Coronavirus salgını nedeniyle milyonlarca öğrenci uzaktan eğitimle derslerine devam ederken, özellikle kırsal kesimde yaşayan kimi öğrenciler ise internet sıkıntısı yüzünden eğitimlerinden geri kalıyor.
İnternet altyapısı sorunu yaşayan köylerden biri de Batman merkeze bağlı 170 haneli 200 öğrencisi olan Karayün (Koğıka) köyü. Köy sakinleri, internet altyapısı sorunlarına ilişkin yaşadıkları mağduriyeti İLKHA’ya anlattı.
İnternet altyapısı sorunlarından dolayı EBA üzerinden ders görmesi gereken çocuklarının eğitimlerinden geri kaldığını belirten köy sakinleri, yaptıkları görüşmelere rağmen sorunun giderilmediğini söylediler.
Tek isteklerinin internet altyapısının bağlanıp çocuklarının eğitimlerine kaldıkları yerden devam etmesi olduğunu dile getiren köylüler, bu yüzden yaşadıkları sorunun en kısa zamanda çözülmesini istediler.
“200 civarında öğrenci var”
Köylerinin şehir merkezine sadece 2 kilometre uzaklıkta olduğunu söyleyen köy muhtarı Hayrettin Gönkök, en büyük sıkıntılarının internet altyapısının olmaması olduğunu söyledi.
Gönkök, “Köyün ihtiyar heyeti ile birlikte Türk Telekom yetkilileri ile yaptığımız görüşmelerde bize köyümüzde abone olmadığından dolayı altyapı çekemediklerini söylediler. Köyümüzün 170’e yakın hanesi var. Yaklaşık bine yakın nüfus ve 200 civarında öğrencimiz var. Bizim isteğimiz internet altyapısının yapılmasıdır.” dedi.
Çocukları eğitimden geri kalan köylülerden yetkililere çağrı“Çocuklarımızın eğitimlerinden mahrum kalmalarını istemiyoruz”
Pandemi sürecinden bu yana öğrencilerinin eğitimlerinden mahrum kaldığını dile getiren köy muhtarı Gönkök, şöyle devam etti:
“Altyapı yapılmadan vatandaşa nasıl abone olun deriz? Altyapımız yapılırsa köylüler de aboneliğini yapacaktır. Zaten köylülerimizin yoğun bir talebi var. Yetkililerden talebimiz bu konuda biraz daha duyarlı olmalarıdır. Yaklaşık 2 ay önce Türk Telekom’a yazılı talebimiz oldu, şu ana kadar bize herhangi bir geri dönüş yapılmadı. Pandemi sürecinden beri öğrencilerimizin çoğu eğitimlerinden geri kalmaktadırlar. Çocuklarımızın eğitimlerinden mahrum kalmalarını istemiyoruz. İlgili kurumlar altyapı sorununun çözümü için bizimle diyaloğa geçerlerse, bizde elimizden gelen yardımı yapmaya hazırız.”
Çocukları eğitimden geri kalan köylülerden yetkililere çağrı“Çocuklarımız derslerden geri kalıyor”
İnternet altyapı sorunun giderilmesini isteyen köy sakinlerinden İsmail Demir, “Köyümüz ile Batman arasında çok büyük bir mesafe olmamasına rağmen internet altyapısı yok. Bundan dolayı çocuklarımız eğitimlerinden mahrum kalıyor. Online sistemine giremediklerinden dolayı derslerinden ciddi bir şekilde geri kalıyorlar. İstenirse buraya altyapı hemen getirilebilir. Yetkililerden talebimiz en kısa zamanda altyapı sorununun giderilmesidir.” ifadelerini kullandı.
Çocukları eğitimden geri kalan köylülerden yetkililere çağrı“İmkânı olmayanlar kablosuz internet alamıyor”
Yaşadıkları sorundan dolayı öğrencilerin mağdur olduğunu belirten Yakup Ekin, “Çocuklarımız için köyümüze internet altyapısı talep ediyoruz. Daha öncede başvurularımızı yapmıştık ama halen bize herhangi bir cevap verilmedi. Bizim evde 4 öğrenci var. Köyümüzde internet altyapısı olmadığından yüksek meblağlarda kablosuz internet ücreti vermek zorunda kalıyoruz. Birçok köylümüzün imkânı olmadığından kablosuz interneti evlerine alamıyorlar. Bu da öğrencilerin mağdur olmasına neden oluyor. Altyapı sorununun çözülmesini istiyoruz.” diye konuştu.
Çocukları eğitimden geri kalan köylülerden yetkililere çağrı“Yetkililerden tablet yardımı istiyoruz”
İnternet altyapısının olmamasına tepki gösteren bir diğer köy sakini Murat Gülşen ise şunları söyledi:
“Köyümüzde internet altyapısı olmadığından dolayı büyük sıkıntılar yaşıyoruz. İmkânım olmamasına rağmen çocuklarımın eğitimi için yüksek fiyata kablosuz ağ kullanmak mecburiyetinde kaldım. Köyümüzde kablosuz internet için çoğunun imkânı yok ama altyapı gelirse birçoğu abone olacaktır. Benimde 4 öğrenci çocuğum var. Canlı yayın esnasında da çok sıkıntı yaşıyorlar. Yetkililer haberlerde tablet ve bilgisayar yardımında bulunacaklarını söylüyorlardı. Yetkililerden köyümüze tablet ve bilgisayar yardımı yapmalarını da talep ediyoruz.”