Türkiye'de yağışların azalması ile başlayan meteorolojik kuraklık tehlikesi, etkisini göstermeye başladı.
Geçen aya ilişkin verilere göre yağışlar ülke genelinde normalin altında gerçekleşti.
Türkiye, her yıl kasım ayında ortalama 67,8 milimetre yağış alırken geçtiğimiz ayda 34,7 milimetre yağış aldı. Böylece yağışlarda normale göre yüzde 49 azalma meydana geldi. Azalan yağışlar, kuraklık endişesini doğurdu.
Son dönemde ülke genelinde yaşanan kuraklık nedeniyle bugün cuma namazı sonrası bütün camilerde yağmur duası yapılacak.
Türkiye genelinde okunacak "Su: Hayat ve Şifa Kaynağımız" konulu hutbede, suyun bilinçli kullanılması ve israf edilmemesine ilişkin uyarılar dile getirilecek.
Cuma namazının farzından sonra yağmur duası edilecek.
Yağmur duası nedir? Nasıl yapılır?
Kuraklık dönemlerinde yağmur yağması için yapılan duaya yağmur duası (istiskâ) denir. Yağmur duası yapılacağında, üç gün peş peşe cemaatle birlikte yerleşim yeri dışına çıkıp dua yapmak müstehaptır. Duadan önce fakirlere sadaka verilmesi, herkesin günahlarından tövbe ve istiğfar etmesi, küs olanların barışması uygun olur. Yağmur duasına giderken mütevazı ve boynu bükük bir durumda olmak, ihtiyarları ve çocukları, yavrularıyla birlikte hayvanları da götürmek müstehaptır (Zeylaî, Tebyîn, I, 231).
Yağmur duasında kıbleye dönülür, imam ayakta ellerini yukarıya kaldırarak dua eder; cemaat de oturduğu yerde ellerini kaldırarak “âmin” der (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 169).
Ebû Hanîfe’ye göre yağmur duasında kılınacak sünnet bir namaz yoktur. Ancak, cemaatin ayrı ayrı namaz kılması caizdir.
Şâfiî, Mâlikî ve Hanbelî mezheplerinde ise, yağmur duasında bayram namazı gibi zevâid tekbirleri getirilerek cemaatle kılınan iki rekâtlık bir namaz ve hutbe vardır (Nevevî, el-Mecmû’, V, 74; İbn Kudâme, el-Muğnî, III, 338-339; Cezîrî, el-Mezâhibü’l-erbe‘a, I, 325).