KAPAT

Esnaf normalleşme günlerini bekliyor

Salgın tedbirleri ve ürünlerdeki zam artışları dolayısıyla zor günler geçiren Elazığ'ın Kovancılar ilçe esnafı, mart ayıyla birlikte normal günlerine geri dönmeyi umuyor.

Kovancılar'da 10 yıldır berberlik yapan İrfan Çelik, salgın karşısında getirilen kısıtlamalar nedeniyle işlerinin durma noktasına geldiğini ve bu yüzden vergi, Bağ-Kur ve devletin vermiş olduğu kredileri ödeyemez durumda olduğunu belirtti.

Salgın tedbirleri kapsamında 65 yaş üstü ve 20 yaş altı vatandaşlara kısıtlama getirildiğini hatırlatan Çelik, "Okullar kapanmış durumda. Esnaf bitme noktasına gelmiş. Bu pandemi döneminde bekliyoruz ki bir müşteri gelsin. Birkaç kişiyi traş edip evimize ekmek götürme endişesindeyiz." dedi.

Bağ-Kur ve kredi borçlarının  üst üste geldiğini söyleyen Çelik, "Bu durum bizi bunalıma sürüklemektedir. Kredilerimizin artırılmasını istiyoruz. Bağ-Kur borcumuzun ise en azından yarısını yatırma noktasında yetkililerden yardım bekliyoruz. İlçemizde 25-30 civarı berber işletmemiz var.  Belediyenin buna bir dur demesi gerekmektedir. Aynı meslek grubu içerisinde bulunan işletmelerin arasına en azından 50 ile 500 metre arasında bir mesafe koyulması gerekmektedir.  Bu konuda belediyeden bir çözüm beklemekteyiz." ifadelerini kullandı.

Çay ocağı işlettiğini, salgın dolayısıyla işletmesini kapatmak zorunda kaldığını ama buna rağmen yıllık olarak 30 bin TL kira ödemek zorunda olduğunu belirten Reşit Şeker de bir an önce normalleşmeye gitmek istediklerini kaydetti.

Mikail Aslan isimli esnaf ise yaşadıkları sıkıntıları şöyle anlattı:

Kovancılar ilçemiz açık bir pazara dönüşmüş durumda.  Biz esnaf olarak vergimizi veriyoruz, devlete ödememiz gereken her şeyi düzenli bir şekilde ödüyoruz ancak bunun karşılığını alamıyoruz.  Kovancılar'ın her tarafında her sokağında pazarcılar var. Dışarıdan gelip hiçbir vergi ödemeden bizimle rekabet ediyorlar. Kalitesiz, tarihi geçmiş malları çok rahat bir şekilde satabiliyorlar.  Zabıtalarımız bu konuyla hiç ilgilenmiyorlar. Bu Kovancılar ilçesinin en büyük sorunlarından biridir.

Kış aylarında balık satarak geçimini sağladığını diğer aylarda elektrik teknisyeni olarak çalıştığını belirten Halis Diker, yaşadıkları ekonomik sıkıntıların ailelerine yansıdığını ifade ederek normal günlere bir an önce dönmek istediklerini vurguladı.

Esnaf Ali Ünal da sokak satıcılarından dert yanarak bu konunda belediyenin gerekli denetim ve önlemleri alması gerektiğini vurguladı.

Çay ocağı işletmecisi Nizamettin Özcan ise yaşadıkları ekonomik sorunlara yetkililerden bir çözüm beklediklerini kaydetti.

Şehid Hasan'ın babası Mehmet Gökgüz: Azmettiriciler de yargılanmalı
Mısır'daki idam kararları​ Şanlıurfa'da protesto edildi
Mevsimlik tarım işçileri insanca bir yaşam istiyor
​PKK'nin Mersin'de katlettiği muhterem bir alim: Molla Fehim Yönden
​Mısır’daki idam kararları Mardin’de protesto edildi