Covid-19 salgını nedeniyle şehirlerarası yolcu taşımacılığındaki kapasitenin yarısı kadar yolcu taşıma sınırlaması İçişleri Bakanlığı tarafından geçtiğimiz ay kaldırıldı.
Yüzde 50 yolcu kısıtlamasının kaldırılmasının ardından vatandaşların otobüs ile seyahate daha fazla yönelmesi beklenirken durum beklenen gibi olmadı. Özellikle son günlerde artan Covid-19 vakaları vatandaşları araçlarla seyahate yönlendirdi.
Yolcu sayısındaki düşüş nedeniyle Gaziantep Şehirlerarası Otobüs Terminali’nde sakinlik yaşanırken firmalar yeterli yolcu olmadığı için otobüslerin sefer sayısını azaltmak zorunda kaldı. Salgın nedeniyle ulaşımda uçağı tercih eden çoğu kişinin bu süreçte otobüse yönelmesine rağmen istenen kapasiteye ulaşılamıyor.
Birçok firmanın bulunduğu terminalde sessizlik hâkim olurken, esnaf ise iş yapamaz hale geldi. Salgın nedeniyle yolcusu azalan otobüs firmaları, yaptıkları seferlerde ise otobüs koltuklarının neredeyse tamamına yakını boş bir vaziyette yolculuğa çıkıyor. Salgından ve yaşanan ekonomik sıkıntılardan da etkilenen ulaşım sektörünün temsilcilerini, akaryakıta yapılan zamların yanı sıra, uçak bilet fiyatları da etkiledi.
Salgın nedeniyle çok zor günler geçirdiklerine dikkat çeken terminaldeki firma yetkilileri, salgının her sektörü olduğu gibi ulaşım sektörünü de etkilediğini belirtiyor. Yolcu sayısında ciddi düşüş olduğuna dikkat çeken firma yetkilileri, bu yüzden firmaların seferleri iptal ettiğini ve otobüslerin çok az sayıda yolcu ile seyahat yaptığını açıkladı.
Az sayıda yolcu ile seyahatin firmaları kurtarmadığını ve firmaların zarar ettiğini belirten yetkililer, çok zor bir dönemden geçtiklerine dikkat çekti. Salgın dolayısıyla seyahat edenlerin veya işleri dolayısıyla başka şehirlere gidenlerin sayısında azalma olduğunu belirten firma yetkilileri, sefer yapan otobüs sayısının da azaldığını ifade etti.
Hakan Savcı
Otobüs firması yetkililerinden Hakan Savcı, Covid-19 salgınının şehirler arası yolcu taşımacılığı yapan sektörü çok ciddi anlamda olumsuz etkilediğine dikkat çekti.
“Pandemi tamamen bitmediği müddetçe bu sektör ilerlemez”
Yolcu sayısında yüzde 50 kapasitesinin kalkmasından dolayı çok mutlu olduklarını belirten firma Savcı, ancak işlerinde herhangi bir yoğunluk başlamadığını ifade ederek, “Salgın döneminde sektör olarak en büyük darbeyi biz gördük. Yüzde 70-80 civarında hem işletmeciler hem otobüs firmaları çok büyük bir zarar gördüler. Pandemi tamamen bitmediği müddetçe bu sektör ilerlemez. Yüzde 50 kısıtlama ile yolcu taşıması yaparken araçlarımızı dolduramıyorduk. Kısıtlama kalkınca eski yüzde 50 yolcuyu arar olduk, o yolcular bile şu anda yok. Halk, hafta sonu sanki sokağa çıkma yasağı varmış gibi hareket ediyor. Sektörün gidişatı hiç iyi değil. Çok büyük bir zarar gördük. Halen zarar görmeye devam ediyoruz. Yetkililerden taleplerimiz var. Devletimizin taşımacılık sektörüne daha çok destek vermesini bekliyoruz. Birçok sektör desteklerden faydalandı, yalnız taşımacılık sektörü olarak bu desteklerden yararlanamadık. SGK ve diğer ödemelerinizde erteleme yapıldı. Fakat erteleme yapılıyor ama kazanç olmadığı için belli bir süre sonra ödeme yapamıyoruz ve ödemelerimizde zorlanıyoruz.” dedi.
