Merkez Kayapınar ilçesinde Diyarbakır-Ergani arasında bulunan 32,14 kilometrekare alana sahip olan Devegeçidi Barajı, Güneydoğu başta olmak üzere birçok bölgede görülen yağış azlığından olumsuz etkilendi.
İlkbahardan bu yana yağış oranlarının mevsim şartlarının altında seyir göstermesi akarsuların debilerinin ve barajlardaki doluluk oranlarının düşmesine neden oldu.
Baraj doluluk oranının baraj kapaklarının alt seviyesine düşmesi nedeniyle sulama hizmeti bekleyen yaklaşık 10 bin 600 hektarlık tarım arazisinin olumsuz etkilenmesinden endişe ediliyor.
Barajdaki su seviyesinin düşmesiyle beraber artan kirlilik oranı, balıkların yok olmasına sebep oluyor.
"Suyun kirliliği buradaki hayvanlara yaşam hakkı tanımıyor"
Yaklaşık 45 yıldır balıkçılık yapan Ali Erdem, ekmek kazandığı suların kimyasal atık ve Ergani ilçesinden aktarılan çöplerden dolayı kirlendiğini belirterek kirlilik nedeniyle martıların öldüğünü söyledi.
Daha önceki süreçlerde balıkçılığın verimine değinen Erdem, su kirliliğinden dolayı balıkların kaybolduğunu ve yetkililerin buna çare bulması gerektiğini ifade etti.
Yaşanan kuraklıktan ve su kirliliğinden olumsuz etkilendiklerini söyleyen Erdem, "Geçen sene yağan yağmur bu yıl yağmadı, su da çekildi. Kuraklık ve deniz kirliliğinin önüne geçmemiz lazım. Çünkü su kirliliği yüzünden balık üremiyor. Devletin buna el atması lazım." dedi.
Devegeçidi Barajı'nın aynı zamanda bir mesire alanı olduğunu hatırlatan Erdem, "Ailelerin piknik yapıp, çocukların suya girdiği çok güzel yerdi. Buraya bakım yapmıyorlar. İnsanların tabiata olan saygısızlığı yüzünden doğanın dengesi bozuldu." ifadelerini kullandı.