KAPAT

Bir zamanların gözde mesleği "Köşkerlik" tarihe karışmak üzere

Eskiyen ayakkabıların tamir, boyama ve bakımını yapan 5 kardeş, halk arasında "köşker" olarak bilinen baba mesleğini, zamanın yenilenen teknolojik gelişimine direnerek sürdürüyor.

Elâzığ'ın Palu ilçesinde, babalarının 2005 yılında vefat etmesiyle ayakkabı tamirciliği mesleğini devralan Uzunparmak kardeşler, gelişen teknoloji ve imkanlar nedeniyle lostracılığın artık rağbet görmediğini söyledi.

Farklı işlerde çalışmalarına rağmen 55 yıllık baba mesleğini yaşatmak için çalıştıklarını ifade eden Faruk Uzunparmak, çocuklarına ve torunlarına da öğreterek mesleği yaşatacağını söyledi.

"Bir ayakkabıda yapılması gereken bütün tamiratı yapıyoruz"

Bir zamanların gözde mesleği olan ayakkabı tamirciliğinin (köşkerlik) yeniden canlandırılması için desteklenmesi gerektiğini dile getiren Uzunparmak, "Babamızın 2005 yılında vefat etmesiyle 5 kardeş olarak babamızdan öğrendiğimiz mesleği devraldık. Farklı mesleklerde çalışmış olsak da yine de gelip dükkanımızı açıyor ve işletiyoruz. Babam Hamit Uzunparmak'ın mesleğini bizler devam ettirmekteyiz. Nasıl ki yeğenime biz bu mesleği öğrettik, aynı şekilde kendi çocuklarımıza da bu mesleği öğretmek istiyoruz. Bu ayakkabı tamir ve boya işini yapmasalar dahi çocuklarımız en azından bir meslek öğrenmiş olacaklar. Bizler burada boya yapıyoruz, dikiş yapıyoruz. Açıkçası yeni bir ayakkabı dışında, bir ayakkabıda yapılması gereken bütün tamiratı yapıyoruz." dedi.

Bir zamanların gözde mesleği "Köşkerlik" tarihe karışmak üzere

Faruk Uzunparmak

"Köşkerlik mesleğinin yaşatılabilmesi için devlet desteği şart"

Mesleklerine ilginin düşmesinin nedenini "merdiven altı" diye tabir edilen ucuz ürünlerin olduğunun altını çizen Uzunparmak, "Mesleğimize ilginin düşmesinin sebebi; dışarıdan sürekli ithalat yapılması, ayrıca merdiven altı ayakkabıların üretilip 15-20 TL'ye satılmasıdır. Bizler bir pençeyi 20-25 TL'ye yaparken piyasada ucuz ayakkabı olunca bizim işlerimiz de düşmüş oluyor. Bundan dolayı Bizler mesleğimizi yitiriyoruz. O yüzden farklı işlere girip orada çalışmak zorunda kalıyoruz. Kendi baba mesleğimizi yapmayınca da başka mesleklerde bir türlü tatmin olamıyoruz. Bu mesleğimizin ölmemesi için devletimizin bize yardımcı olması lazım. Bu mesleği yaşatabilmek için devletin bize hibe ve para desteğinde bulunması gerekir." ifadelerini kullandı.

Minia Kudüs tırını ziyaret eden Adanalılar duygularını paylaştı
Balık Gölü Festivali hazırlıkları başladı
Siirt 1'inci Ulusal Foto Safari Yarışması başladı
Siirt'te "Hayat Boyu Öğrenme Haftası" etkinliği düzenlendi
Teknoloji bağımlılığı arttıkça kitap okuma oranlar düşüyor