KAPAT

560 gram doğan bebek hayata tutundu

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesinde 560 gram olarak dünyaya gelen bebek, 160 günlük tedavisinin ardından yaklaşık 3 kilo ağırlığında taburcu oldu.

Gaziantep’te yaşayan Ahmet ve Hülya Çekici çiftinin yaklaşık 5 ay önce Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesinde bir bebekleri dünyaya geldi.

Çekici çiftinin, 23 haftalık ve 560 gram olarak doğan bebekleri erken dünyaya geldiği için hastanenin Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde 160 gün kuvözde kaldı. Haftalarca tedavi gören ve Belinay ismi verilen bebek yaklaşık 3 kilograma ulaştı. Tedavisi tamamlanan Belinay bebek, sağlıklı bir şekilde taburcu edildi.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nin Sorumlu Hekimi Doç. Dr. Muhittin Çelik, 23 haftalık 560 gram doğan Belinay bebeği sağlıklı bir şekilde taburcu etmenin sevincini yaşadıklarını söyledi.

“Ailenin bizimle iletişimi gayet iyiydi”

Çelik, “23 haftalık 560 gram doğan Belinay bebek, doğduğunda kendi soluyamadığı için solunum desteğini doğumhanede başladık. Küçük doğacağını bildiğimiz için ön hazırlıkların hepsini tamamlamıştık. Doğar doğmaz da akciğerini geliştiren bir ilaç verdik. Daha sonrasında yoğun bakıma aldık. Yoğun bakımda yaklaşık iki ay boyunca solunum cihazına bağlı kaldı. İki aydan sonra yavaş yavaş solunum cihazını çıkarıp kendi solunumunu desteklemeye başladık. Aileyle de tam koordinasyon şeklinde çalışmamız gerekiyordu. Ailenin bizimle iletişimi gayet iyiydi. Anne sütünü getiriyorlardı. Bu kadar küçük doğan bebeklerde beslenmeyi anne sütüyle yapmak istiyoruz. Bu açıdan aile de üzerine düşen görevi gayet iyi yerine getirdi. Bebeğimiz şu an yaklaşık olarak 2 bin 500 gram.” dedi.

“Bebeğimizi takip etmeye devam edeceğiz”

Bebeğin kalbinde damar açıklığı olduğunu bildiren Çelik, “Kardiyoloji kliniği ile birlikte ilaç vererek o damar açıklığını kapattık. Gözünde ise erken doğan bebeklerde çok sık görülen görme sorunu söz konusuydu. Bu konuyla ilgili de erken dönemde ilaç ve lazer tedavisi yapıldı. Şu an ise genel durumu gayet iyi. Göz, nöroloji, kalp ve yeni doğan tarafından takip ediliyor. Taburcu etmeden önce beyin ultrasonuna da baktık ve herhangi bir kanama olmadığını gördük. Bu kadar küçük bir bebekte bunun olmaması çok önemli. Küçük ve erken doğan bir bebeğin aktivitesinin bu kadar canlı ve normale yakın olması bizi çok sevindirdi. Bebeğimizi takip etmeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

“Bebeğimizi taburcu etme düzeyine hep birlikte getirdik”

Belinay bebeğin tedavisi esnasında her dakika başında bir hekim ya da hemşirenin olduğunu ifade eden Çelik, “Bir ekip işi olmadığı takdirde bu iş başarılamazdı. Ekip ruhumuzla bu işi başardık. Hem buradaki çalışma arkadaşlarımla hem de göz, kardiyoloji ve radyoloji gibi birçok klinikle de birlikte çalışarak bu işi başardık. Bu vesile ile diğer kliniklerde çalışan mesai arkadaşlarıma da ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Bebeğimizi taburcu etme düzeyine hep birlikte getirdik.” şeklinde konuştu.

“160 gün sonra bebeğimiz Belinay’ı kucağımıza alacağız”

Bebeğini sağlıkla kucağına alan baba Ahmet Çekici ise “Bebeğimiz beş buçuk aylıkken 560 gram olarak dünyaya geldi. Yaşayacağına dair hiç ümidimiz yoktu. Çok şükür şu anda sağlığı çok iyi. Allah’tan ümit kesilmezmiş. 160 gün sonra bebeğimiz Belinay’ı kucağımıza alacağız. Çok mutluyuz. Tıp Fakültesi Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’ne çok teşekkür ederim. Bebeğimiz onlarında sayesinde tekrar hayata döndü. Gerçekten mucize bir bebek.  Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Malatya’da yapımı süren 300 yataklı devlet hastanesi 2022’de hizmete girecek
Doç. Dr. Araç: Sıvı ihtiyacının yeterince karşılanmaması böbreklerin iflasına neden olabilir
Prof. Dr. Vural: Aşıya karşı tereddüdün nedeni bilgi kirliliği
Ayak sağlığına özen gösterenler yemeni ayakkabıları tercih ediyor
Uygulanan Coronavirus aşı sayısı 36 milyonu geçti