KAPAT

​Malatya’daki sağlık çalışanlarından CoronoVac aşısına yoğun ilgi

​Yeni tip Coronavirus (Covid-19) salgınıyla mücadele için kullanılan CoronaVac aşısı Malatya’da sağlık çalışanlarına uygulanmasına başlandı.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunca analizleri tamamlandıktan sonra "Acil Kullanım Onayı" verilen CoronaVac aşısı, kentte İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi ile Turgut Özal Üniversitesi Eğitim ve Araştırma hastanesinde yapılmaya başlandı.

Sabah saatlerinde Turgut Özal Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesine giden İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, aşı olup sağlık çalışanlarına da geçmiş olsun temennisinde bulundu.

Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekim Yardımcısı ve hastanede yapılan CoronoVac aşısı sorumlusu Burcu Kayhan ile Malatya Tabipler Odası Başkanı Doç. Dr. Erol Karaaslan Turgut Özal Tıp Merkezinde aşıyı yaptırdı.

İLKHA muhabirine açıklamada bulunan İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Ali Beytur, sabah saat 10.00 itibariyle 25 poliklinikte sağlık çalışanlarına ilk doz aşılamanın başladığını ve gece saat 24.00’e kadar devam edileceğini söyledi.

“Aşı çalışması 25 poliklinikte yapılmaya başlandı”

Beytur, “Bilindiği üzere Covid-19’dan enfekte olan kişi sayısı dünya düzeyinde 100 milyona ulaştı ve henüz çözümü bulunmuş değil. Şu anda etkili olabilecek tek çözüm aşı yaptırmaktır. Dün akşam itibariyle başta sağlık çalışanları olmak üzere tüm ülkede aşı yapılmaya başlandı. İlk etapta 5 gün sağlık çalışanlarına yapılacak daha sonra da diğer vatandaşlara açılacak. Hastanemizde bugün saat 10.00 itibariyle aşı çalışması 25 poliklinikte yapılmaya başlandı ve gece saat 24.00’e kadar devam edecek. Aşılar yarım saat arayla yapılıyor. Aşısı yapılan sağlık çalışanlarımız yarım saat gözlem altında kaldıktan sonra kendilerini gönderiyoruz. Şu ana kadar yapılan aşılarda hiçbir sıkıntı yaşanmadı.” diye aktardı.

“Aşı varken ve başkada bunun bir tedavisi yokken aşı yaptırmayıp da ne yapacağız?”

Sadece Turgut Özal Tıp merkezinde 3 bin 700 personelin bulunduğunu belirten Beytur, “Bunun dışında diş fakültesi ile tıp fakültesinde de personel bulunmakta. Aşı için herhangi bir mecburiyet yoktur dolayısıyla gönüllülük esasına dayanmakta. Bu aşının faz 3 çalışması epeydir sürdürmekte ve hastanemizde de yapılmakta ve çok büyük bir kompikasyon görülmedi. Aşı varken ve başkada bunun bir tedavisi yokken aşı yaptırmayıp da ne yapacağız dolayısıyla başka bir yolu yok bundan dolayı vatandaşlarımızın aşı olmasını tavsiye ediyoruz.” dedi.

Randevu almadan aşı yapılmasının mümkün olmadığına vurgu yapan Beytur, aşı olmak isteyen vatandaşların E-Nabız’dan randevu almaları gerektiğini kaydetti.

“İlk aşıları yaptıranlardan biriyim İnşallah tüm personelimizi aşılayacağız”

Başhekim Yardımcısı ve hastanede yapılan CoronoVac aşısı sorumlusu Burcu Kayhan, “Aşılar dün itibariyle İl Sağlık Müdürlüğünden hastanemize geldi. Bugünde MHRS sistemiyle birlikte aşı yapmaya başladık. Şu an E-Nabız üzerinden randevu alan tüm sağlık personellerimize aşılamayı yapıyoruz. İlk aşıları yaptıranlardan biriyim sabah aşı oldum. İnşallah tüm personelimizi aşılayacağız. Dönem 5 ve dönem 6 öğrencilerimizi ve Diş Fakültesi öğrencilerimizi de aşılamalarını gerçekleştireceğiz.” dedi.

“Vatandaşlarımız bu konuda rahat olsunlar”

Toplumdaki herkesin aşılanması gerektiğini kaydeden Kayhan, “Bu şekilde toplu bağışıklığı geliştirerek bu pandemiden en kısa sürede kurtulmayı istiyoruz. Vatandaşlarımız bu konuda kesinlikle rahat olsunlar. Çünkü ilk başta sağlıkçılar biz aşıyı yaptırdık. Hastanemizde de yaptığımız aşı çalışmalarında herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmadık. Bu aşıyı yaklaşık 2-3 aydır hastanemizde uyguluyorduk. Geleneksel yöntem bir aşı olduğu için herhangi bir tereddüt yaşamadan aşılanmalarını tavsiye ediyoruz.” diye belirtti.

“Aşı olurken hem heyecanlandım hem duygulandım”

CoronoVac aşısı olduktan sonra açıklamada bulunan Malatya Tabipler Odası Başkanı Doç. Dr. Erol Karaaslan ise “Zor günlerden geçiyoruz. Aşının gelmesi, Covid-19 ile mücadele en ön safta çalışan ve büyük gayret sarf eden sağlık çalışanlarımız için büyük bir destek oldu. Bu hem sağlık çalışanlarının kendilerini koruması açısından hem de iş yükünün azalması bakımından toplum bağışıklığına katkı sağlayacağından dolayı aşıyı çok önemsiyoruz. Vatandaşlarımızın paniğe kapılmadan ve çok acele etmeden randevu alarak sağlık kurumlarında gönül rahatlığıyla aşılarını yapmaları gerekiyor çünkü bu bizim için çok önemli herkesin aşı olmalarını tavsiye ediyorum. Bende aşı oldum hem heyecanlandım hem duygulandım. Önümüzde bulunan zorlu sürecin aşılması için bugünü çok anlamlı görüyorum. Bu konuda emeği herkese teşekkür ediyorum.” dedi.  

Malatya’da yapımı süren 300 yataklı devlet hastanesi 2022’de hizmete girecek
Doç. Dr. Araç: Sıvı ihtiyacının yeterince karşılanmaması böbreklerin iflasına neden olabilir
Prof. Dr. Vural: Aşıya karşı tereddüdün nedeni bilgi kirliliği
Ayak sağlığına özen gösterenler yemeni ayakkabıları tercih ediyor
Uygulanan Coronavirus aşı sayısı 36 milyonu geçti