Ercan Babur
“Verilen destekler var ama yeterli değil”
Sektör olarak zor günlerden geçtiklerini belirten Ercan Babur, “Salgın sürecinden dolayı sektörümüz çok büyük sıkıntılar çekti. Lokanta, restoran ve diğer sektörler, bu süreçten nasıl etkilendiyse bizde aynı şekilde olumsuz etkilendik. Bir dönem tamamen aylarca kapandık, taşımacılığın tarihinde böyle bir kapanma olmadı. Ancak bu salgın sürecinde kapatmak zorunda kaldık. Çok büyük bir mağduriyet yaşadık. Açılma olduktan sonra yarım kapasiteli açılma oldu. Yani yüzde 50 kapasite ile yolcu taşıdık. Bu süreçte de ekonomik sıkıntılarımız devam etti. Şu anda yüzde 50 kısıtlama kaldırıldı. Fakat şu anda da bir dengesizlik söz konusu. Halk seyahate genellikle kendi özel araçları ile gidiyorlar, bu da bizi çok olumsuz etkiliyor. Sektörümüz çok ciddi bir şekilde sıkıntı içerisinde, verilen destekler var ama yeterli değil. Daha fazla destek verilmelidir.” ifadelerini kullandı.
İbrahim Güler
“Sektör olarak zor durumdayız”
Terminalde salgından kaynaklı bir sakinlik olduğunu belirten İbrahim Güler, “Salgından kaynaklı olarak bayağı bir yolcu düşüşü oldu, sektör şu anda kan ağlıyor. 21 yıldır otogarda çalışıyorum ve böyle bir sakinlik görmedim. 35-40 lira yevmiye alıyoruz. Yolcu hiç yok. Parmakla sayılacak kadar yolcu seyahat ediyor. Otobüslerimiz boş gidip geliyor. Şu anda sektör iflas durumunda, inşallah Rabbim sonumuzu hayır eyler.” diye konuştu.
Turgut Babur
“Yolcu sayısında düşüş var”
Taşımacılık sektörü olarak çok kötü bir durumda olduklarını belirten Turgut Babur ise şunları söyledi:
“Pandemiden dolayı zaten yolcumuz yok. Araçlarımız az sayıdaki yolcu ile seyahat ediyor. Yüzde 50 kapasite kalktı ama yolcu sayısında yine düşüş var. Yaklaşık bir yıldan beri virüsten dolayı kazancımız yok. Sektör olarak tamamen mağduruz. Salgın sürecinin tamamen bitmesini bekliyoruz. Salgın devam ettiği için 3-5 yolcu ile seyahat ediyoruz. Bu da bizim için zarar. Yolcu sayısı az olduğundan dolayı pek fazla servis açamıyoruz, kısıtlı servis açıyoruz.”
Gökhan Deveci
“Otobüslerimiz boş gidip geliyor”
Covid-19 salgının etkisiyle şehirler arası yolculuk yapmak isteyenlerin kendi özel veya alternatif ulaşım araçlarını kullandıklarına dikkat çeken Gökhan Deveci de, “yüzde 50 kısıtlaması kaldırıldı. Araçlarımızı tam kapasite ile çalışıyor. Fakat hem doğu illerine hem batı illerine giden araçlarımızda halen sakinlik devam ediyor. Özellikle Doğu illerinden gelen otobüslerimizde büyük bir sakinlik olduğunu görüyoruz. Batı illerinden gelen araçlarda biraz yoğunluk var ama doğu illerinden gönderdiğimiz araçlarda büyük bir sakinliğin olduğunu söyleyebiliriz.” şeklinde konuştu.