KAPAT

Orman yangınlarında en iyi dördüncü il Batman

Batman Orman İşletme Müdür Vekili Murat Kızıl, orman yangınlarının sık sık yaşandığı Türkiye’de en az orman yangınının görüldüğü illerden birinin Batman olduğunu belirtti.

Batman Orman İşletme Müdür Vekili Murat Kızıl, çalışmaları ve projeleri hakkında İLKHA muhabirine önemli açıklamalarda bulundu.

Orman Müdürlüğü olarak ciddi projeleri olduğunu ifade eden Kızıl, bu projelerden önemli kısmını 2020 yılında gerçekleştirdiklerini, çalışmalarının devam edeceğini söyledi.

Belediye itfaiye ekipleriyle birlikte kendilerinin de anız yangınlarına müdahale ettiklerini, enerjilerinin çoğunun anız yangınlarına harcandığını vurgulayan Kızıl, 2020 yılında Batman ve bağlı ilçelerde 25 anız yangınına müdahale ettiklerini söyledi.

Batman’ı yeşillendirme konusunda da ciddi bir çabaları olduğunu, geçen sene sadece Hasankeyf’te 102 bin fidanı toprakla buluşturduklarını söyleyen Kızıl, Hasankeyf ve Batman’ın diğer yerlerinde ağaçlandırma çalışmalarının süreceğini ifade etti.

Orman köylülerine milyonlarca lira destekte bulunduklarını da belirten Kızıl, mezrone, ipek böcekçiliği, çilek, fıstık ekimi, balcılık gibi tarımsal projelere katkı sağladıklarını kaydetti.

“Enerjimizin çoğu anız yangınlarına gidiyor”

Türkiye’nin tamamında yapıldığı gibi Batman’da da çok güzel projelere imza attıklarını söyleyen Kızıl, “2020 yılında verilen programlarda hedeflerimize ulaştık ve güzel bir performans sergiledik. OGM’nin asli görevleri arasında olan koruma ve yangınla mücadelede, özellikle bölgemizin kırsal kesim olmasından dolayı ciddi derecede yangın riski taşımamaktadır. Bölgemizde yangınlar, genellikle örtü yangını şeklinde, otların yanmasıyla gerçekleşiyor. Anızların yakılması, enerjimizin ve vaktimizin çoğunu almaktadır. Anızların yakılması doğaya ve içindeki canlılara zarar verdiği gibi bizleri de uğraştırıyor. Geçen sene Batman ilinde 25 anız yangınına müdahale ettik. Genel otalamaya baktığımız zaman, hektar ve dönüm bazında, oradaki iş gücü ve zaman kaybına baktığımızda büyük bir çabanın sarf edildiğini görürüz.” dedi.

“En riskli bölge Gercüş ve Hasankeyf’tir”

İldeki ormanların çoğunluğunun Sason ve Kozluk ilçelerinde bulunduğunu söyleyen Kızıl şöyle devam etti: “Buraların yükseklikleri fazla olduğu için yangın çıkma ihtimalleri azdır. Anız yangınlarına genellikle Gercüş ve Hasankeyf’te karşılaşmaktayız, en riskli bölgeler Gercüş ve Hasankeyf’tir. Türkiye’de en az orman yangını görülen yerlere baktığımız zaman, Batman 4’üncü sırada yer almaktadır.”

“Bir buçuk milyona yakın fidan toprakla buluşturuldu”

Orman Genel Müdürlüğü olarak bölgeyi yeşillendirmek adına çalışmalarının olduğunu vurgulayan Kızıl, “Geçen sene Batman genelinde 25 hektar ağaçlandırma çalışması ve bunun yanında 780 hektar toprak muhafaza ve erozyonla mücadele ağaçlandırma çalışması yaptık. Bu kapsamda bir buçuk milyona yakın fidan toprakla buluşturuldu. Yeşilin sevdirilmesi ve doğa sevgisinin kazandırılması amacıyla Cumhurbaşkanımızın başlatmış olduğu 11 Kasım Ağaçlandırma Bayramı münasebetiyle etkinliklerimiz oldu. 2019 da ilkini gerçekleştirdik. Genellikle Batman’ın her ilçesine mutlaka bir lokasyon olması koşuluyla gerçekleştirdik. Bu sene pandemi nedeniyle sadece 6 lokasyon gerçekleştirdik. Bu 6 lokasyonda da 102 bin fidan toprakla buluşturuldu.” diye konuştu.

