KAPAT

Kültür ve Turizm Bakanlığı: 412 eser Türkiye'ye getirildi

Kültür ve Turizm Bakanlığı, tarihi eser kaçakçılığıyla mücadele çalışmaları kapsamında 412 eserin daha Türkiye’ye getirilerek sergilenme çalışmalarına başlandığını açıkladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, geçtiğimiz hafta tarihi eser kaçakçılığıyla mücadele çalışmaları kapsamında 412 eserin daha Türkiye’ye getirileceğini, Macaristan’dan iadesi sağlanan eserlerin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na 25 Şubat’ta törenle teslim edileceğini duyurmuştu.

Sosyal medya hesabından videolu bir paylaşım yapan Bakanlık, "Anadolu'nun tarihî miraslarını Dışişleri Bakanlığımızdan teslim aldık ve sergileme çalışmalarına başladık. Bu toprakların eserlerini birer birer ülkemize kavuşturmamıza destek olan Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu ve tüm emniyet teşkilatımıza teşekkür ediyoruz." dedi.

Eserler; Roma Dönemi’ne ait mermer heykel başı, mermer figürin, metal, ahşap ve taş buluntular ile birlikte sikkelerden oluşuyor.

Eserlerin, Anadolu Medeniyetleri Müzesinde sergileneceği bildirildi.

Macaristan’ın Ankara Büyükelçisi Viktor Matiz’in iade sürecinin hızlanmasında Kültür ve Turizm Bakanlığına destek verdiği küçük buluntu niteliğindeki eserler 2015 yılında Macaristan gümrüğünde yakalandı.

Macaristan kolluk birimlerinin yaklaşık 6 yıl önce bir Türkiye vatandaşının aracında yaptığı aramada tespit ettiği eserler Macaristan Interpol’ü tarafından İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Interpol-Europol Daire Başkanlığına bildirildi. Interpol Türkiye’nin eserleri Kültür ve Turizm Bakanlığına bildirmesi üzerine de iade süreci başlatıldı.

Eserlerin Anadolu kökenli oldukları Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğü ile Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ertekin Doksanaltı tarafından hazırlanan uzman raporlarıyla belirlendi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, kimlik bilgilerinin tespiti sonrasında olaya karışan vatandaş hakkında da suç duyurusunda bulundu.

İstanbul 15’i Ağır Ceza Mahkemesi tarafından hakkında 5 yıl mahkûmiyet kararı alınan şahısın istinaf yoluna başvurması üzerine ise Bakanlık yargı süreci halen devam eden davada yine müdahil oldu.

Şehid Hasan'ın babası Mehmet Gökgüz: Azmettiriciler de yargılanmalı
Mısır'daki idam kararları​ Şanlıurfa'da protesto edildi
Mevsimlik tarım işçileri insanca bir yaşam istiyor
​PKK'nin Mersin'de katlettiği muhterem bir alim: Molla Fehim Yönden
​Mısır’daki idam kararları Mardin’de protesto edildi