KAPAT

Diyarbakır'da günlük bin 475 ton atık elektrik enerjisine dönüştürülecek

​Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, merkez ilçelerden toplanan atıkların elektrik enerjisine dönüştürülmesine yönelik proje hazırladı.

Günlük yaklaşık bin 475 ton atığın elektrik enerjisine dönüştürülme projesi temeli Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu'nun katılımıyla gerçekleşti.

Şanlıurfa yolu üzerinde yer alan Karacadağ çöp depolama sahasında 20 milyon dolarlık EKAY Projesinin temel atma töreninde konuşan Karaloğlu, EKAY tesisiyle, kentin büyük bir ayıptan da kurtulacağını belirtti.

Karaloğlu, "Diyarbakır bunu hak etmiyordu. Bu problemin mutlaka çözülmesi gerekiyordu. 25 yıldır bu kenti yönetenler her gün dillerinden çevreyi, doğayı düşürmemelerine rağmen Diyarbakır’ın bu büyük problemini çözmek için kıllarını bile kıpırdatmadılar. Çünkü onlar Diyarbakır’a hizmet etmeyi sevmiyorlardı. Onlar kendi ideolojilerine hizmet etmeyi amaç edinmişlerdi." dedi.

Karaloğlu, Yap-İşlet-Devret modeliyle ağustos ayında 20 milyon dolara ihale edilen tesis için belediyenin bütçesinden tek kuruşun çıkmayacağını anlatarak, buradan üretilecek enerjiden elde edilecek gelirin 28,1’ni belediyenin kasasına koyacaklarına işaret etti.

İlk etapta başlatılan rehabilitasyon çalışmalarıyla alanda var olan dumanın azaltıldığını ve oluşan gazdan elektrik üretilmesi için sahada borulama sistemi çalışmalarının devam ettiğini anlatan Karaloğlu, çöp alanının etrafında oluşturulacak toplama havuzlarıyla yer altı sularının kirlenmesinin önüne geçileceğine dikkat çekti.

Karaloğlu, EKAY projesinin “Sıfır Atık” projesine uygun olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Burada atığımızı değerlendirebildiğimiz bütün geri dönüşümlerden istifade edeceğiz. Kalan organiğini gaza çevirip onu da elektriğe dönüştüreceğiz. Nerdeyse çok az bir atığı burada düzenli depolama alanında bertaraf edeceğiz. Buradaki en büyük amacımız çevreyi, toprağımızı, suyumuzu, havamızı korumak. Toprağımızı, suyumuzu, havamızı koruyamıyorsak, buralarda geleceğimiz de olmaz. Gelecek nesillere de haksızlık yapmış oluruz. Onun için çevre projelerimize devam edeceğiz.”

"15 ayda tesislerin inşaatı tamamlanacak"

Çevre yatırımlarının bunlarla sınırlı kalmayacağını ilk etapta Bismil, Silvan ve Ergani’de yapılacak aktarma tesisleriyle tüm ilçelerdeki vahşi depolamaya son vereceklerini belirten Karaloğlu, konuşmasını şu cümlelerle tamamladı:

“Bu yatırım, Diyarbakır için Diyarbakır halkı için çok hayırlı bir yatırım. Emeği geçen herkesi kutluyorum. İnşallah mayısta elektrik üretimine başladığımızda çöplük alandaki yangının da tamamen bittiğini göreceğiz. 15 ay sonunda bütün tesislerin inşaatı, imalatı tamamlanmış olacak. Ben tesislerin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Çevremize, suyumuza, toprağımıza inşallah bundan sonra daha çok sahip çıkacağımızı daha çok koruyacağımızın sözünü buradan Diyarbakırlı hemşerilerime veriyorum.”

Şehid Hasan'ın babası Mehmet Gökgüz: Azmettiriciler de yargılanmalı
Mısır'daki idam kararları​ Şanlıurfa'da protesto edildi
Mevsimlik tarım işçileri insanca bir yaşam istiyor
​PKK'nin Mersin'de katlettiği muhterem bir alim: Molla Fehim Yönden
​Mısır’daki idam kararları Mardin’de protesto edildi