HaberlerGündemBakan Karaismailoğlu: Raylı sistem araçlarını Türkiye’de üretmeyi hedefliyoruz

Bakan Karaismailoğlu: Raylı sistem araçlarını Türkiye’de üretmeyi hedefliyoruz

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak için geldiği Gaziantep’te Gaziray hattında kullanılacak 8 adet elektrikli tren için düzenlenen törene katıldı.

Bakan Karaismailoğlu: Raylı sistem araçlarını Türkiye’de üretmeyi hedefliyoruz

Gaziantep’in ulaşım ağını önemli bir oranda güçlendirecek Gaziray Projesi kapsamında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi ve TÜRASAŞ arasında “GAZİRAY İçin Elektrikli Tren Seti Alımı İmza Töreni” düzenlendi.

Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonunda düzenlenen törende konuşan Karaismailoğlu, yakın gelecekte bütün raylı sistem araçlarının Türkiye’de üretilerek ihraç edileceğini söyledi.

Karaismailoğlu, İstanbul'da Marmaray, İzmir'de İzban ve Ankara'da Başkentray'ın ardından Gazianteplilere de metro konforunda modern banliyö hizmeti vermek üzere Gaziray'ı kazandırmanın heyecanını yaşadıklarını ifade etti.

Karaismailoğlu,Gaziantep için büyük önem arz eden Gaziray Projesinde kullanılacak araçları üreten TÜRASAŞ ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi arasında çok önemli bir iş birliğinin gerçekleştirildiğini belirterek bakanlığın ulaşım ve haberleşme alanında yaptığı projeleri anlattı.

18 yıldır ülkenin dört bir yanında ulaşımın her bir modunda büyük atılımlar içerisinde olduklarını ifade eden Karaismailoğlu, bu atılımcı kültürün, Türkiye’yi bölgesinde lojistik alanında bir süper güç olma ve dünyanın ticari koridorları üzerinde hakimiyet kurma noktasına taşıdığına dikkat çekti.

Türkiye bugünlerine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliği ve vizyonu ile geldiğini ifade eden Karaismailoğlu, “2002 yılından bu yana atılan adımlar, yapılan yatırımlarla hem ekonomik hem de siyasi açıdan dünyanın dikkatini çeken, herkesin kıskanarak baktığı bir güce dönüşmüştür. Bugünün Türkiye'si üretimdeki sürdürülebilir stratejileri, ulaşım ve haberleşmede uzun vadeli yatırım ve hedefleri, ekonomideki dirençli ve istikrarlı politikaları ile yarınlarına emin adımlarla yürümektedir.” diye konuştu.

Bakan Karaismailoğlu, pandemi koşullarına rağmen hayata geçirdikleri yatırımlar, temellerini attıkları projeler ve planladıkları yeni hedeflerle Türkiye'nin 2023 ve 2053 vizyonlarına ulaşması için çok yoğun bir şekilde çalıştıklarını ifade ederek şunları söyledi:

“Adımlarımızı atarken, sadece kendimizi değil, bölgeyi ve dünyayı da kalkındırmak için pek çok projeyi hayata geçiriyoruz. Bunları saymak gerekirse Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlayan Marmaray ve Bakü-Tiflis-Kars demir yolumuz ile bugün Pekin'den yola çıkan bir yük treni kesintisiz bir biçimde Londra'ya ulaşıyor. Türkiye'den ihracat trenleri Çin'e ve Rusya'ya çalışmaya başladı. Geçtiğimiz ay açılışlarını gerçekleştirdiğimiz Kuzey Marmara Otoyolu ve akıllı otoyolumuz Ankara-Niğde Otoyolu ile Gaziantep'ten Edirne'ye kesintisiz lojistik faaliyet ve ulaşım gerçekleştiriliyor. Türkiye'nin küresel bir lojistik güç olması yolunda, tüm dünyaya mal olacak eserlerimiz arasında 1915 Çanakkale Köprüsü'nün de en kısa zamanda yerini alması için çalışmalarımız sürüyor. Mavi Vatanımızda lojistik gücümüzün sembolü yeni limanlarımızda çalışmalarımız günbegün ilerliyor. Geçtiğimiz günlerde uzaya fırlattığımız Türksat 5A uydumuz ile haberleşmede gücümüzü artırmak için çok önemli bir yol kat ettik. Sırada Türksat 5B ile yerli ve milli uydumuz 6A var.”

