Açıklamasında, ülkede kadınların ekonomiye katılım oranının halen istenilen seviyeye ulaşamadığını belirten Gün “Kooperatif modeli, Türkiye’de yüz yıldan uzun zamandır istihdam imkânlarını iyileştirmek, ürün ve hizmet sağlamak ve ekonomiye katkıda bulunmak üzere uygulanmaktadır. Türkiye’de kadın kooperatifleri ilk olarak 1999 yılında kurulmaya başlanmış ve bugün ülke genelinde ortaklarına ve topluma mal ve hizmet sunan ekonomik ve sosyal amaçlı kurumsal yapılar arasındaki sınırı aşan örgütlenmelerdir.” dedi.
Gün, İzmir’in Kiraz ilçesi Yağlar köyünde yaşayan kadınların, ailelerinin yoksullaşma sürecini durdurmak ve daha iyi yaşam şartlarına ulaşmak amacıyla giriştikleri kooperatifleşme deneyimi sonucunda 103 üyeli bir kooperatif kurduklarını belirtti.
Kooperatif çatısı altında köyde modern ahırlar yaptırıldığını, bir süt toplama merkezi açıldığını ifade eden gün, kadınların daha modern bir üretim için aldıkları kurslar sonucu bilimsel yöntemleri öğrenip, hijyenik şartlarda üretim yaparak büyük firmalara süt satmaya başladıklarını kaydetti.
Gün “Türkiye’nin kırsal alanda kurulan ilk kadın kooperatifi olan Yağlar Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi; kadınların hem ekonomik alanda, hem de toplumsal yaşam içinde güçlenme araçlarına en iyi örneklerinden biridir. Kadınların toplumsal alanda güçlenmesi, üretim içindeki konumu ve bu konuma bağlı olarak geliştirdiği stratejilerle oldukça ilintilidir. Kadının kendini ispatlaması ve toplumda bir yere sahip olabilmesinin en önemli ayaklarından biri kooperatiflerdir.” dedi.
Kadınlara her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyleyen Gün “Biz de Batman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak ilimiz kadınlarının kooperatifçilik alanına el atması ve bu konuda başarı elde etmeleri noktasında bütün imkânlarımızla yanlarında olduğumuzu bir kere daha tekrar ediyoruz. Çünkü kadının içinde olduğu her işte başarı oranı yüksektir. Bu konuda İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak kadınlara her türlü destek verilecektir.” ifadelerini kullandı.