Diyarbakır'da bir süredir bazı fırınlarda 400 gramlık ekmek 2 TL, bazı yerlerde ise 2,5 TL'ye satılıyordu. Dün itibariyle ekmeğin gramajı 500'e çıkarılarak 3,5 TL'den satılması hususunda karar alındı.
Geçtiğimiz yıllara oranla artan un fiyatları, sigorta primleri ve vergileri ödemekte güçlük çeken fırıncı esnafı, Diyarbakır'da ekmeğe yapılan zammın bu ihtiyaçları karşılamayacağını ve yetkililerin bu konuda esnafa yardımcı olması gerektiğini söyledi.
Geçtiğimiz yıl ile bu yıl arasında maliyet açısından büyük fark olduğunu dile getiren fırın işletmecisi Şahin Kartal, yapılan zamma halkın tepki gösterdiğini söyledi.
Şahin Kartal
Kartal, "Bu hafta ekmeğe yapılan bir TL'lik zam Diyarbakır'ın bazı bölgelerinde uygulanmış durumda. Ama bizim işletmemizin bulunduğu Bağlar gibi bazı noktalarda henüz uygulanmış değil. Tüm fırınlar yapılan zammı uygulamadığı için biz de ekmeğimizi zamlı olarak satamıyoruz. Çünkü ekmeği zamlı satarsak müşteri zam uygulamayan diğer fırından ekmek alır." dedi.
"Yetkililer fırıncılara maliyet ve vergiler konusunda yardımcı olmalı"
Yetkililerin özellikle fırıncı esnafa yardımcı olması gerektiğini belirten Kartal, "Zor şartlar altında çalışan fırıncılar artan maliyetlerden dolayı rahat değiller. Çalışanların sigorta primleri 500 TL'den bin TL'nin üzerine çıkmış durumda. Yani bir fırın işletmecisi olarak çalışanların sigorta primleri 2 kat arttığından imkanlarım kısıtlanıyor." şeklinde konuştu.
Yetkililerin fırıncılara yardım elini uzatmasını isteyen Kartal, "Sigorta primleri işletme sahibinden alınmasın ya da yarı fiyatına düşürülsün. Un fiyatları düşürülsün. Çiftçiye de destek olunsun ki fırıncı da kendi yerli buğdayını kullansın. Çünkü buğdayımız yurt dışından geliyor. Türkiye'de tarıma elverişli birçok arazi bulunmasına rağmen çiftçiye sağlanmayan destekten dolayı çiftçi, arpa ya da buğday ekemiyor." ifadelerini kullandı.
"Halk ekmek ihtiyacını karşılamakta zorlanacağını söylüyor"
Her ne kadar ekmeğe zam yapılmış olsa da fırın işletmelerinin ihtiyacını henüz karşılamadığını belirten Nizamettin Buhan; un, maya ve odun fiyatlarının geçen yıla oranla çok fazla arttığını söyledi.
Nizamettin Buhan
Zamlı fiyatın bazı işletmelerde uygulanmamasının kendilerini zor duruma soktuğunu belirten Buhan, "Ekmek 3,5 TL oldu. Ama bazı işyerlerinde halen eski fiyatında satılmaya devam ettiği için yeni zamlı fiyatıyla satmaya çekiniyoruz. Çünkü müşteri bizdeki ekmeğin zamlandığını görünce eski fiyatıyla satışların yapıldığı iş yerlerine gidiyor. O yüzden tüm iş yerlerinin yeni fiyatla ekmek satışı yapmalarını istiyoruz." ifadelerini kullandı.
Yetkililerden ekmek yapımında kullanılan malzeme fiyatlarının düşürülmesini isteyen Buhan, "İşletmelere gelen yıllık vergiler ve çalışan sigorta primlerinin yanında elektrik-su faturalarını hesapladığımızda ekmeğe yapılan zammı halen yetersiz buluyoruz. Müşteriler ise yapılan zammın çok olduğunu ve karşılamakta zorlanacaklarını söylüyor." dedi.