Bitlis Eren Üniversitesi Merkezi Konferans Salonu'nda düzenlenen gösterimi İstiklal Marşı ile başladı.
Programda konuşan belgeseli hazırlayan Öğretim Görevlisi Doktor Cihan Önen, emeği geçenlere teşekkür etti.
Önen, "Bünyesinde barındırdığı tarihi dokusu, yeşili, mavisi, dünyanın 2'nci büyük krateri, kış turizmi, kaplıcaları, ev sahipliği yaptığı onlarca canlı türü, doğallığı, sakinliği, berrak gökyüzü ve temiz havasıyla benzersiz bir ildir. Bu açıdan bu ilde yaşadığımızdan dolayı kendimizi şanslı hissetmeliyiz. Çok uzun yıllardan beri Bitlis'teki canlı popülasyonu gözlemlemekte ve gözlemlerimi kayıt etmekteyim. Bu durumdan ötürü pek çok canlı türünü tanıma, üzerinde tefekkür etme ve kayıt etme fırsatı yakaladım. Mevcut dataları Bitlis'imizin tanıtımına, buradaki popülasyona dair farkındalığa ve toplumsal bilincin oluşturulmasında değerlendirmekteyim." dedi.
Son çalışmaların 'Nemrut Kraterinin Sakinleri' adını verdiklerini belirten Önen, "Bu ismi bir amaç bağlamında kullandık. Hızla küreselleşen dünyada, tüketim artmakta, nüfus dengesi değişmekte ve şehirleşmeler hızlanmaktadır. Hızlı değişim beraberinde doğal dengenin bozulmasını ve diğer canlıların yaşam alanının daraltmasını getirmektedir. Temennimiz odur ki küçük bir krater alanında yaşama tutunmuş bu canlıların bölgede güvenle ilelebet yaşamalarıdır ve bölgenin yegâne sakinleri olmalarıdır. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." dedi.
Program belgeselin izlenmesinin ardından Rektör Vekili Profesör Doktor Murat Aygün tarafından emeği geçen Öğretim Görevlisi Doktor Cihan Önen ve Vehbi Güngör’e plaket verildi.
Düzenlenen gösterime Rektör Vekili Profesör Doktor Murat Aygün, Rektör Yardımcısı Profesör Doktor Mustafa Atlı, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Profesör Doktor Mehmet Demirtaş, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Metin Çoban, akademik ve idari personeller katıldı.