“Orman köylülerine yaklaşık 2 milyon liralık destek verdik”

Türkiye’de ilk defa bir projeyi Hasankeyf’te gerçekleştirdiklerini kaydeden Kızıl şu ifadeleri kullandı:

“Ağaçlandırma konusunda özellikle Hasankeyf’in yeni yerleşim yerlerinde, üst yamaçlardaki o kötü görüntüyü ortadan kaldırmak amacıyla, Türkiye’de ilk defa Batman’da uygulanan bir proje gerçekleştirdik. Bu proje Hasankeyf Yeni Kuşak projesidir. Orman Genel Müdürlüğü olarak, ormanların korunması, geliştirilmesi ve ağaçlandırma çalışmalarının yanı sıra orman köylülerinin kalkındırılmasına dair çalışmalarımız da var. Son 10 yıldır Batman’da çok güzel projelerimiz oldu. Orman köylülerine yaklaşık 2 milyon liralık destekte bulunduk. Bunun bir kısmı hibe, diğer bir kısmı faizsiz geri ödeme şeklinde verildi. 2020 yılında 8 köyde 30 aileye bir milyon değerinde süt sığırcılığı yardımında bulunduk. Temel amaç kırsal kesimde kalan orman köylülerimizin kalkındırılmasıdır. Bu sene de çok farklı bir proje üretmeyi düşünüyoruz.”

“Sason’da ipek böcekçiliğinin altyapısını hazırlıyoruz”

Birçok projeyi hayata geçireceklerini belirten Kızıl, “Özellikle Batman’daki yerel düzeyde bazı ürünlere farkındalık oluşturmak adına projelerimiz mevcut. Tarım Müdürlüğümüz son zamanlarda lavanta yetiştiriciliğine başladı. Biz de bu sebeple şu anda görüşmelerimizi yapıyoruz. Özellikle Sason ve Gercüş üzerinde iki tane projemiz var. İnşallah hayata geçecek. Bilindiği üzere Gercüş’te yetişen mezrone üzümüne profesyonel bir anlamda bağcılık desteğimiz olacak. Sason’da yetişen çilek ve balcılık için de projelerimiz hazır. Ekstra bir şey yapacağız. Şu anda Sason’da ipek böcekçiliğinin altyapısını hazırlıyoruz. İpek böcekçiliğinin orada geliştirilmesi adına bir proje hazırladık. Daha onay süreci devam ediyor. İnşallah eğer o da olursa İpek böcekçiliği ile ilgili bir çalışmamız olacak.” ifadelerini kullandı.

“Köylülerimiz bundan sonraki süreçte dağda fıstıktan faydalanacak”

Dağlarda fıstık ağaçlarının oluşturulacağını sözlerine ekleyen Kızıl son olarak şunları söyledi:

“Ormanlarımızda menengiç olan, yani yabani olan bir menengicin Siirt fıstığına aşılanmasını gerçekleştirdik. Artık bununla beraber dağlarımızda ve ormanlarımızda hiçbir şekilde faydalanılmayan menengiçleri fıstık ağacına çevirdik ve köylülerimiz bundan sonraki süreçte dağda fıstıktan faydalanacak. Geçen sene bu kapsamda 2 bin 200 hektar aşılama çalışması yaptık. 2 bin 200 hektarda yapılan aşılamanın yanında 4 köyümüzde de dikim yöntemi ile gelir getirici tür kapsamında gerçekleştirdiğimiz çalışmalar oldu. Bu sene de yaptığımız bu çalışmanın sonucunda Genel Müdürlüğümüz bu çalışmayı da görünce Batman’a özel bir ilgi gösterdi. Geçen senenin 2 katı kadar bir ödenek verdiler bize. İnşallah bu sene Batman’da yine güzel projeler gerçekleştireceğiz.”

Şehid Hasan'ın babası Mehmet Gökgüz: Azmettiriciler de yargılanmalı
Mısır'daki idam kararları​ Şanlıurfa'da protesto edildi
Mevsimlik tarım işçileri insanca bir yaşam istiyor
​PKK'nin Mersin'de katlettiği muhterem bir alim: Molla Fehim Yönden
​Mısır’daki idam kararları Mardin’de protesto edildi