HaberlerGündem2020 yılında bal üretiminde düşüş yaşandı

2020 yılında bal üretiminde düşüş yaşandı

​2020’nin arıcılık sektörü açısından kötü geçtiğini belirten Bal Üreticisi Ahmet Bağran Aksoy, salgın sebebiyle sanayinin durması hava kalitesini arttırsa da kuraklık, toplu arı ölümleri ve hastalıkların bal üretimini olumsuz etkilediğini söyledi.

2020 yılında bal üretiminde düşüş yaşandı

2020 yılının başında sektörün üretim hedefinin 110 bin ton olduğunu ancak bu hedefin çok altında kalındığını söyleyen Aksoy, yaşanan olumsuzluğu arz talep dengesizliği ve sahte bal üretimine bağladı.

Aksoy, "Soğuk geçen ilkbahar, kurak geçen yaz ve sonbahar sebebiyle bitkilerin çiçeklenme döneminde büyük sorunlar yaşandı. Bu sebeple çiçek balı üretiminde hem kalite hem de rekolte düştü. Sivas-Erzincan ve İç Anadolu’nun bazı bölgeleri haricinde diğer tüm yörelerde kovanlar boş kaldı ve arıcılık sektörü 2020’de dibi gördü." dedi.

"Kovanlarda Varroa hastalığı görüldü"

Kuraklığın yanı sıra hastalık ve toplu ölüm vakalarının da yaşandığını hatırlatan Aksoy, "Kuraklık yetmezmiş gibi bir de bu sene kovanlarda Varroa Hastalığı (arı akarı) görüldü. Sadece bal arıları kolonilerinde bulunan ve bal arılarının solunum yollarına zarar vererek ölümlerine sebep olan bu parazit, çiçek balı üretimini düşürdü. Bu parazitler sebebiyle birçok üretim bölgesinde toplu arı ölümleri yaşandı." diye konuştu.

"2020’de çam balı üretimi yüzde 70 azaldı"

Çam balı üretiminde hastalıklar sebebiyle büyük düşüş yaşandığını belirten Aksoy, "Çam balının oluşmasını sağlayan Marchalina Hellenica böcekleri, mayıs ve haziran aylarında yaşanan sıcaklık farkları sebebiyle toplu şekilde öldü. 2020’de çam balının merkezi olan Ege Bölgesi’nin bazı yörelerinde hasat yapılamadı. Çam balı üretimi yüzde 70 oranında düştü. Son yılların en düşük çam balı üretimine tanık olduk." şeklinde konuştu.

"20 liraya bal olmaz"

Üretimde yaşanan düşüşün fiyatlara yansıyacağı bilgisini paylaşan Aksoy, “2020’deki problemler 2021 de bal arzına yansıyacaktır. Düşük arz ve yüksek talep sebebiyle fiyatlarda bir artış olacaktır. Tüketiciler böyle dönemlerde sahtekârlara dikkat etmelidir. Çünkü üretimin düşük olduğu, fiyatların yükseldiği yıllar, sahtekârlar tarafından fırsata dönüştürülüyor ve piyasaya yüksek miktarda sahte bal sürülüyor. Doğal ve işlem görmemiş ham bal almak isteyenler, güvenilir üreticilerden ürün almaya özen göstersinler. 20 liraya bal olmaz, bunu kimse unutmasın." dedi.

İLGİLİ HABERLER

Şehid Hasan'ın babası Mehmet Gökgüz: Azmettiriciler de yargılanmalıŞehid Hasan'ın babası Mehmet Gökgüz: Azmettiriciler de yargılanmalıMısır'daki idam kararları​ Şanlıurfa'da protesto edildiMısır'daki idam kararları​ Şanlıurfa'da protesto edildiMevsimlik tarım işçileri insanca bir yaşam istiyorMevsimlik tarım işçileri insanca bir yaşam istiyor​PKK'nin Mersin'de katlettiği muhterem bir alim: Molla Fehim Yönden​PKK'nin Mersin'de katlettiği muhterem bir alim: Molla Fehim Yönden​Mısır’daki idam kararları Mardin’de protesto edildi​Mısır’daki idam kararları Mardin’de protesto edildi
SIRADAKİ HABER