HaberlerEkonomiHayvan yetiştiricilerine küçükbaş hayvan desteği

Hayvan yetiştiricilerine küçükbaş hayvan desteği

Gaziantep Valiliği koordinasyonunda Büyükşehir Belediyesi, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Ziraat Bankası Gaziantep Bölge Müdürlüğü iş birliğinde başlatılan “Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var Projesi” hayata geçirildi.

Hayvan yetiştiricilerine küçükbaş hayvan desteği

Proje kapsamında merkez Şahinbey ilçesi Almalı Mahallesi’nde (köy) ilk küçükbaş hayvanlar, hayvan yetiştiricilerine düzenlenen törenle teslim edildi.

Küçükbaş hayvancılık işletmelerinin ölçeklerini büyütmek, küçükbaş hayvan sayısını artırmak, atıl işletme kapasitelerini üretime kazandırmak, yerel koyun ırklarıyla bölgesel kalkınmayı sağlamak ve kırmızı et açığını kapatmak amacıyla ülke genelinde başlatılan “Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var” Projesi’nde Gaziantep öncülük yaparak uygulamayı başlatan ilk illerden birisi oldu.

Proje kapsamında Gaziantep’te bin 265 adet yetiştiricinin başvurusu alınırken 116 bin 500 adet koyun talebinde bulunuldu.      

Almalı Mahallesi meydanında düzenlenen törende konuşan Gaziantep Valisi Davut Gül, 2023 yılı tarım ve hayvancılık vizyonu hedeflerinden biri olan küçükbaş hayvan sayısının 100 milyona çıkarılması amacıyla hayata geçirilen projenin ilk uygulandığı illerden bir tanesinin Gaziantep olduğunu kaydetti.

Proje kapsamında daha önceden işbirliği protokolünün imzalandığını hatırlatan Gül, “Bugün, imzaladığımız protokolün ilk koyun teslim törenini gerçekleştiriyoruz. Gaziantep, birlikte iş yapma kültürünün olduğu bir şehir ve Gaziantep’te yaptığımız her protokol mutlaka uygulamaya geçiyor. ‘Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var Projesi’ sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde önceki Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak’ın talimatıyla başlayan bir proje. Türkiye’de projenin hayata geçtiği ilk illerden bir tanesi Gaziantep. Çok önemli bir imkân. Gaziantep göç edildiğinde insanların istihdam edildiği bir şehir. Ama fabrikada çalışırken kazandığı ile köyde çalışırken kazandığına baktığımızda köyde daha çok kazandığını görüyoruz.” diye konuştu.

Ak Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Sait Kirazoğlu da projenin çiftçiye büyük destek olduğunu ifade etti.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de, “Pandemi sonrası yeni bir düzen kuruluyor ve baktığımınız zaman kendi kendimize yetmemiz çok önemli. İthalatın önlenmesi, kendi kendimize yetmemiz için verilen bu destekler çok önemli. Baktığımızda görüyoruz ki artık ilçelerin ekonomisinin önemi arttı. Bunun için ilçelerin tarımda güçlenmesi, çiftçilerin ekonomik rahatlaması lazım.” diye konuştu.

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu da konuşmasında, çiftçinin sürekli desteklenmesi gerektiğini, Büyükşehir Belediyesi ve Şahinbey Belediyesi’nin yem, tohum, gübre destekleriyle üreticinin yanında olduğunu vurguladı.

Ziraat Bankası Bölge Müdürü Gazi Özgür Yılmaz ise banka olarak ziraat yapan çiftçiye her yerde ve her dönemde destek verildiğini, projeye ciddi bir talep oluştuğunu söyledi.

Gaziantep İl Tarım Orman Müdürü Vekili Nihat Deme de amaçlarının hayvancılığın geliştirilmesi olduğunu ve proje sayesinde kefil bulamayan ve teminat gösteremeyen çiftçilerin, hayvan alabileceklerini belirtti.

Gaziantep Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman ise projedeki amacın son yıllarda et ithalatının artmasından dolayı bu artışı düşürmek olduğunu ve 3 yıldır doğru yatırımlarla et ithalatının sürekli düştüğünü ifade etti.

Konuşmaların ardından hayvan yetiştiricilerine hayvanları teslim edildi.

İLGİLİ HABERLER

Yerli üretim "Kunduru Buğdayı" hasadı yapıldıYerli üretim "Kunduru Buğdayı" hasadı yapıldıYem fiyatlarındaki yüksek artış nedeniyle hayvanlarını satıyorlarYem fiyatlarındaki yüksek artış nedeniyle hayvanlarını satıyorlarÇiftçilerden Hükümete, kuraklığa karşı "Acil Eylem Planı" çağrısıÇiftçilerden Hükümete, kuraklığa karşı "Acil Eylem Planı" çağrısıAdana'da 30 bin dönüm alanda turfanda domates hasadı yapılıyorAdana'da 30 bin dönüm alanda turfanda domates hasadı yapılıyorUna üst üste yapılan zam ekmeğe zam olarak yansıyacakUna üst üste yapılan zam ekmeğe zam olarak yansıyacak
SIRADAKİ HABER