KAPAT

PEG alerjisi olanlar için Coronavirus aşısı riskli olabilir

​Besin Alerjisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Dost Zeyrek, Coronavirüs hastalığı için geliştirilen aşılara karşı alerjik reaksiyon gösteren kişilerin ve besin katkı maddelerine karşı alerjisi bulunanlar için aşının riskli olabileceğini söyledi.

Polietilen glikol ile ilgili bilgi veren Zeyrek, Covid-19 aşıları içerisinde yer alan polietilen glikolün besinlerde, ilaçlarda, kozmetik ürünlerde, endüstride ve birçok alanda uzun yıllardır kullanıldığını vurguladı.

Zeyrek, "Polietilen glikol (PEG) besinlerde, ilaçlarda, kozmetik ürünlerde, endüstride ve birçok alanda uzun yıllardır kullanılan bir polimerdir. Başta macrogol olmak üzere değişik isimlerle de adlandırılmaktadır. Üretimi ve kullanımı çok eski yıllara dayanmakla birlikte 1990’lı yıllardan itibaren ürtikerden alerjik şoka kadar değişen çeşitli alerjik reaksiyonlar bildirilmiştir. Fakat kullanılan ürünlerin ana maddesi olmadığı için akla gelmemekte ve genellikle atlanmaktadır. Covid-19 aşılarının içinde bulunması nedeniyle bugünlerde tekrar gündeme gelmiştir. Yapılan aşı çalışmalarında uygulanan 250 bin dozdan 6'sında PEG’e bağlı alerji bildirilmiştir." dedi.

"PEG alerjisinde ürünün içindeki PEG’in molekül ağırlığı da önemlidir"

Besin katkı maddelerinde de polietilen glikol maddesinin bulunduğunu ifade eden Zeyrek, moleküler ağırlığına bağlı olarak reaksiyon olasılığının da değişebilmekte olduğunu belirtti.

Zeyrek, "Besinlerde katkı maddesi olarak E1521 kodu ile uzun yıllardır polietilen glikol kullanılmaktadır. İlk defa 1982 yılında dondurmanın içindeki bir polietilen glikol ürünü olan polisorbat 80’e karşı alerjik reaksiyon bildirilmiştir. Daha sonra az sayıda olmakla birlikte besinlerin içindeki PEG’e karşı gelişen ciddi alerjik reaksiyonlar bildirilmiştir. Fakat çok iyi bilinmediği ve akla gelmediği için besin ilişkili PEG alerjisinin tam olarak değerlendirilmediği düşünülmektedir. PEG alerjisinde ürünün içindeki PEG’in molekül ağırlığı da önemlidir. Molekül ağırlığı 200 ile 35000 KDA arasında değişmektedir. Moleküler ağırlığına bağlı olarak reaksiyon olasılığı da değişebilmektedir." diye konuştu.

"Yeni geliştirilen aşıyı yaptırmamaları daha uygun olabilir"

Polietilen glikol alerjisi teşhisinin çeşitli testlerle bulunabileceğine işaret eden Zeyrek, "Besin katkı maddesine alerjisi olanlar Pfizer-BioNTech firmasının Coronovirüs için geliştirdiği aşı için riskli olabilir. Alerjik reaksiyon şüphesi olduğu zaman, yapılan çeşitli testlerle tanı koymak mümkündür. PEG içeren bir besinin kendisi ile yapılan testler negatifse o zaman içindeki PEG’e karşı alerji testleri yapılmalıdır. Kan ve ciltten yapılan alerji testlerinin negatif olması durumunda, maddenin artan dozlarda doğrudan kişiye verilmesi demek olan provokasyon testleri yapılmalıdır. Besin katkı maddesine alerjisi olanlar Pfizer-BioNTech firmasının Koronovirüs için geliştirdiği aşı için riskli olabilir. PEG güvenli bir ürün olmakla birlikte alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu reaksiyonlar sıklıkla ilaçlarla ortaya çıkmakla birlikte besinlerin içindeki PEG nedeniyle de olabilmektedir. İçinde PEG olan bir besinin alımı sonrası alerjik reaksiyon gelişen hastada, eğer besinin kendisine karşı alerjik reaksiyon saptanmamışsa o zaman akla PEG alerjisi olasılığı gelmeli ve gerekli tetkikler yapılmadan, yeni geliştirilen aşıyı yaptırmamaları daha uygun olabilir." ifadelerini kullandı.

Malatya’da yapımı süren 300 yataklı devlet hastanesi 2022’de hizmete girecek
Doç. Dr. Araç: Sıvı ihtiyacının yeterince karşılanmaması böbreklerin iflasına neden olabilir
Prof. Dr. Vural: Aşıya karşı tereddüdün nedeni bilgi kirliliği
Ayak sağlığına özen gösterenler yemeni ayakkabıları tercih ediyor
Uygulanan Coronavirus aşı sayısı 36 milyonu geçti