KAPAT

Covıd-19’un etki ettiği kalp-damar problemine dikkat!

Coronavirus'ün akciğerde oluşturduğu hasar nedeni ile kalpte bırakabileceği 5 farklı kalp damar problemi ile ilgili uzmanlar uyarıda bulundu.

Coronavirus'ün kalp ve damar sistemine etkileri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Aşkın Ali Korkmaz, virüsün kalp kaslarına direk zarar verebileceğini ve akciğerlerde yaptığı hasar sonucu kalpte ciddi kardiyak problemlere yol açabileceğini belirtti.

Hem koroner hem de diğer damar sistemlerinde viral enfeksiyon sürecinde oluşan reaksiyonların "pıhtılaşma sistemi üzerindeki değişiklikler, aşırı bağışıklık yanıtı, sitokin fırtınası ve şok tablosu" gibi etkilerin kalbi ciddi olarak etkilediğini belirten Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Aşkın Ali Korkmaz, bu durumun, ölümcül sonuçlara neden olabileceğini vurguladı.

Covid-19 vakalarının yüzde yirmisinde görülen miyokardit (kalp kası iltihabı) ile ilgili açıklamalarda bulunan Korkmaz, "Ani kalp hasarı, Covid 19 vakalarının yaklaşık olarak yüzde 20’sinde meydana gelmektedir. Hafif semptomları olan ve kalp kası fonksiyonları hafifçe bozulmuş hastalarda miyokardit genellikle özel bir tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden düzelir. Ancak, olguların yüzde 30’unda dilate kardiyomiyopati denilen geri dönüşümsüz kalp kası hasarı gelişebilir." dedi.

"Covid-19 nedeniyle ile hayatını kaybedenlerin kalp damar hastalıkları veya diyabet saptanmıştır"

Covid-19 nedenli ölümlerde, başta hipertansiyon olmak üzere kalp damar hastalıkları veya diyabet görüldüğünü aktaran Korkmaz, "Covid-19 enfeksiyonu nedeniyle ile hayatını kaybedenlerin 2/3’ünde başta hipertansiyon olmak üzere kalp damar hastalıkları veya diyabet saptanmıştır. Bir takım tansiyon ilaçlarının (ARB ve ACE inhibitörlerinin) Covid enfeksiyonuna yol açtığı ya da şiddetlendirdiği şeklinde sosyal ve uluslararası medyada yanlış yönlendirmeler birçok hastanın ilaç kullanımını bırakmasına ve bununla birlikte ciddi sorunlara neden olmuştur. Ancak bu konuda daha sonra yapılan yayınlar kurulan hipotezleri destekleyecek kadar güçlü kanıt olmadığını ve ilacın bırakılmasına gerek olmadığını ortaya çıkarmıştır. Türk Kardiyoloji Derneği, kendilerine herhangi bir ACE inhibitörü ve ARB başlanmış tüm hastalara ilaçlarına devam etmelerini önermektedir." ifadelerini kullandı.

"Kalp yetersizliği olan tüm hastalarda grip ve pnömoni aşıları önerilmelidir"

Coronavirus'ün kalp yetersizliğinde etkili olduğunu ve durumu daha da ağırlaştırdığını dile getiren Korkmaz, grip ve pnömoni aşılarının önerilmesi gerektiğini söyledi.

"Tüm diğer enfeksiyonlar gibi, Covid-19 enfeksiyonunun da kalp yetersizliği tablosunu kötüleştirme potansiyeli mevcuttur. Kalp yetersizliği olan tüm hastalarda grip ve pnömoni aşıları önerilmelidir. Bu aşılar oluşabilecek ikincil enfeksiyonları önlemede önemlidir. Tedavide ve korunmada yaygın olarak kullanılan ilaçların kardiyak yan etkileri olabilmektedir. Bu nedenle kalp yetersizliği tanısı olan hastaların kardiyoloji uzmanlarına danışmadan kullanmaması önemlidir." ifadelerine yer verdi.

Venöz tromboemboli (Ana toplardamarlarda ve akciğerlerde pıhtı oluşumu) ve koroner kalp hastalıklarının da ölüme neden olabileceğini vurgulayan Korkmaz, kalp problemleri ihmal edildiğinde hayati tehlikeye neden olabilir diyerek uyardı.

Korkmaz "Covid-19 enfeksiyonu damarlarda yangı, damar yüzeyinde hasarlanma ve pıhtılaşmaya eğilim ile birlikte seyredebilmektedir. Hareketsizlik de venöz tromboemboli (VTE) riskini artırmaktadır. Venöz tromboemboli derin toplardamarlarda oluşabilecek pıhtıların akciğer damarlarına gitmesi ile hayati problemlere yol açabilmektedir.

Covid -19’a yakalanan bir hastada daha önceden var olan koroner damar rahatsızlığı zemininde kalp krizi gelişebileceği gibi, enfeksiyonun koroner damar sisteminde neden olduğu etkiler ile göğüs ağrısı ya da kalp krizi şeklinde olabilen “akut koroner sendrom” adı verilen durumlar gelişebilmektedir. Her ne şekilde olursa olsun göğüs ağrısı olan hastaların doktora başvurmaktan kaçınmaması gerekmektedir." dedi.

Son olarak Korkmaz, "Kalp problemleri ihmal edildiğinde hayati tehlikeye neden olabilir. Covid-19 endişesi ile hastaneye başvurmamak, evde şikayetlerin geçmesini beklemek son derece yanlış bir tutumdur. Bu konuda hastanelerde hastaların sağlığı ve güvenliği için tüm önlemlerin alındığı bilinmelidir. Bu dönemde kalp kontrollerinin de aksatılmaması çok önemlidir." ifadelerini kullandı.

Malatya’da yapımı süren 300 yataklı devlet hastanesi 2022’de hizmete girecek
Doç. Dr. Araç: Sıvı ihtiyacının yeterince karşılanmaması böbreklerin iflasına neden olabilir
Prof. Dr. Vural: Aşıya karşı tereddüdün nedeni bilgi kirliliği
Ayak sağlığına özen gösterenler yemeni ayakkabıları tercih ediyor
Uygulanan Coronavirus aşı sayısı 36 milyonu geçti