HaberlerEkonomiAdıyaman'da tütün çalıştayı düzenlendi

Adıyaman'da tütün çalıştayı düzenlendi

​Adıyaman'ın Çelikhan ilçesinde düzenlenen Çelikhan Birinci Tütün Çalıştayı, Vali Mahmut Çuhadar’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Adıyaman'da tütün çalıştayı düzenlendi

Çelikhan’ın ekonomisinde önemli bir yer tutan tütünle ilgili düzenlenen çalıştaya katılan Vali Mahmut Çuhadar, düzenlenen çalıştayda, Adıyaman’da ve Çelikhan’da binlerce ailenin en önemli gelir ve geçim kaynağı olan sarmalık kıyılmış tütünle ilgili Temmuz ayında başlayacak yasal süreçle birlikte kooperatifleşme yoluyla üretimi ve tüketimi kayıt altına alınacak ve sarmalık kıyılmış tütün kaçak olmaktan çıkarılıp, üretim ve satışının tamamen serbest olduğu yasal bir zemine kavuşturulacağı vurgulandı. 

Çalıştayda tütün üreticilerine hitap ederek kendisinin de tütün üreticisi olan bir aileden geldiğini ifade eden Vali Çuhadar, 2006 yılında tütün üzerine kaleme aldığı “Tütün Tarlaları” adlı bir şiiri seslendirdi.

Vali Çuhadar Adıyaman halkının geçiminde için tütünün önemli bir yer tuttuğuna değinerek “Bizim yetişmemizde, hamurumuzda ve ekmeğimizde tütün var. 9 ay önce Adıyaman’a ilk atandığımda önümüze getirilen ilk konu tütündü. Bu konu ile ilgili tütün üreticilerimizle bir araya gelerek sorun ve taleplerini dinledik. Üreticilerimizle yaptığım toplantıda şunları dile getirdik; biz devlet olarak asla tütüncümüzün ekmeğiyle, suyuyla aşıyla oynamayız oynanmasına da izin vermeyiz dedik. Çünkü tütün benim hayatımda da önemli bir yere sahiptir. Tütünün sizin için önemini biliyorum. O yüzden bu şiiri okudum." dedi.

Üretici için kooperatifleşmenin önemli olduğuna vurgu yapan Çuhadar "Tütünle ilgili 1 Temmuz’dan itibaren başlayacak yasal süreçle birlikte Kooperatifleşme yoluyla üretimi ve tüketimi kayıt altına alınacak ve sarmalık kıyılmış tütün kaçak olmaktan çıkarılıp, üretim ve satışı yine kooperatifler aracılığıyla yasal bir zemine kavuşturulacak. Kooperatifleşme bütün üreticilerin birlikteliğinin sağlandığı ve güç birliğinin oluştuğu bir yapıdır. Bizim kooperatifleşmekten kastımız tütün üreticisinin emeğinin ciddi bir şekilde bir hakkıyla değerlendirileceği bir yapı oluşturmaktır. O yüzden benim tütün üreticilerimizden ricam, kooperatifleşmeyi desteklemeleridir. Zaman mevcut kooperatif üzerinden tütün ticareti yapmaya başlama zamanıdır. Sen, ben, o ve diğeri kavgasına girmeden bir an önce bu işi neticelendirmeliyiz. Kooperatifin başarısı sizin başarınız olacaktır." ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABERLER

Yerli üretim "Kunduru Buğdayı" hasadı yapıldıYerli üretim "Kunduru Buğdayı" hasadı yapıldıYem fiyatlarındaki yüksek artış nedeniyle hayvanlarını satıyorlarYem fiyatlarındaki yüksek artış nedeniyle hayvanlarını satıyorlarÇiftçilerden Hükümete, kuraklığa karşı "Acil Eylem Planı" çağrısıÇiftçilerden Hükümete, kuraklığa karşı "Acil Eylem Planı" çağrısıAdana'da 30 bin dönüm alanda turfanda domates hasadı yapılıyorAdana'da 30 bin dönüm alanda turfanda domates hasadı yapılıyorUna üst üste yapılan zam ekmeğe zam olarak yansıyacakUna üst üste yapılan zam ekmeğe zam olarak yansıyacak
SIRADAKİ HABER