KAPAT

Bırbıre Mağarası keşfedilmeyi bekliyor

Mardin’in Kızıltepe ilçesindeki asırlık Bırbıre Mağarası, görenleri kendine hayran bıraktırırken halk mağaranın restore edilip turizme kazandırılmasını istiyor.

Kızıltepe ilçe merkezinden 15, Mardin Havalimanına ise 5 kilometre uzaklıkta bulunan Sancarlı (Kure)Köyünde bulunan Bırbıre Mağarası, keşfedilmeyi bekliyor.

Birbirine bağlantılı oyma şeklinde olan onlarca mağaradan oluşan doğa harikası yapının restore edilip turizme kazandırılması isteniyor.

Artukoğullarından Yavlak Arslan tarafından 1184’te yapımına başlanan ve kardeşi Artuk Arslan tarafından 1204’te tamamlanan tarihi Ulu Cami’nin inşasında kullanılan taşların Bırbıre Mağarasından kesildiği belirtiliyor.

Mahmut Aslan

“Restore edilirse ekonomiye büyük bir katkısı olur”

Her gün mağaraya geldiğini belirten Mahmut Aslan, Kürte yaptığı konuşmasında şunlar söyledi:

“Buranın tarihi belli değil ama çok eski olduğu söyleniyor. Buranın tarihi Hasankeyf ve Dara kadar vardır. Yetkililer burada bir araştırma yapsa belki tarihi çok eski zamanlara dayanır. Çünkü burası kadim bir yerdir. Buranın taşı çok meşhurdur, Ulu Camii buradan kesilen taşlarla yapılmış. Çok eski zamanlarda buralara çok kar yağdığı zaman dedelerimiz hayvanlarını burada barındırıyordu. Tabi dedelerimizden kaç yüz yılda burada insanlar ne kadar yaşamış onu bilemiyoruz. Buranın bir an önce turizme kazandırılması lazım. Burası restore edilirse ekonomiye de büyük bir katkısı olur. Bölge insanımıza bir geçim kapısı olur. Günde 200 turist bile gelse yüzlerce insana geçim kaynağı olur.”

Göksel Adıbell

“Burası kaybolmaya yüz tutmuş tarihi bir yapıdır”

Bırıbıre Mağarasını gördüğünde hayretler içerisinde aldığını ifade eden Göksel Adıbelli ise “Bu bizi ziyadesiyle mutlu ederken bir yandan da çok üzdü. Çünkü Mardin’in yapıları tamamıyla tarih yapılarıyla dolu.  Ama Kızıltepe birkaç tarihi yapıdan özetli. Dara’ya bakıyorsunuz dünyadan insanlar geliyor. Göbeklitepe’ye yapılan reklamları görüyoruz. Göbeklitepe, Dara ve ayrıca Ürgüp Mağaralarını küçümsemiyorum, sadece bizim kendimize ait devasa yerleşik, geçmişte insanların yaşadığı bu yapısal tarihi mağaraları görünce bir yandan da üzüldüm. Buranın bakımsız oluşu beni üzdü.  Burası Kızıltepe için büyük bir şans. Bir an önce değerlendirilmesi gerekiyor. Diyarbakır Tabiat Koruma Varlıkları Bölge Müdürlüğünü de göreve çağırıyoruz. Çünkü burası gerçekten de kaybolmaya yüz tutmuş tarihi bir yapı. Buranın restorasyon çalışmalarının yapılıp arkeologlar gözetiminde kazı çalışmaları yapılırsa burada bence mucizelere rastlanacak.” dedi.

“800 yıllık Ulu Cami, mağaradan kesilen taşlarla yapılmış”

Adıbelli, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Buranın Kızıltepe’ye 15 kilometrelik bir mesafesi var. Kızıltepe’de tarihi bir Ulu Camimiz var. Rivayetlere göre, buradan kesilen taşlar tünel vasıtasıyla, yani 15 kilometrelik bir mesafelik tünel yapılmış ve taşlar buradan oraya doğru taşınmış. Tabi bunu arkeologlar bir şekilde inceleyip, irdelerlerse, gün yüzüne çıkarırlarsa bu tarihi bence dünya buraya gelecek diye düşünüyorum. Burada görmüş olduğunuz mağaralar bana göre Ürgüp, Dara, Hasan Keyf ayrıca Göbeklitepe’den ne farkı var aklım almıyor. Burada büyük bir sosyal tesis kurulabilir.”

Şehid Hasan'ın babası Mehmet Gökgüz: Azmettiriciler de yargılanmalı
Mısır'daki idam kararları​ Şanlıurfa'da protesto edildi
Mevsimlik tarım işçileri insanca bir yaşam istiyor
​PKK'nin Mersin'de katlettiği muhterem bir alim: Molla Fehim Yönden
​Mısır’daki idam kararları Mardin’de protesto edildi