Kurtuluş Savaşı’nda Gaziantep’i işgal eden sömürgeci Fransızların zulmünü ve Antep Savunması’nda verilen destansı mücadeleyi gün yüzüne çıkaran müze, sokağa çıkma kısıtlamalarının kaldırılmasıyla hafta sonu yaklaşık bin kişi tarafından ziyaret ediliyor.
Kentin, Fransızların işgalinden kurtuluşunun yıldönümü olan 25 Aralık 2020’de ziyarete açılan müze, açıldığı günden beri ziyaretçi akınına uğruyor.
Gaziantep’in yanı sıra çevre iller ve diğer bölge illerden çok sayıda kişi tarafından ziyaret edilen müze son haftalarda daha çok ilgi görüyor.
Tarihi Gaziantep Kalesi civarında bulunan 25 Aralık Gaziantep Savunması Kahramanlık Panoraması ve Müzesi’nde, Antep Savunması ile Kurtuluş Savaşı'nda verilen dillere destan mücadele, özel hazırlanan görseller ve dönemin eşyalarıyla anlatılıyor.
İşgalci Fransız askerleri tarafından annesinin tesettürüne el uzatılmasına karşı çıktığı için şehid edilen Mehmet Kamil başta olmak üzere 6 bin 317 şehidin verildiği ve binlerce kişinin de gazi olduğu Antep Savunması’nın gelecek nesillere aktarılmasının hedeflendiği müzeyi ziyaret eden ziyaretçiler, sömürgeci ve işgalci Fransızların zulmüne, Gazianteplilerin de destansı mücadelesine şahit oluyor.
Antep Savunması destanını anlatan müze büyük ilgi görüyorHafta sonunu fırsat bilen ve aileleriyle beraber müzeye ziyaret eden ziyaretçiler, işgalci Fransızlara ve İngilizlere karşı eşsiz mücadelenin verildiği mücadeleyi her yönüyle anlatan müzeyi beğendiklerini dile getirdiler.
25 Aralık Gaziantep Savunması Kahramanlık Panoraması ve Müzesi Müdürü Murat Dağ, İLKHA muhabirine, Antep Savunması’nın tüm yönleriyle anlatıldığı müzenin büyük bir ilgi gördüğünü söyledi.
Antep Savunması destanını anlatan müze büyük ilgi görüyorCovid-19 salgını şartlarına rağmen 2 ayda 15 bin ziyaretçiye ulaştıklarını ifade eden Dağ, Gaziantep’in sömürgeci Fransızların işgalinden kurtuluşunun 99’uncu yıldönümü olan 25 Aralık 2020’de ziyarete açılan müzeye olan ilgiden memnun kaldıklarını belirtti.
“Ziyaretçiler müzeden ağlayarak çıkıyor”
Müzeyi ziyaret eden ziyaretçilerin sömürgeci Fransızların yaptığı zulme, Gazianteplilerin de destansı mücadelesine şahit olduğunu belirten Dağ, “Ziyaretçiler müzeden ağlayarak çıkıyor. Müzemiz 25 Aralık 2020’de yani Gaziantep’in düşman işgalinden kurtuluşunun 99’uncu yıldönümünde ziyarete açıldı. Müzemiz henüz 2,5 ay önce açıldı. Müzemiz Antep Savunması’nın her yönüyle anlatıldığı bir müzedir. Çünkü ziyaretçiler, müzeyi ziyaret ederken kendilerini 1920’de yaşanan sıcak şehir çatışmalarının içerisinde buluyor. Bundan dolayı ziyaretçilerimizin duygulanmamaları elde değil. O günün acılarını bizatihi hissederek müzeden ayrılıyorlar.” dedi.
Hafa sonu uygulanan sokağa çıkma kısıtlamalarının kaldırılmasıyla müzeyi ziyaret eden ziyaretçilerin sayısının da arttığına dikkat çeken Dağ, ziyaret esnasında da ziyaretçilerin Covid-19 kurallarına dikkat ettiğini ve müze yönetimi olarak her türlü önlemi aldıklarını belirtti.
Müzeye olan ilginin her geçen gün arttığını belirten Dağ, müzeyi günlük 600-700 kişinin ziyaret ettiğini ve salgının tamamen sona ermesiyle ziyaretçi sayısının daha da artmasını beklediklerini ifade etti.
Antep Savunması destanını anlatan müze büyük ilgi görüyor“Müzeyi gezerken onur ve gurur duydum”
Müzeyi ilk defa ziyaret ettiğini ve çok beğendiğini belirten ziyaretçilerden Mehmet Fatih Karadağ da “Tarihimizi ve milli ruhumuzu bilmemiz lazım. Ben müzeyi gezerken onur ve gurur duydum. Müzedeki anekdotlarla ve belgelerle atalarımın ne tür mücadeleler verdiklerini gördüm. Bu müzede emeği olan herkese teşekkür ediyorum. İyi ki bu müzeyi yapmışlar.” ifadelerini kullandı.
Antep Savunması destanını anlatan müze büyük ilgi görüyor“Çocukların ve gençlerin bu müzeyi gezmesi lazım”
Kilis’ten Gaziantep’i gezmeye geldiğini ifade eden Şerif Çiçek ise, “Müze hakkında bilgim yoktu. Daha önce tarihi Gaziantep Kalesi’ni gezmiştim. Bu müzeyi ilk defa ziyaret ettim. Müze gerçekten çok güzel yapılmış ve güzel bir hizmet var. Gayet açıklayıcı bir panorama yapılmış, başarılı buldum. Özellikle de çocukların ve gençlerin bu müzeyi gezmesi lazım. Tarihimiz öğrenmemiz açısından müze güzel, çocuklara ve gençlere müzenin gezdirilmesi lazım.” şeklinde konuştu.