HaberlerEkonomiAğrı'nın dondurucu soğuğunda mantar üretiyorlar

Ağrı'nın dondurucu soğuğunda mantar üretiyorlar

Kurdukları mantar üretim tesisi ile yıllık 60 ton mantar üreterek kentin ekonomisine katkı sunan üreticiler, ilerleyen zamanlarda ise Ağrı'yı mantar üretim merkezi haline getirmeyi planlıyor.

Ağrı'nın dondurucu soğuğunda mantar üretiyorlar

Hava sıcaklığının eksi 25'i gördüğü, kış mevsiminin çetin ve uzun geçtiği Ağrı'da üretim yapmak adına harekete geçen iki arkadaş, sanayi sitesinde kiraladıkları iki katlı iş yerinde, yıllık 60 ton mantar üreterek bu üründe kentin dışa bağımlılığının önüne geçtiler.

Bitkisel üretim çeşitliğinin artmasına da katkı sunduklarını belirten işletmenin ortaklarından Emrah Aba, ilerleyen dönemlerde Doğu Anadolu Bölgesi'nin ürün ihtiyacını karşılayabilecek şekilde üretim tesislerini geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

"Üreterek topluma fayda sağlamayı hedefledik"

Ağrı'da var olan üretim boşluğunu doldurmak için kolları sıvadıklarını belirten Emrah Aba, şunları söyledi:

Bu tesisi açmakla Ağrı'da var olan mantar ihtiyacını karşılayıp aynı zamanda üreterek topluma bir fayda sağlamayı hedefledik. Aracılar olmadan doğal ortamda ürettiğimiz ürünü halka ulaştırabilmeyi gaye edindik. İlimizin dışa bağımlı bir kent olması nedeni ile Ağrı'nın kendi ürününü üretebilmesinin mümkün olabileceğini göstermek istedik. Bu tesisi kendi emek ve çabamızla kurduk.

Aba "Ağrı'da da mantar üretimi daha önce olmamıştı, hatta deneme girişiminde olanlar devamını getirememişler. Bu boşluğu doldurarak bütün hesaplamalarını yaptık ve var olan bu koşullarda üretimi süreklileştireceğimiz iş, istihdam oluşturma üzerine yoğunlaşmıştık ve hem de toprakla iç içe, severek iş yapma peşinde olduk." ifadelerini kullandı.

"Şu an ki tesisimizin yıllık üretim kapasitesi 60 ton"

"Bu iş aslında herkesin yapabileceği, geliştirebileceği bir sektör." diyen Aba, "Kurduğumuz tesis beş oda üzerine, bir odamız istiridye odası. Bu odalardan 3'ü aktif, ilerleyen zamanlarda tüm odalarımızı aktif hale getirip aynı zamanda Doğu Anadolu Bölgesine yetecek bir potansiyel ile üretim yapmayı hedefliyoruz. Şu an ki tesisimizin yıllık üretim kapasitesi 60 ton, ilerleyen dönemlerde bu kapasiteyi 100-150 tona çıkarmayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABERLER

Yerli üretim "Kunduru Buğdayı" hasadı yapıldıYerli üretim "Kunduru Buğdayı" hasadı yapıldıYem fiyatlarındaki yüksek artış nedeniyle hayvanlarını satıyorlarYem fiyatlarındaki yüksek artış nedeniyle hayvanlarını satıyorlarÇiftçilerden Hükümete, kuraklığa karşı "Acil Eylem Planı" çağrısıÇiftçilerden Hükümete, kuraklığa karşı "Acil Eylem Planı" çağrısıAdana'da 30 bin dönüm alanda turfanda domates hasadı yapılıyorAdana'da 30 bin dönüm alanda turfanda domates hasadı yapılıyorUna üst üste yapılan zam ekmeğe zam olarak yansıyacakUna üst üste yapılan zam ekmeğe zam olarak yansıyacak
SIRADAKİ HABER