HaberlerEkonomiCovid-19 salgını gölgesinde Ramazan hazırlıkları başladı

Covid-19 salgını gölgesinde Ramazan hazırlıkları başladı

Covid-19 vakalarının arttığı Gaziantep’te halk, Ramazan ayı için hazırlığa başlarken esnaf düşük de olsa alışveriş hareketliliğinden memnun kaldı.

Covid-19 salgını gölgesinde Ramazan hazırlıkları başladı

Ramazan ayına sayılı günler kala Gaziantep halkı, Covid-19 salgını nedeniyle sokağa çıkma kısıtlaması önce kentteki çarşı ve pazarlara giderek Ramazan alışverişini yapmaya başladı.

Halk, Ramazan alışverişi için tarihi Gaziantep Kalesi altındaki esnafı ve Almacı Pazarı’nı tercih ederken aylardır süren durgunluğun yerini hareketliliğin alması esnafı memnun etti.

Esnafın tezgahlarında Ramazan ayına has yiyecekler ağırlıklı olarak raflarda yer alırken halk, daha çok peynir, zeytin, tereyağı, pekmez, tahin gibi temel ihtiyaçlarını karşılayacak ürünleri tercih ediyor.

Rahmet, mağfiret ve kurtuluş iklimi olan Ramazan ayının bereketi Covid-19 salgınına rağmen çarşı ve pazarda başlayan hareketlilik esnafın yüzünü güldürdü.

13 Nisan Salı günü başlayacak on bir ayın sultanı rahmet ve mağfiret ayı Ramazan öncesinde Covid-19 salgınına rağmen alışverişe çıkan halk, Ramazan hazırlıklarına başladı.

Covid-19 salgını nedeniyle alınan tedbirler kapsamında Ramazan ayı için hazırlıklarını tamamlamaya çalışıyor. Salgın nedeniyle uzun süredir durgunluktan yakınan esnaf ise Ramazan ayının bereketiyle yaklaştığını ifade etti.

Ramazan ayı hazırlıkları tüm heyecanıyla sürerken hafta sonları uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle halk ayrıca hazırlık yaparken esnaf ise bu durumdan memnun değil. Esnaf, Ramazan ayı öncesi başlayan sokağa çıkma kısıtlamasından dolayı mağdur olduklarına dikkat çekti.

Ramazan ayının yaklaşmasıyla hareketliliğin başladığını belirten esnaf, bu ayın rahmet ve bereketiyle geldiğini belirtti.

Tarihi Gaziantep Kalesi altında şarküteri işleten Yaşar Temel, Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte bir hareketliliğin başladığına dikkat çekti.

Halkın Ramazan alışverişini daha çok hafta sonları yaptığını belirten Temel, Ramazan ayı öncesi hafta sonu uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının tekrar getirilmesinin hiç doğru olmadığını ifade etti.

“Sokağa çıkma kısıtlaması esnafı ve halkı mağdur ediyor”

Düşükte olsa Ramazan alışverişinin başladığını belirten Temel, “Ramazan ayı için vatandaşlar Antep peyniri başta olmak üzere kahvaltılık ürünleri alarak hazırlıklarını yapıyorlar. Cumartesi-pazar sokağa çıkma kıskanması olduğundan dolayı sıkıntı yaşıyoruz. Bu bir gerçek ki satışlarımız yüzde 50 oranında düştü. Çünkü çalışanlar hafta sonu alışverişi yapacaklardı ancak sokağa çıkma kısıtlaması olduğundan dolayı kimse hafta içi alışveriş yapma imkanı da bulamıyor. Gerçekten Ramazan ayı öncesi hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasının kaldırılması ve halka alışveriş için izin verilmesi gerekiyor. Sokağa çıkma kısıtlamasının kaldırılması gerekiyor. Çünkü esnaf olarak sıkıntı yaşıyoruz. İnsanlar hafta içi akşama kadar çalışıp ondan sonra evlerine gidiyorlar, alışverişe gelemiyorlar. Kısıtlama günlerinde tamamen büyük marketlerden alışveriş yapıyorlar. Büyük marketlerde kalabalık var, mesafe yok. Hiçbir kontrol yok ama küçük esnafın açık olunmasına izin verilmiyor. Bu konuda başlı başına çifte standart var.” dedi.

