allah kelamının atılmasın hiçbir izahının olmadığını söyledi. Cihan, önemsemeden Kur'an-ı Kerime saygısızlık yapanın, çöpe veya ayaklar altına atmanın insanı küfre götürebileceğini vurguladı.
Her Müslümanın Kur’an-ı Kerimin korunması, muhafaza edilmesi konusunda çok dikkatli olması gerektiğini ifade eden Cihan, Kur’an-ı Kerim mushaflarının veya üzerine ayeti kerime yazılı levha ve kitapların ateşte yakılmasını dahi bazı İslam alimlerinin caiz görmediğini söyledi.
“Kur’an-ı Kerim korunup muhafaza edilmeli”
Kur’an-ı Kerim’in Allah tarafından Peygamberimiz Hazreti Muhammed’e (Sallallahu aleyhi vesellem) vahiy yolu ile indirilen, okunması ile ibadet olunan ilahi bir kitap olduğunu belirten Cihan şunları söyledi:
“Allah kelamı Kur’an-ı Kerim yıpranır, ondan yararlanılamaz bir hale gelse de çöp kutularına, sokak, cadde, pis mekanlara, ayak altına ve kirli sulara atılmasının hiçbir izahı olamaz. Bilerek veya önemsemeden Kur'an-ı Kerime saygısızlık yapılması, çöpe veya ayaklar altına atılması insanı küfre götürür. Her Müslümanın Kur’an-ı Kerimin korunması, muhafaza edilmesi konusunda çok dikkatli olması gerekmektedir.”
“Yakılmasını dahi bazı İslam alimleri caiz görmemiştir”
Yıpranmış Kur’an-ı Kerimlerin gerekiyorsa çok dikkatli bir şekilde imha edilmesi gerektiğini ifade eden Cihan “Kur’an-ı Kerim mushaflarının veya üzerine ayeti kerime yazılı levha ve kitapların ateşte yakılmasını dahi bazı İslam alimleri caiz veya münasip görmemişlerdir. Cildi bozuk, dağınık, eskimiş Kur’an-ı Kerim ve ayet yazılı sayfalar, hürmetli bir şekilde çuvallar veya poşetlere koyulup ayaklar altına gelmeyen temiz bir arazide toprağa gömülmelidir. Veya geri dönüşüm tesislerine gönderilecekse itina ile güzel bir şekilde kutulara konularak ilgili yerlere ulaştırılmalıdır.” dedi.
Cihan, ayrıca okullarda öğrencilere dağıtılan Kur'an-ı Kerim ders kitaplarının ve üzerinde ayeti kerime bulunan kitapların sene sonunda özensiz ve gelişi güzel bir şekilde toplanıp, araçlara yüklenerek imhaya gönderilmesinin üzüntü verici olduğunu kaydetti.
“Diyanet İşleri Başkanlığı öncülük yapmalı”
Yararlanamaz hale gelmiş mushafları imha konusunda sorumluluk şuuru içerinde hareket etmek gerektiğini vurgulayan Cihan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Camilerde, medreselerde, evlerde, okul ve diğer mekânlarda eskimiş, yıpranmış ve ondan yararlanamaz bir hale gelmiş mushafları imha konusunda her mümin sorumluluk şuuru içerinde hareket etmelidir. Özellikle devlet yetkililerimiz ve Diyanet İşleri Başkanlığımızın müftülüklerimiz vasıtasıyla halkımızı bilinçlendirilmesi ve imha konusunda öncülük yapmaları dini sorumluluktur.”