KAPAT

Dünyada yıllardır obezite pandemisi yaşanıyor

​Malatya Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burhan Hakan Kanat, cerrahi müdahale gereken obezite hastalarına yönelik başarılı ameliyatların gerçekleştirildiğini söyledi.

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin 3 aylık sürede akademik kadrosunun oluşmasıyla birlikte Sağlık Bakanlığı Malatya Turgut Özal Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev alan akademisyenler kendi branşlarında tıbbi ve cerrahi müdahalelere başladılar.

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, Sağlık Bakanlığı Malatya Turgut Özal Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Genel Cerrahimi Servisinde Obezite ameliyatı olan hastaları ziyaret edip yakınları ve kendileriyle sohbet etti.

Ziyarete Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Aladağ, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ergün Kutlusoy,? Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Gökhan Söğütlü ve Doç. Dr. Burhan Hakan Kanat da eşlik etti.

Tıp Fakültesinin kısa sürede akademik kadrosunu oluşturmada önemli mesafeler alarak Malatya’nın ve bölge halkının beklentilerine cevap vermeye başladığını kaydeden Karabulut, "Malatya Turgut Özal Üniversitesi bünyesinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın takdir ve tensipleri ile 16 Haziran 2020 tarihinde kurulan Tıp Fakültemiz kısa sürede akademik kadrosunu oluşturmada önemli mesafeler alarak Malatya’nın ve bölge halkının beklentilerine cevap vermeye başlamıştır. Açık, eşit, etik, sağlam, sürdürülebilir ve aynı zamanda işbirlikçi, sorumlu ve güvenilir bir anlayışla var olanı bir adım ileriye götürme gayreti ve çabasındayız." diye konuştu.

"Obezite ile mücadelede cerrahi tedavinin her türlü aşaması yapılıyor"

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burhan Hakan Kanat, obezite hastalarına yönelik başarılı ameliyatların gerçekleştirildiğini söyledi.

Kanat, ziyaret edilen hastaların morbid obezite nedeni ile kliniğe başvurup ameliyatı yapılan hastalar olduğunu belirterek, "Şu anda bir pandemi süreci yaşıyoruz, hepimizin gözü kulağı pandemide ve bu pandeminin kırılması için çıkacak bir aşı çalışmasının sonucunda. Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre bir yıl içerisinde Obeziteden beklenen ölüm sayısı bir milyonun üzerinde. Covid-19 pandemisi yaklaşık bir yıldır sürüyor ve şu ana kadar toplam ölü sayısı bir milyon üç yüz bin civarında. Aslında obezite yıllardır süren bir pandemi yaşıyor. Yine Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre prevalansı, hızı yüzde 30 kadar arttı son yıllarda. Avrupa’daki yapılan çalışmalarda hipertansiyonun yüzde 55’i, tip 2 diyabetin yani insülin bağımlı olmayan diyabetin yüzde 80’i ve kronik iskemik kalp hastalığının da yüzde 35 kadarı obezite ile ilişkili. Biz obeziteyi bir pandemi olarak kabul ediyoruz. Tabii Covid-19 pandemisi ile arasındaki fark, orta ve uzun bir dönemde dünyaya etkisi çok büyük olacak. Peki, herhangi bir aşı, tedavi gerekli midir, hayır. Obezite mücadelesinde birinci amacımız obeziteyi engellemek. Nasıl engelleyebiliriz, artık insanların sedanter yaşamını, yani düzensiz fiziksel aktiviteleri bir kenarı bırakıp daha fazla egzersiz ve diyetine dikkat ederek, bir yaşam değişikliği yaparak obeziteyi engelleyebiliriz. Biz hangi aşamada devreye giriyoruz; diyetini yapmış olan, egzersize rağmen zayıflamayan hastalarda artık tedavi cerrahi tedavi olarak önümüze çıkıyor. Hastalarımız, belirli bire süre diyet tedavisini, egzersizlerini yapıp ancak hiçbir şekilde kilo veremeyip yandaş hastalıklarla mücadele etmeye başlayan hastalarımızdı. Halk arasında tüp mide denilen, kapalı yöntemle Sleeve Gastrektomi ameliyatı uyguladık. Hastanemizde obezite ile mücadelede cerrahi tedavinin her türlü aşaması yapılmaktadır, tüp mide ve gastrik - Bypass ameliyatlarını yapmaktayız. Herkesi ameliyat mı ediyoruz, hayır. Vücut kitle endeksimiz 35 ve üzeri ise eğer, ek hastalığımız, yandaş hastalığımız varsa ya da morbid obezite olarak tanımladığımız 40 ve üzeri olan hastalarımız egzersiz ve diyet tedavisi cevap vermediği zaman bir endokrinoloji görüşü aldıktan sonra cerrahi tedaviye uygundur. Şu anda hastanemizde Covid-19 hastalığının olmadığı binamızda ve ameliyathanemizde bu ameliyatları gerçekleştiriyoruz. Covid-19 sürecinde de mecburen diğer bir pandemi olan,? uzun ve orta süreçte dünyayı daha çok etkileyecek olan obezite ile mücadelemize ediyoruz." şeklinde bilgi verdi.

Malatya’da yapımı süren 300 yataklı devlet hastanesi 2022’de hizmete girecek
Doç. Dr. Araç: Sıvı ihtiyacının yeterince karşılanmaması böbreklerin iflasına neden olabilir
Prof. Dr. Vural: Aşıya karşı tereddüdün nedeni bilgi kirliliği
Ayak sağlığına özen gösterenler yemeni ayakkabıları tercih ediyor
Uygulanan Coronavirus aşı sayısı 36 milyonu geçti