KAPAT

Diyarbakır meralarında otlatma tarihleri açıklandı

Diyarbakır Valiliği, il genelindeki meralarla ilgili yaptığı duyuruda, otlatma tarihleri ve bedellerini açıklayarak sürü sahiplerine önemli uyarılarda bulundu.

Diyarbakır Valiliği tarafından yapılan duyuruda, "4342 Sayılı Mera Kanunu ve 31.07.1998 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan Mera Yönetmeliği Hükümleri uyarınca ihtiyaç fazlası Mera ve Kışlakların her türlü kiralama işlemleri İl Mera Komisyonlarınca yürütülmektedir. Bu kanun hükümleri çerçevesinde İlimizde, İl Mera Komisyonu oluşturulmuş olup çalışmalarını sürdürmektedir." denildi.

Diyarbakır'da ihtiyaç fazlası mera bulunmadığı için diğer illerden gelecek göçerlere mera kiralamasının yapılmayacağı belirtilen duyuruda, "İlimiz mülki sınırları dâhilinde bulunan mera, yaylak ve kışlak alanlarında ıslah amaçlı kiralama talepleri Mera Yönetmeliğinin 7. Maddesi hükümlerine göre ayrıca değerlendirilecektir." ifadelerine yer verildi.

Diyarbakır'daki mevcut meralardaki otlatma tarihi bilgileri de duyurularak şu ifadeler kullanıldı:

İlimizde mevcut meralarda otlatma tarihleri merkez Kayapınar, Yenişehir, Bağlar ve Sur ilçeleriyle birlikte; Çınar, Bismil, Ergani, Çermik, Eğil, Kocaköy ve Silvan İlçelerimiz için 15 Mart 2021 tarihinde başlayıp 15 Eylül 2021 tarihinde sona erecektir. Kulp, Lice, Dicle, Hazro, Çüngüş, Hani İlçelerimiz içinde 01 Nisan 2021 tarihinde başlayıp 15 Eylül 2021 tarihinde sona erecektir.

"Otlatma bedeli, beher büyükbaş hayvan için 80 TL, beher küçükbaş hayvan için 8 TL"

Duyurunun devamında meralardan, meranın ait olduğu mahallede ikamet eden veya tahsis kararı alınan hayvan sahiplerinin yararlanacağı belirtilirken, otlatma mevsiminde mera, yaylak ve kışlaklara otlatma kapasitesinin üzerinde hayvan sokulmayacağına dikkat çekildi.

Ayrıca, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından mera ıslah ve amenajman projeleri yürütülen yerleşim birimlerinde projeler kapsamında hazırlanan otlatma planlarına göre otlatma yapılacağı belirtilen duyuruda otlatma bedellerine şu ifadelerle değinildi:

Mera Kanunun 26. maddesi uyarınca 2021 yılında İl Mera Komisyonunca tespit edilen otlatma bedeli beher Büyükbaş Hayvan için 80 TL, beher küçükbaş hayvan için 8 TL’dir. Mera alanlarında otlatma hakkının üstünde hayvan otlatılamaz, otlatma haklarından fazla hayvan otlatanlardan bu ücret, fazla her hayvan sayısı için üç katı olarak tahsil edilir. Yapılan tahsilatlar ilgili Belediyeler tarafından o yerin mera, yaylak ve kışlak alanlarının ıslah ve geliştirilmesi amacıyla Belediye bütçesinde ayrı bir hesaba gelir kaydedilecek ve amacı dışında kullanılmayacaktır.

İl Mera Komisyonunca tespit edilen ücret ve para cezalarının takip ve tahsilinde 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerinin uygulanacağı belirtilen duyuruda, "Mera Kanununun 26'ncı maddesinde öngörülen hususlara riayet etmeyen ve yükümlülüklerini yerine getirmeyenlerin mera, yaylak ve kışlaklardan yararlanma hakları, Bakanlık taşra teşkilatının teklifi ve valilik onayı ile en az 7 gün, en çok 30 gün süre ile geçici olarak, aynı fiilin tekrarı halinde ise yararlanma hakkı bir otlatma dönemi için iptal edilir." denildi.

"Özel mülkiyete ait meraların kapasitelerini aşmayacak şekilde mülkiyet sahiplerince kiraya verebilecek"

Sürü sahiplerinin Diyarbakır'daki mera, yaylak ve kışlaklarda izinsiz hayvan otlattıklarının tespiti halinde, 2021 yılında İl Mera Komisyonunca beher Büyükbaş Hayvan için 80 TL, beher küçükbaş hayvan için 8 TL’nin üç katı olarak tahsil edileceği açıklanan duyuruda, "Yapılan tahsilatlar ilgili Belediyeler tarafından o yerin mera, yaylak ve kışlak alanlarının ıslah ve geliştirilmesi amacıyla Belediye bütçesinde ayrı bir hesaba gelir kaydedilecek ve amacı dışında kullanılmayacaktır." ifadelerine yer verildi.

Otlatma mevsimi boyunca kolluk kuvvetlerince devriyeler tesis edilerek, vatandaşların can ve mal güvenliği sağlanacağı ve terör örgütlerinin bu bölgelerde faaliyet göstermesine müsaade edilmeyeceği belirtilen duyuruda, "Özel mülkiyete ait Meraların kapasitelerini aşmayacak şekilde Mülkiyet sahiplerince kiraya verebilecektir. Çoban ve göçerlerin İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne müracaat ederek otlatma sezonuna ait İl Makamınca onaylı Çoban/Göçer Kimlik kartının mutlaka bulundurulması gerekmektedir." vurgusu yapıldı.

Şehid Hasan'ın babası Mehmet Gökgüz: Azmettiriciler de yargılanmalı
Mısır'daki idam kararları​ Şanlıurfa'da protesto edildi
Mevsimlik tarım işçileri insanca bir yaşam istiyor
​PKK'nin Mersin'de katlettiği muhterem bir alim: Molla Fehim Yönden
​Mısır’daki idam kararları Mardin’de protesto edildi