KAPAT

Dünyada 2 milyar insan temiz suya erişemiyor

​Dünya Su Günü ile ilgili yazılı açıklama yapan Yeryüzü Doktorları, Birleşmiş Milletler raporuna göre 2 milyardan fazla insanın temiz suya erişemediğine dikkat çekti.

Suyun önemine ve temiz suya erişim sorununa dikkat çekmek için 1993 yılında, 22 Mart tarihi "Dünya Su Günü" olarak ilan edildi.

Yeryüzü Doktorları, bu yıl "Suyun Değeri" temasıyla kutlanan Dünya Su Günü'nde temiz suya erişimde yaşanan sıkıntıları ele alıyor.

Birleşmiş Milletler Dünya Su Gelişim Raporuna göre 2 milyardan fazla insan temiz suya erişemiyor. Dünya Sağlık Örgütü Raporuna göre ise her yıl kirli su kullanımına bağlı sebeplerle 485 bin kişi hayatını kaybediyor. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun raporuna göre de kirli suların kullanılması, çatışmalardan ve savaşlardan daha fazla çocuğun ölümüne neden olurken, her yıl 15 yaş altı 85 bin 700 çocuk kirli su kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor.

Temiz suya erişimi artırmak adına altyapının yetersiz kaldığı ve kurak iklime sahip coğrafyalarda su kuyuları açan Yeryüzü Doktorları, 2013 yılından beri Afganistan, Bangladeş, Çad, Kamerun, Kenya, Kongo, Nijer, Somali ve Tanzanya’da açtığı 398 su kuyusu ile 232 bin 392 kişinin temiz suya erişimini sağladı.

Sağlıklı bir yaşam sürmek için temiz suya erişimin çok önemli olduğunu belirten Yeryüzü Doktorları Proje Asistanı Mert Özleyen, kirli su kullanımının ishal, kolera, dizanteri, tifo gibi hastalıklara neden olduğunu söyledi.

"Afganistan’ın Baghlan bölgesinde çamurlu yağmur suyunu kullanmak zorunda kalanlar var"

Özleyen, "Su ve hijyen ile ilgili hastalıklar beş yaş altındaki çocuklarda ölümlerin önde gelen nedenlerinden biri olarak görülmekte. Yaşamın kaynağı olan suya, ihtiyaç sahibi coğrafyalarda ulaşım pek kolay olmuyor. Bizler de buralara giderek, su kuyuları açıyor, ulaştığımız her bölgede suya erişmek için verilen mücadeleye şahit oluyoruz. Afganistan da bu mücadeleyi veren ülkelerden biri. Afganistan’ın Baghlan bölgesinde karşılaştığımız Muhibullah ve kardeşi Ubeydullah da her gün suya ulaşmak için evlerinden kilometrelerce yürüyor, yağmur suyunun yer altı sularıyla birleştiği bir havzadan su dolduruyordu. Bu su ile ailenin yemek, temizlik gibi birçok ihtiyacı karşılanıyordu fakat suyu kullanmak için suda bulunan çamurun ayrılmasını ve dibe çökmesini uzun bir zaman beklemeleri gerekiyordu. Temiz su bulunmayan köyde, kirli su kullanmak zorunda oldukları için de sürekli hasta oluyorlardı. Her doktora gittiklerinde ağrıları hafifliyor ama sonra rahatsızlıkları tekrar ediyordu. Yine su doldurmak için yola koyulacakları bir sabah, köylerinde su kuyusu açtığımızı gördüklerinde tarifsiz bir mutluluk yaşadılar. Muhibullah ve kardeşi köylerinde açılan kuyu ile artık sabahları erkenden su bulmak umuduyla yola çıkmıyor, o havzada suyun birikmesi için yağmurun yağma ihtimali üzerine yarışmıyorlar. Gittiğimiz bu köyde açtığımız bir su kuyusu ile onlarca insan için sağlıklı yaşamın başlangıcına vesile olduk. Bizler bu bölgelerde daha fazla ihtiyaç sahibinin temiz suya erişimlerini sağlamak ve kirli suların neden olduğu hastalıkların önüne geçebilmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz." dedi.

Malatya’da yapımı süren 300 yataklı devlet hastanesi 2022’de hizmete girecek
Doç. Dr. Araç: Sıvı ihtiyacının yeterince karşılanmaması böbreklerin iflasına neden olabilir
Prof. Dr. Vural: Aşıya karşı tereddüdün nedeni bilgi kirliliği
Ayak sağlığına özen gösterenler yemeni ayakkabıları tercih ediyor
Uygulanan Coronavirus aşı sayısı 36 milyonu geçti