Karaismailoğlu, “Biz bu çalışmalarımızı hayata geçirirken bir yandan da karanlık eller huzurumuzu, refahımızı, toplumsal barışımızı hedef aldı. Ancak bu uğraşlar boşa çıktı. Şundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Türkiye Cumhuriyeti ilelebet tam bağımsız bir ülke olarak daha da güçlenerek yoluna devam edecektir. Dahası dünyanın en güçlü ülkelerinden biri olma yolunda ilerleyen Türkiye tüm mazlum milletlere destek olmaya devam edecektir.” diye konuştu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile belediye arasında imzalanan protokol ile bakanlık tarafından yapılan Gaziray Projesi'nin önemine dikkat çeken Karaismailoğlu, “İstanbul'da Marmaray, İzmir'de İzban ve Ankara'da Başkentray'ın ardından Gazianteplilere de metro konforunda modern banliyö hizmeti vermek üzere Gaziray'ı kazandırmanın heyecanını ve mutluluğunu yaşıyoruz. Bu proje TCDD Genel Müdürlüğümüz ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle geliştirildi. 2,3 milyar liralık dev bir yatırımla Gaziantep kent merkezi ile iki sanayi bölgesini birbirine bağlayarak şehir içi trafiğine nefes aldıracağız.” ifadelerini kullandı.

Gaziray çalışmaları kapsamında 26 kilometrelik 4 hat demir yolu inşaatı, 16 istasyon binası, banliyö ve hızlı tren setlerine uygun depo binası yapacaklarını, güzergahın 20 kilometresini tamamladıklarını, 16 istasyondan 11'ini bitirdiklerini ifade eden Karaismailoğlu, kalan 5 istasyon, depo inşaatı, sinyalizasyon ve elektrifikasyon işleri ve güzergahın aç-kapa kısmı olan kalan kesiminde çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Karaismailoğlu, bu yıl sonuna kadar yapım çalışmalarını tamamlamayı hedeflediklerini belirterek Gaziray Projesi’nin hayırlı olmasını diledi.

“Kara tren döneminden hızlı tren dönemine geldik”

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de Gaziantep’e büyük bir projenin kazandırılmasının mutluluğunu ve sevincini yaşadıklarını belirterek şunları söyledi:

“Eskiden kara tren vardı, şimdi hızlı tren dönemine geldik. Bugün Gaziantep'ten trene bineceğiz, İstanbul'da saatler sonra işimizi yapacağız, akşam gerekirse Ayasofya da namazı kıldıktan sonra İstanbul'u gezip istediğimiz zaman Gaziantep'e döneceğiz. Bu büyük bir başarıdır, büyük bir vizyondur. Bu Gaziantep'e, Türkiye'ye yapılan bir hizmettir. Biz hizmetleri yaparken hizmeti alan kişinin siyasi düşüncesine, felsefesine, meşrebine, mezhebine, inancına bakmayız. Bu ülkenin vatandaşıysa 83 milyon vatandaştır, bu ülkenin tapusu ondadır ve en büyük hizmete layıktır. Ulaşımda, adalette, sağlıkta, eğitimde 'layıktır' ve 'insanı yaşat ki devlet yaşasın' anlayışıyla çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz.”

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziray Projesi’nin heyecan veren büyük bir proje olduğunu söyledi.

Protokole, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Gaziantep Valisi Davut Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, ilçe belediye başkanları, Gaziantep milletvekilleri, AK Parti Gaziantep İl Başkanı Eyüp Özkeçeci, TÜRASAŞ Genel Müdürü Mustafa Metin Yazar ve Büyükşehir Belediyesi meclis üyeleri katıldı.

İLGİLİ HABERLER

Şehid Hasan'ın babası Mehmet Gökgüz: Azmettiriciler de yargılanmalıŞehid Hasan'ın babası Mehmet Gökgüz: Azmettiriciler de yargılanmalıMısır'daki idam kararları​ Şanlıurfa'da protesto edildiMısır'daki idam kararları​ Şanlıurfa'da protesto edildiMevsimlik tarım işçileri insanca bir yaşam istiyorMevsimlik tarım işçileri insanca bir yaşam istiyor​PKK'nin Mersin'de katlettiği muhterem bir alim: Molla Fehim Yönden​PKK'nin Mersin'de katlettiği muhterem bir alim: Molla Fehim Yönden​Mısır’daki idam kararları Mardin’de protesto edildi​Mısır’daki idam kararları Mardin’de protesto edildi
SIRADAKİ HABER