KAPAT

Coronavirus vakalarının düşük olduğu illerde esnaf "yerinde yönetim" kararından memnun

Coronavirus (Covid-19) salgını ile mücadele kapsamında "yerinde karar" dönemi, vaka sayılarının düşük olduğu illerdeki esnaf tarafından memnuniyetle karşılandı.

Alınan karara sevindiklerini belirten esnaf, firmalar tarafından yapılan fahiş zamların da önüne geçilmesi gerektiğini belirtti.

Restoran esnafı, iş yerlerinin müşteri kabulüne kapalı olması ve sadece paket servis yapıyor olmalarının bu süreçte kendilerini zorladığını, ürün aldıkları firmalar tarafından yapılan anlamsız zamların da süreci daha fazla zora soktuğunu ifade ettiler.

"Firmalar, ürün fiyatlarının yükselmesini istiyor"

Esnaf Fırat Turan, firmaların sorumsuzca davrandıklarını ve bu süreci kendi lehlerine çevirme gayretleri olduğunu savundu.

Turan, "Yaşadığımız salgın sürecinde paket servisi yapıyoruz ve bu süreçte aşırı derecede sıkıntı yaşıyoruz. Yakında hayata geçirilecek olan 'yerinde karar' döneminden umutluyuz ama ürünlere yapılan zamlar noktasında endişemiz söz konusu. Geçen yıl aldığımız kanat fiyatları 12-13 TL iken şu an toptan fiyatları 35 TL'yi buluyor. Neredeyse kırmızı et ile aynı seviyeye çıkmış durumda. 2 yıldır tavuk dürümü 7 TL'ye satıyoruz, pilav üstü tavuk döneri 10 TL'ye satıyoruz. Zam yaptığımız yok ama toptan aldığımız ürünlerdeki zamların önüne geçilemiyor. Süt ürünleri yüzde 35-40 oranında zam yedi. Firmaların bayilerine sebebini soruyoruz 'Bu tavukları bulduğunuza şükredin, mart ayında tavuk bulamayabilirsiniz.' cevabını veriyorlar. Kıtlık mı var? İnek dağa mı kaçtı? Tavuklara bir şey mi oldu? Hükümetin bu konuya el atmasını bekliyoruz. Halkımız da zor durumda." ifadelerini kullandı.

"Bu 

Esnaf Yiğit Aydın ise salgında yeni dönemin fayda saylayacağını düşündüğünü belirterek şunları söyledi:

"Yaklaşık 200 bin nüfuslu bir şehirde ciddi manada zorluklar yaşamaktayız. 11 personelim var, bunlardan 7 tanesi ücretsiz izinde. 3 personel ile paket servisi yapmaya çalışıyoruz. Ürünlere gelen zamlardan bayağı olumsuz etkilenmiş durumdayız. Kuru bakliyat, mercimek alıyoruz. Kırmızı mercimeği 4 TL'den alıyorduk ama şimdi 8,50 TL. Bu tablo bizi sıkmakta. Bu zamlara müdahale edilirse "yerinde yönetim"de bize fayda sağlayacağını düşünüyorum."

"Firmaların yaptıkları zamlara rağmen zam yapmıyoruz"

Bir diğer esnaf Ramazan Levent ise yaşadıklarını şu şekilde paylaştı:

Salgın bizim sektörü olumsuz etkiliyor, içeri müşteri alamıyoruz. Yaptığımız paket servisi ise bizi haliyle kurtarmıyor, ayrıca zamlar bizi çok zorluyor, sıkıntı yaşıyoruz. Firmaların yaptıkları zamlara rağmen zam da yapamıyoruz çünkü iş yok. Zaten zam yapsak millette para yok, kalıyoruz öyle.

Covid-Covid-19 salgını nedeniyle hükümetin aldığı "yerinde yönetim" kararından umutlu olduklarını ifade eden Ferdi Musul adlı esnaf, tüm esnafların kurallar ışığında hareket edeceklerini umduklarını söyledi.

Musul, "Salgının getirdiği şartlar nedeni ile işler neredeyse yüzde 90 oranında düşmüş durumda. Bizim restoranımızın kapasitesi 700 kişilik, şu an günlük yaptığımız 3-5 paket servis ile kendimizi avutuyoruz. Mart ayında işyerlerimiz açılacak. Umutluyuz ama şu unutulmamalı; bu salgın lokantaların kapatılması ile bitecek değil. Şu an tüm giyim mağazaları açık, bir elbiseyi 10 kişi deniyor, bu şekilde de hastalık bulaşabiliyor. Önümüze getirilecek kurallarla bir masa eksik olur yâda farklı kurallar ile işimizi devam ettirir, önlemler çerçevesinde müşterilerimizi karşılarız. Bütün esnafların yeni dönemde bu kurallar çerçevesinde hareket edeceklerini umuyorum." dedi.

Şehid Hasan'ın babası Mehmet Gökgüz: Azmettiriciler de yargılanmalı
Mısır'daki idam kararları​ Şanlıurfa'da protesto edildi
Mevsimlik tarım işçileri insanca bir yaşam istiyor
​PKK'nin Mersin'de katlettiği muhterem bir alim: Molla Fehim Yönden
​Mısır’daki idam kararları Mardin’de protesto edildi