“Halkın alım gücü olmadığı için alışveriş düşük”

Ramazan ayı öncesi işlerin biraz daha açıldığını söyleyen Vakkas Turuşkan da, “Yarından itibaren bir hareketlilik bekliyoruz, inşallah iyi olacak. İnşallah bu Ramazan işlerin iyi olmasını bekliyoruz. Şu an Antep peyniri genellikle daha çok satılıyor. Peynirde yeni yeni yeni gelmeye başladı. İnşallah peynir sezonu da Ramazan’da güzel olacak. Ramazan ayı öncesi peynir ve zeytin gibi kahvaltı ürünleri daha çok satılıyor. Hurma satışlarımız başladı. Ramazan ayında genelde temel gıda ürünleri tercih ediliyor. Geçtiğimiz yıla göre fiyatlar çok yüksek. Milletin alım gücü biraz daha düştü. Geçtiğimiz yıl 20 kilogram peynir alan bu sene 10 kilogram alıyor. 2-3 kilogram alan bir kilogram alıyor.” ifadelerini kullandı.

“Ramazan ayı öncesi birçok ürünün fiyatı arttı”

Ramazan ayının yaklaşması ve Antep peyniri sezonunun başlamasından dolayı salgına rağmen bu yıl bekledikleri hareketliliğin yavaş yavaş başladığını belirten Arif Şimşek ise şunları söyledi:

“Müşterilerimiz genelde kahvaltılık ürünlere rağbet gösteriyorlar. Onun dışında hurma, kayısı ve şire ürünlerine rağbet var. Önümüzdeki hafta ise inşallah daha yoğun bir hareketlilik bekliyoruz. Ramazan ayının da gelmesiyle fiyatlarında biraz yükseleceğini tahmin ediyoruz. İnşallah yükselmez. Şu anda en çok Antep peyniri satılıyor. Zeytin ve peynir gibi kahvaltılık ürünler rağbet görüyor.”

“Ramazan ayına sayılı günler kala işlerimizde hareketlilik başladı”

Bekledikleri gibi olmasa da Ramazan alışverişinin başladığını belirten Emrah Canseçkin de, “Ramazan ayına artık sayılı günler kaldı. Antep peyniri sezonumuz da açıldı. Müşterilerimiz peynirlerini almaya başladı. Ramazan ayına sayılı günler kala işlerimizde hareketlilik yaşanmaya başladı. Müşterilerimiz kahvaltılık ürünlerini almaya çalışıyor. Sahurda yemek için kahvaltı ürünleri tercih ediliyor. Salgın var ama yine de çok şükür satışımız devam ediyor, inşallah böyle devam eder. Vatandaşlarımız daha çok Antep peynirini tercih ediyor. ‘Antep peyniri olmazsa olmazımız’ diyor. Geçtiğimiz yıla göre ise Antep peyniri ve diğer kahvaltı ürünlerinin fiyatı da arttı. Antep peyniri şu anda 35 liradan satılıyor. İlerleyen günlerde 50 liraya kadar yükselmesi bekleniyor. Diğer ürünlerin fiyatı da arttı.” şeklinde konuştu.

“Ramazan öncesi kısıtlamaların kalkması lazım”

Salgının bir an önce bitmesi temennisinde bulunan İbrahim Karabay da, “İnşallah bu cumartesi-pazar günleri uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması da kaldırılırsa iyi olur. Şu anda pek bir hareketlilik yoktur, boş boş oturuyoruz. İnşallah kısıtlamalar kalkar, yetkiler esnafın bu talebine kulak verir de hafta sonu kısıtlamaları kaldırılır. Ramazan öncesi kısıtlamaların kalkması lazım. Esnaf olarak daha çok cumartesi ve pazar günleri iş yapıyoruz. Cumartesi-pazar günü de sokağa çıkmak kısıtlaması olduğu için kimse alışveriş yapamayacak. Ramazan ayı için de hurma çeşitleri getirdik. Hurma çeşitlerimizin fiyatı ise 15 liradan başlayıp 65 TL'ye kadar hurma var. Hurma satışlarımız başladı ve hurma fiyatlarında geçen yıla göre 5 lira bir fark var. Geçen yıl 12 liraya sattığımız hurmayı bu yıl 15, 60 liraya sattığımız hurmayı 65 liraya satıyoruz.” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

Yerli üretim "Kunduru Buğdayı" hasadı yapıldıYerli üretim "Kunduru Buğdayı" hasadı yapıldıYem fiyatlarındaki yüksek artış nedeniyle hayvanlarını satıyorlarYem fiyatlarındaki yüksek artış nedeniyle hayvanlarını satıyorlarÇiftçilerden Hükümete, kuraklığa karşı "Acil Eylem Planı" çağrısıÇiftçilerden Hükümete, kuraklığa karşı "Acil Eylem Planı" çağrısıAdana'da 30 bin dönüm alanda turfanda domates hasadı yapılıyorAdana'da 30 bin dönüm alanda turfanda domates hasadı yapılıyorUna üst üste yapılan zam ekmeğe zam olarak yansıyacakUna üst üste yapılan zam ekmeğe zam olarak yansıyacak
SIRADAKİ HABER