KAPAT

​İş yerleri yıkılan mermerciler taleplerinin karşılıksız kaldığını iddia ettiler

​Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin Yeniköy Mezarlığı ve çevresindeki iş yerlerinin kaldırılmasına yönelik aldığı karara itiraz eden mermerciler, kimsenin kendilerini muhatap almadığını ileri sürdüler.

Bağlar ilçesi Yeniköy Asri Mezarlığı ve çevresinde mermercilik yapan iş yerleri, kamu alanını işgal ettikleri gerekçesiyle Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi zabıta ekipleri tarafından kaldırıldı.

Yıllardır söz konusu adreslerde ticari faaliyet yürüten mermerci esnafı, iş yerleri hakkında çıkarılan yıkım kararına tepki göstererek Büyükşehir Belediyesinin kendilerine yeni bir yer tahsisinde bulunmasına yönelik daha önceden başvuruda bulunduklarını iddia ederek söz konusu taleplerinin karşılıksız kaldığını belirttiler.

Diyarbakır Mezarcılar Dernek Başkanı Bube Taş, önceki dönem kayyum olarak görevlendirilen Cumali Atilla tarafından bulundukları Yeniköy Mezarlığına yerleştirildiklerini söyledi.

Bube Taş

Cumali Atilla döneminde kendilerine resmi bir evrakla iş yerlerinin güvence altına alınacağı sözünün yerine getirilmediğini ileri süren eden Taş, "Biz belediyeye gittik. Süreyi biraz uzatmak amacıyla başka makamlara başvuru yapmak istedik. Sonuçta burada onlarca insan ekmek kazanıyor. Eğer biz buradan çıkarsak burası pislik yuvası olacak." ifadelerini kullandı.

"Yetkililerle görüşme taleplerimiz reddedildi" 

Yıkılan iş yerlerinin yerine yapılacak parka itirazları olmadığını belirten Taş, "Burayı park yapacaklarmış. Biz parka ya da yeşil alana karşı değiliz. Yeni mezarlık yeri belli olana kadar bize bir süre tanısaydılar. Sonuçta biz buranın halkıyız. Sorun, görüştüğümüz yetkililerin bizi oyalamasıdır. Buradaki esnaf buradan ayrıldıktan sonra farklı yerlere dağılacak. Bundan yetkililer sorumludur." dedi.

Ferhat Özkaplan

Yıkım öncesi iş yerini yakan Ferhat Özkaplan, babasıyla birlikte 50 yıllık mermerci esnafı olduğunu ve tek geçim kaynaklarının mezar mermerciliği olduğunu belirterek tahliye kararına tepkisini şu ifadelerle dile getirdi:

Yaklaşık 2 ay önce burayı tahliye etmemizi söylediler. Bizde mağdur olmak istemediğimizi ve bize bir yer tahsis edilmesini talep ettik. Bu taleplerimiz sonuçsuz kaldı ve herhangi bir çözüm göstermediler. Bu 2 ay içerisinde onlarca defa Valiliğe ve belediyeye gidip Vali ile görüşmek istedik. Ama bizi görüştürmediler. Hatta bu sabahta valinin buraya gelmesini söyledik. Validen buranın yıkımına dair gerekçelerini bize açıklamasını istedik ama görevliler bizimle alay ederek 'Vali seninle mi görüşecek?' dedi. Cumali Atilla'dan beri gelen kayyumlar ya da seçilen Belediyeler bize hiç böylesi bir tutum içine girmemişti.

"Ekmek teknemi onlar yakacaklarına ben yakmak istedim, yaktım da…"

İş yerini yakma sebebini de anlatan Özkaplan, "Şu ana kadar hiç kimsenin bana bir faydası olmadı, hep zararı oldu. Şimdide bari ben kendime zarar vereyim diye iş yerimi yaktım. Yetkililerden bu saatten sonra ne talep edersek edelim karşılıksız kalacağını biliyorum." ifadelerini kullandı.

Son olarak dükkânı yıkılan esnafın çevredeki madde bağımlısı gençlere iş imkânı sağlayarak onları çalıştırıp kötü alışkanlıklardan kurtardıklarını söyleyen Özkaplan, "Burada 22 esnaf var ve bu esnafların mesul olduğu kişi sayısı 700. Yani 700 insan buradan ekmek yiyor. Ayrıca biz çevredeki kötü alışkanlıklara bulaşmış gençlere el uzatarak burada çalıştırıyor ve onları kötülüklerden muhafaza ediyorduk." dedi.

Söz konusu iddilara ilişkin Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile iletişim kurulamadı.

Şehid Hasan'ın babası Mehmet Gökgüz: Azmettiriciler de yargılanmalı
Mısır'daki idam kararları​ Şanlıurfa'da protesto edildi
Mevsimlik tarım işçileri insanca bir yaşam istiyor
​PKK'nin Mersin'de katlettiği muhterem bir alim: Molla Fehim Yönden
​Mısır’daki idam kararları Mardin’de protesto edildi