Tarım ve Orman Bakanlığı’nın himayesinde, Gaziantep Sanayi Odası (GSO), Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) ve KOSGEB’in destekleri ile Akort Fuarcılık tarafından organize edilen fuarın açılışını Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli yaptı.
Ortadoğu Fuar Merkezi’nde (OFM) düzenlenen fuarın açılışında konuşan Bakan Pakdemirli, Gaziantep’in, güçlü tarım ve hayvancılık potansiyeli sayesinde tarım sektörüne büyük katkısı olduğunu vurguladı.
Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi de güçlü sanayisiyle geniş ürün yelpazesinde üretim yapan Gaziantep’in gıda sanayisinde oluşturduğu katma değer, sağladığı istihdam ve ihracatıyla gücünü salgın döneminde de gösterdiğini ifade etti.
“Dünyanın birçok ülkesine Gaziantep'ten gıda ürünleri ihraç edilmektedir”
Gaziantep’in salgın döneminde yaşamsal ihtiyaçların karşılanması noktasında kritik bir rol üstlendiğini ifade eden Ünverdi, “2020’de Gaziantep ihracatında ilk sırada yüzde 44 ile tekstil sanayi, tarımsal sanayi ve hububat ürünleri ise yüzde 29 ile ikinci sırada yer almıştır. 2020 yılında Gaziantep’ten yapmış olduğumuz 8 milyar dolarlık ihracatımız içerisinde tarıma dayalı üretimlerin payı 2 milyar 265 milyon dolardır. Gaziantep’ten bu yılın ilk 3 ayında geçen yılın aynı dönemine göre tarımsal sanayi ve hububat ürünleri ihracatı yüzde 13 artarak 489 milyon 347 bin dolarlık ihracat gerçekleştirilmiştir. Ortadoğu ülkeleri, AB ülkeleri ve Afrika ülkeleri başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesine Gaziantep'ten gıda ürünleri ihraç edilmektedir.” dedi.
“Tüm tedbirlerimizi alarak ekonomik faaliyetlerimizi devam ettirmek durumundayız”
Fuarın sektör açısından önemine dikkat çeken Ünverdi, “Tüm bu göstergeler ışığında sektöre güç katmak, tarım ve hayvancılık sektörlerindeki üretici ve tedarikçi firmaların durum tespitinde bulunabilmeleri, üretimlerini sergileyebilmeleri, yeni iş bağlantıları kurabilmeleri ve ikili ticaretin geliştirilebilmesini sağlamak üzere fuarlarımızın sektörümüze önemli katkılarda bulunacağına inanıyorum. Böylesi bir dönemde fuar düzenlemek emin olun kolay değil, ancak tüm tedbirlerimizi alarak ekonomik faaliyetlerimizi de devam ettirmek durumundayız. Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli’ye, pandemi dönemindeki başarılı çalışmaları ve fuarımıza katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum. Salgına karşı tüm tedbirleri aldığımız ve büyük bir titizlikle düzenlediğimiz fuarımızın şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyor, emeği olan, katılım sağlayan herkese şükranlarımı sunuyorum.” ifadelerini kullandı.
Tarım ve hayvancılıkta söz sahibi olan ülkelerin salgın sürecini en az zararla atlattığına dikkati çeken Akort Fuarcılık Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Akkaya ise, “Türkiye de tarım ve hayvancılıktaki birikimi ve gücü ile kendi kendine yeten nadir ülkelerden birisi olmuştur. GAPTARIM fuarları çiftçimizin ve köylümüzün yeni ürünlere ve yeni teknolojilere daha rahat ulaşmasını sağlaması bakımından kilit bir role sahiptir. Ticari ve ekonomik katkılarının yanı sıra sosyal ve toplumsal etkileşimi ve iletişimi güçlendiren GAPTARIM fuarlarımız adeta bir tarım şenliği havasında geçmektedir.” diye konuştu.
Açılış töreninin ardından Bakan Pakdemirli ve protokol üyeleri fuarı gezerek katılımcılardan yapmış oldukları çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Fuar, 6-9 Nisan tarihleri arasında Ortadoğu Fuar Merkezi’nde (OFM) düzenlenecek.
Fuar hakkında
Fuarda, tarım makineleri ve ekipmanları ve aksesuarları, traktör ve ekipmanları, biçerdöver, çapa makinesi, iş makineleri, ürün işleme makineleri, ürün ambalajlama, paketleme makineleri, ürün depolama makineleri ve sistemleri, toprak ıslah, drenaj teknolojileri, sulama ekipman ve sistemleri üreticileri, tarım ilaçları ve ilaçlama malzeme ve sistemleri, gübre, organik tarım, peyzaj, sera, ısıtma, soğutma, havalandırma sistemleri, sera aydınlatma sistemleri, sera konstrüksiyon ve ekipmanları, çiçek, meyve ve sebze tohumu, bahçe ekipmanları, ekolojik tarım, multi viyol, kümes hayvanları ve kümes ekipmanları, hayvansal üretim makineleri, toprak ölçüm sistemleri, meyve, et sanayi, şeker, tütün, zeytin ve zeytinyağı, soğuk depolama makineleri gibi ürün grupları yer alıyor.
130 marka ve firmanın temsil edildiği fuarda, Gaziantep, İstanbul, Ankara, İzmir, Kilis, Konya, Kocaeli, Malatya, Mersin, Samsun, Sakarya, Şanlıurfa, Trabzon illerinden gelen firmalar ürünlerini sergiliyor.
Bölge il ve ilçelerden çiftçiler, üreticiler, akademisyenler, bayiler, ilgili kurum, kuruluş, oda ve dernek üyelerinden ziyaretçilerin geleceği fuarda salgın dolayısıyla tüm tedbirler de titizlikle alındı.