KAPAT

Doğu Türkistanlılar Çin zindanlarında olan ailelerinden haber almak istiyor

Komünist Çin hükümetinin baskılarına maruz kaldıkları için ülkelerini terk etmek zorunda kalan Doğu Türkistanlılar, Çin'de yıllardır toplama kamplarında veya cezaevlerinde olan akrabalarından bir haber alamıyorlar.

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in "Türkiye Çin'den özür dilemeli" sözüne "Siz hain misiniz?" diye sorduğu için hakkında dava açılan Doğu Türkistan Milli Meclis Başkanı Seyit Tümtürk'ün mahkemesini takip etmek ve destek vermek amacıyla Çağlayan Adliyesi önünde toplanan Doğu Türkistanlılar, yaşadıkları sıkıntıları İLKHA muhabirine anlattılar.

Yıllardır haber alamadıkları akrabalarından bir haber almak ve seslerini duyurmak istediklerini belirten Doğu Türkistanlılar, Türkiye hükümetinin aracılığıyla akrabalarından bir şekilde haberdar olmak istiyorlar.

Nur Mehmet Kurban

"Daha 16 yaşında olan oğluma iftira atarak 13 yıl hapis cezası verdiler"

Cezaevindeki oğlundan 5 yıldır haber alamadığını söyleyen Nur Mehmet Kurban, "2015 yılında Tunus'tan Türkiye'ye geldik. Oğlum Türkiye'de okudu. 22 Şubat 2016'da Doğu Türkistan'a döndüğünce Çin polisi oğlumu tutukladı. Daha 16 yaşında olan oğluma iftira atarak 13 yıl hapis cezası veriyorlar. 5 senedir oğlumdan haber alamıyorum. Hayatta mı? Öldü mü bilmiyorum?" dedi.

"3 yıldır hapishanede olan 4 kardeşimden haber alamıyorum"

Çin'in zulmünü anlatmak için çağlayan Adliyesine geldiğini belirten Nusret Ahmetoğlu, "Benim ablam Türkiye vatandaşı. Kardeşim akrabalarımızı ziyarete gittiği için Çin'de tutuklandı. Âmine Kurban, Yahya Kurban, Mehmet Emin Nasır. 4 kardeşim Çin hapishanesinde ve onlardan 3 yıldan beridir haber alamıyoruz. Serbest bırakılmalarını istiyoruz." diye konuştu.

Mükerrem Koçar

"Eğitim merkezi dedikleri yerlerde binlerce insan ölüyor, küçük çocuklar kayboluyor"

Öğrenci olarak geldiği Türkiye'de 24 yıldır yaşadığını söyleyen Mükerrem Koçar, "2016 yılından bu yana tüm ailemle irtibatım koptu. 2015 yılında yengem ve ağabeyimin oğlu seyahat şirketiyle Türkiye'ye gelip 15 gün kalmışlardı. Dönüşte daha havalimanındayken Çinliler onları almışlar. Gidiş o gidiş. Ondan sonra ağabeyimi ve evde bulunan herkesi almışlar. Bugüne kadar hiçbir haber alamadık. Ailemizin nerede olduğunu devlet büyüklerimiz bulup bize gönderirse seviniriz. Türkiye hükümeti bize sahip çıksın. En azından kamplarda olanlardan kim hayatta kim ölmüş bilelim. Buradan bir heyet gitsin. Çin'de kamp var mı yok mu baksınlar. Eğitim merkezi diyorlar ama eğitim merkezlerinde ceza olmaz. Orada binlerce insan ölüyor, küçük çocuklar kayboluyor." şeklinde konuştu.

İpare Abdülkahhar

"60 yaşındaki halama da Türkiye ve Mekke'ye gittiği için 10 yıl hapis cezası vermişler"

Türkiye'ye 5 yıl önce geldiğini ve o zamandan beri akrabalarından haber alamadığını vurgulayan İpare Abdülkahhar, şöyle konuştu:

Buraya geldikten sonra akrabalarımla hiçbir şekilde irtibat kuramadım. 2 sene önce Çin hapishanelerinde babamın şehit edildiğini duydum. Çocuklarını Türkiye'ye gönderdiği için babamı şehit etmişler. 60 yaşındaki halama da Türkiye ve Mekke'ye gittiği için 10 yıl hapis cezası vermişler. Dayım ise yurt dışına bile çıkmadığı halde sadece tüccar olduğu için hapse atılmış. Kaç yıl ceza verdiklerini bile bilmiyoruz. Buraya sadece akrabalarımın değil orada bulunan herkesin sesine ses olmak için geldim."

Emine

"Doğu Türkistan'a gidip oradaki akrabalarımızla birlikte özgürce yaşamak istiyoruz"

Tüm akrabaları Doğu Türkistan'da olan Emine isimli küçük bir kız ise duygularını gözyaşları içerisinde şu şekilde aktardı:

"Tüm akrabalarımı özlüyor, onları görmek istiyorum. Biz terörist değiliz. Doğu Türkistan özgür olmadığı için Türkiye'ye geldik. Tüm akrabalarıma kavuşmak istiyorum. Sadece ben değil tüm Uygurlar akrabalarına kavuşmak istiyor. Doğu Türkistan'a gidip oradaki akrabalarımızla birlikte özgürce yaşamak istiyoruz."

Şehid Hasan'ın babası Mehmet Gökgüz: Azmettiriciler de yargılanmalı
Mısır'daki idam kararları​ Şanlıurfa'da protesto edildi
Mevsimlik tarım işçileri insanca bir yaşam istiyor
​PKK'nin Mersin'de katlettiği muhterem bir alim: Molla Fehim Yönden
​Mısır’daki idam kararları Mardin’de protesto edildi